Σκαρλάτος Γκίκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σκαρλάτος Γκίκας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1715[1]
Θάνατος2  Δεκεμβρίου 1766[1]
Βουκουρέστι[1]
Τόπος ταφήςΒουκουρέστι
Χώρα πολιτογράφησηςΒλαχία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΤέκναΑλέξανδρος Α΄ Γκίκας
Zoie Ghika, Moldavian Princess
ΓονείςΓρηγόριος Β΄ Γκίκας και Zoe Manaina[2]
ΟικογένειαΟικογένεια Γκίκα
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σκαρλάτος (Καρλάτος, Κάρολος) από τον Οίκο των Γκίκα ήταν πρίγκιπας της Βλαχίας (1758-61, 65-66) και της Μολδαβίας (1757-58).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οικογένειά του καταγόταν από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης και είχε εγκατασταθεί στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Ήταν ο δεύτερος γιος του Γρηγορίου Β΄ διερμηνέα της Υψ. Πύλης, πρίγκιπα της Βλαχίας και της Μολδαβίας.

Τον αδελφό του Ματθαίο πρίγκιπα της Μολδαβίας, διαδέχθηκε το 1756 ο Κονσταντίν Ρακοβίτσα και αυτόν ο Σκαρλάτος στις 2 Μαρτίου 1757. Έμεινε ως τις 7 Αυγούστου 1758 και τον διαδέχθηκε ο Ιωάννης Καλλιμάχης. Τότε μετακινήθηκε στο θρόνο του Βουκουρεστίου, ως διάδοχος του Κωνσταντίνου Μαυροκορδάτου. Η εξουσία του διακόπηκε στις 5 Ιουνίου 1761 από τον Κωνσταντίνο Μαυροκορδάτο (που επανήλθε), μετά τον Κονσταντίν Ρακοβίτσα και έπειτα τον Στέφαν Ρακοβίτσα. Επέστρεψε στις 18 Αυγούστου 1765 και έμεινε πρίγκιπας της Βλαχίας ως τις 2 Δεκεμβρίου 1766, οπότε τον διαδέχθηκε ο γιος του Αλέξανδρος Γκίκας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα την Αικατερίνη Ραγκοβίτσα, κόρη του Μιχάιλ Ρακοβίτσα πρίγκιπα της Βλαχίας και Μολδαβίας. Είχε τέκνο:

Έπειτα νυμφεύτηκε για δεύτερη φορά την Ευφροσύνη και τέλος σε τρίτο γάμο τη Ρωξάνδρα Μουρούζη, κόρη του Γεωργίου Μουρούζη και της Κασσάνδρας Υψηλάντη και είχε τέκνο:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]