Σινεμά ο Παράδεισος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σινεμά ο Παράδεισος
ΣκηνοθεσίαΤζουζέπε Τορνατόρε
ΠαραγωγήΦράνκο Κριστάλντι[1]
ΣενάριοΤζουζέπε Τορνατόρε
ΠρωταγωνιστέςΦιλίπ Νουαρέ
Ζακ Περέν
Σαλβατόρε Κάσιο
Μάρκο Λεονάρντι
ΜουσικήΈνιο Μορικόνε
Αντρέα Μορικόνε
ΦωτογραφίαBlasco Giurato[1]
ΜοντάζΜάριο Μόρα
ΕνδυματολόγοςBeatrice Bulgari
Εταιρεία παραγωγήςAriane Films
ΔιανομήMiramax Films και Vudu
Πρώτη προβολή29  Σεπτεμβρίου 1988[2], 17  Νοεμβρίου 1988 (Ιταλία)[3], 7  Δεκεμβρίου 1989 (Γερμανία)[4], 1  Απριλίου 2019[5], 20  Σεπτεμβρίου 1989 (Γαλλία)[3] και 1988
Κυκλοφορία1988
Διάρκεια155 λεπτά
ΠροέλευσηΙταλία
ΓλώσσαΙταλικά
Αγγλικά
Πορτογαλικά
Σικελική γλώσσα
Προϋπολογισμός5 εκατομμύρια δολάρια[6]
Ακαθάριστα έσοδα12.397.210 δολάρια (μόνο στις ΗΠΑ)[7]

Το Σινεμά ο Παράδεισος (πρωτότυπος τίτλος: Nuovo Cinema Paradiso) είναι ιταλική ταινία του 1988 σε σκηνοθεσία και σενάριο του Τζουζέπε Τορνατόρε.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρώμη, δεκαετία του 80. Ο διάσημος σκηνοθέτης Σαλβατόρε Ντι Βίτα γυρίζει σπίτι του, όπου η ερωμένη του του λέει ότι τηλεφώνησε η μητέρα του για να ενημερώσει πως πέθανε ο Αλφρέντο. Επίσης, ο Σαλβατόρε δεν έχει πάει στο χωριό του, το Τζιανκάλντο στη Σικελία, εδώ και 30 χρόνια.

Τότε αρχίζει μια ιστορική αναδρομή, που ξεκινά από τα παιδικά χρόνια του Σαλβατόρε. Στο σινεμά της γειτονιάς του, το Cinema Paradiso, ο Σαλβατόρε (Τότο) πηγαίνει συχνά και γίνεται φίλος με τον άντρα που προβάλλει τις ταινίες, τον Αλφρέντο. Στο σινεμά πηγαίνει πολύς κόσμος και ο παπάς ζητά από τον Αλφρέντο να κόβει τις σκηνές με τα φιλιά, καθώς τις θεωρεί ανήθικες.

Μία μέρα, δημιουργείται επιπλοκή και η αίθουσα που βρίσκεται ο Αλφρέντο παίρνει φωτιά. Τότε ο μικρός Τότο τρέχει και σέρνει τον Αλφρέντο έξω, σώζοντας τη ζωή του.

Μετά από μια δεκαετία, ο Σαλβατόρε είναι μαθητής λυκείου και δουλεύει στο Cinema Paradiso, προβάλλοντας ταινίες. Μια μέρα τον επισκέπτεται ο Αλφρέντο και αποκαλύπτεται πως είναι τυφλός, κάτι που του συνέβη τη νύχτα που κάηκε το σινεμά. Ο Σαλβατόρε είναι ερωτευμένος με την Έλενα, την κόρη ενός τραπεζίτη. Μετά από πολλή προσπάθεια κάνουν σχέση, όμως χωρίζουν λόγω της άρνησης του πατέρα της.

Ο Σαλβατόρε απογοητευμένος, πηγαίνει στον στρατό και στέλνει συνεχώς γράμματα στην Έλενα, χωρίς ανταπόκριση. Όταν γυρίζει στο χωριό του, ο Αλφρέντο τον παρακινεί να φύγει για πάντα από εκεί και να μην ξαναγυρίσει πίσω, ούτως ώστε να εκπληρώσει τα όνειρά του.

Πίσω στο σήμερα, ο Σαλβατόρε γυρίζει στο χωριό του για την κηδεία του Αλφρέντο. Έχει αλλάξει πολύ η όψη της περιοχής και το Cinema Paradiso είναι ένα ερείπιο. Ο ιδιοκτήτης τον πληροφορεί πως έχει κλείσει εδώ και 6 χρόνια και πως σε λίγες μέρες θα το γκρεμίσει ο δήμος για να το κάνει πάρκινγκ.

Η χήρα του Αλφρέντο του λέει πως του έχει αφήσει κάτι. Ο Σαλβατόρε το παίρνει στο σπίτι του και βλέπει πως είναι μια σειρά από φιλμ. Έπειτα, βλέπει ένα βίντεο που είχε τραβήξει παλιά, στο οποίο προβάλλεται η Έλενα, και η μητέρα του του λέει πως όσες φορές τον έχει πάρει τηλέφωνο, έχουν απαντήσει πολλές γυναίκες, όμως καμία δεν ακούγεται σαν να τον αγαπάει. Επίσης, του λέει πως δεν του κρατά κακία που δεν πήγε να την δει 30 χρόνια.

Γυρνώντας στη Ρώμη, ο Σαλβατόρε προβάλλει τα φιλμ που του άφησε ο Αλφρέντο, τα οποία περιέχουν όλες τις σκηνές με τα φιλιά που του είχε πει ο παπάς να κόψει. Ο Σαλβατόρε αισθάνεται αγαλλίαση και ξεσπά σε κλάματα.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Φιλίπ Νουαρέ Αλφρέντο
Σαλβατόρε Κάσιο Σαλβατόρε Ντι Βίτα (Τότο)
Μάρκο Λεονάρντι
Ζακ Περέν
Αγκνέζε Νάνο Έλενα
Πουπέλα Μάτζιο Μαρία (η μητέρα του Σαλβατόρε)

Βραβεία/Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας,[8] το Βραβείο BAFTA Καλύτερης Μη Αγγλόφωνης Ταινίας,[9] τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας[10] και το Μέγα Βραβείο στο 42ο φεστιβάλ των Καννών (μαζί με το Πολύ όμορφη για σένα).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 europeanfilmawards.eu/en_EN/film/cinema-paradiso.4995. Ανακτήθηκε στις 24  Μαρτίου 2020.
  2. Freebase Data Dumps. Google.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0095765/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 4  Ιουνίου 2022.
  4. www.zelluloid.de/filme/index.php3?id=1587. Ανακτήθηκε στις 11  Απριλίου 2018.
  5. nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  6. Vancheri, Barabara (March 26, 1990). «Foreign-movie nominees discuss money, muses». Pittsburgh Post-Gazette: σελ. 10. https://news.google.com/newspapers?id=165RAAAAIBAJ&sjid=Y24DAAAAIBAJ&pg=5536,7233935&dq=cinema+paradiso&hl=en. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2012. 
  7. «Cinema Paradiso (1990) - Box Office Mojo». 
  8. «THE 62ND ACADEMY AWARDS | 1990». Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2017. 
  9. «Film Not in the English Language in 1991». Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2017. 
  10. «Cinema Paradiso - Golden Globes: 1 Nomination, 1 Win». Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2017.