Σουπρολίγκα ανδρών 2000-01

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σουπρολίγκα)
Σουπρολίγκα 2000–01
ΔιοργάνωσηFIBA Suproleague
ΆθλημαΚαλαθοσφαίριση
Final Four
Πρώτη θέση Μακάμπι Ελίτ
Δεύτερη θέση Παναθηναϊκός
Τρίτη θέση Εφές Πίλσεν
Τέταρτη θέση ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Βραβεία
Final Four MVP Άριελ ΜακΝτόναλντ
Παράλληλα την ίδια περίοδο
Ευρωλίγκα 2000–01
Περίοδοι

Η Σουπρολίγκα (FIBA SuproLeague) αποτέλεσε τη διοργάνωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων καλαθοσφαίρισης της Ευρώπης, που διεξήγαγε η FIBA την περίοδο 2000-01. Μέχρι εκείνη την εποχή υπήρχε μία διοργάνωση, το Κύπελλο Πρωταθλητών Ευρώπης της FIBA, όμως, την περίοδο 2000-01 οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες χωρίστηκαν σε δύο διακριτές διοργανώσεις του ίδιου επιπέδου που διεξάγονταν παράλληλα, η «Σουπρολίγκα» της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FIBA) και η «Ευρωλίγκα» μιας νεοϊδρυθείσας τότε εταιρείας (Euroleague Basketball) σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Συνδέσμων Καλαθοσφαίρισης (ULEB).

Οι ομάδες διχάστηκαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευρωλίγκα (ιστορικά γνωστή ως «Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης») ιδρύθηκε αρχικά από τη FIBA ​​και διεξαγόταν υπό τη σκέπη της από το 1958 μέχρι το καλοκαίρι του 2000, ολοκληρώνοντας την περίοδο 1999–2000. Τότε ήταν που δημιουργήθηκε η εταιρεία Euroleague Basketball.

Περιέργως, η FIBA ​​δεν είχε ποτέ ως εμπορικό σήμα το όνομα «Euroleague» οπότε η Euroleague Basketball το χρησιμοποίησε απλά χωρίς νομικό πρόβλημα, επειδή η FIBA ​​δεν μπορούσε να κινηθεί νομικά γι' αυτό, έτσι έπρεπε να βρει ένα νέο όνομα για τη διοργάνωση. Οπότε, η περίοδος 2000–2001 ξεκίνησε με 2 διακριτές κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις επαγγελματικών ομάδων καλαθοσφαίρισης, τη «Σουπρολίγκα» και τη νέα «Ευρωλίγκα».

Το ρήγμα στο κορυφαίο επίπεδο ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων καλαθοσφαίρισης, αρχικά δεν έδειξε σημάδια υποχώρησης. Κορυφαίοι σύλλογοι χωρίστηκαν μεταξύ των δύο πρωταθλημάτων, με τον Παναθηναϊκό, τη Μακάμπι, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Εφές Πίλσεν να παραμένουν στη FIBA, ενώ ο Ολυμπιακός, η Κίντερ Μπολόνια, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Ταού Κεράμικα και η Μπενετόν Τρεβίζο εντάχθηκαν στη Euroleague Basketball.[1]

Δύο ηπειρωτικές πρωταθλήτριες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μάιο του 2001, η Ευρώπη είχε δύο ηπειρωτικές πρωταθλήτριες, τη Μακάμπι της Σουπρολίγκα (FIBA) και την Κίντερ Μπολόνια της Ευρωλίγκας (Euroleague Basketball / ULEB). Οι ηγέτες των δύο οργανισμών συνειδητοποίησαν την ανάγκη να καταλήξουν σε μία ενιαία διοργάνωση. Κατά τη διαπραγμάτευση που ακολούθησε, η Euroleague Basketball ήταν σε πλεονεκτική θέση έναντι της FIBA, η οποία και συμφώνησε τελικά με τους όρους της. Ως αποτέλεσμα, η Ευρωλίγκα ενσωματώθηκε πλήρως υπό τη σκέπη της Euroleague Basketball, ενώ οι ομάδες που συμμετείχαν στη Σουπρολίγκα, εντάχθηκαν στη νέα Ευρωλίγκα. Σήμερα είναι αποδεκτό το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο υπήρξαν δύο πρωταθλήτριες ομάδες καλαθοσφαίρισης στην Ευρώπη.[2]

Ο σχηματισμός της νέας Ευρωλίγκας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα χρόνο αργότερα, η Euroleague Basketball και η FIBA αποφάσισαν ότι η Ευρωλίγκα θα είναι η κύρια ηπειρωτική διοργάνωση, στην οποία θα μετέχουν οι κορυφαίοι επαγγελματικοί σύλλογοι καλαθοσφαίρισης της Ευρώπης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]