Γκραβίνα (Απουλία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σιλούϊον)
Γκραβίνα
Comune di Gravina in Puglia
Εικόνα
Πανόραμα της Γκραβίνα ιν Πούλια
Διοικητικές πληροφορίες
Χώρα    Ιταλία
Περιφέρεια   Απουλία
Περιοχή
Υψόμετρο   367 μ.
Έκταση   384.73 χλμ²
Άλλες πληροφορίες
Ταχυδρομικός  
κώδικας
  
 70024
Ζώνη ώρας   UTC+1
Επίσημος ιστότοπος

Η Γκραβίνα ιν Πούλια (ΔΦΑ: [ɡraviˈna inˈpuʎʎa][1], Λατινικά: Silvium, Αρχαιοελληνικά: Σιλούϊον ή Σίδιον) είναι μια πόλη και δήμος του Μητροπολιτικού Δήμου του Μπάρι, στην Απουλία, της νότιας Ιταλίας.

Ονομασία-Έτυμον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη Γκραβίνα προέρχεται από τη λατινική grava ή από τη μεσσαπική graba, με την έννοια του βράχου, της δολίνης και της διάβρωσης της όχθης του ποταμού[2][3]. Άλλες λέξεις που μοιράζονται την ίδια ρίζα είναι γκράβα, γκραβαλιόνε και γκραβινέλλε[4]. Όταν ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Β΄ έφθασε στην Γκραβίνα, λόγω της μεγάλης έκτασης της πεδιάδας και της παρουσίας σιτοβολώνων αποφάσισε να δώσει στον τόπο το σύνθημα Grana dat et Vina, δηλαδή προσφέρει σιτάρι και κρασί[5].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη ιδρύθηκε από τους Έλληνες κατά τη διάρκεια του αποικισμού της Μεγάλης Ελλάδας, ως πόλις με το δικαίωμα της νομισματοκοπίας. Ο Διόδωρος Σικελιώτης την αναφέρει ως πόλη της Απουλίας, η οποία αποσπάστηκε από τους Σαμνίτες από τους Ρωμαίους κατά τη διάρκεια του Γ΄ Σαμνιτικού Πολέμου (305 ή 306 ΠΚΕ)[6]. [6] Ήταν μια πόλη στο εσωτερικό της Απουλίας, για την οποία αναφέρει ο Στράβωνας[7] ότι συνορεύει με τους Πευκέτιους. Το όνομά της αναφέρει ο Πλίνιος ανάμεσα στις πόλεις δήμους της Απουλίας[8]. Η Αππία οδός, η οποία συνέδεε την Ρώμη με το Μπρίντιζι, περνούσε από την Γκραβίνα.

Στη μεσαιωνική ιστορία η πόλη κατακτήθηκε αλλεπάλληλα από τους Βυζαντινούς, τους Λομβαρδούς και τους βορειοαφρικανούς Μουσουλμάνους.

Η πόλη ήταν έδρα του Οίκου των Οτβίλ και μεταγενέστερα του βασιλείου της Νάπολης. Σε μεταγενέστερη περίοδο εξελίχθηκε σε κληρονομικό φέουδα του Ιωάννη, δούκα του Ντουράτσο.

Από το 1386 έως το 1816 ήταν φέουδο της οικογένειας Ορσίνι. Ο πάπας Βενέδικτος ΙΓ΄ (Πιέτρο Φραντσέσκο Ορσίνι-Γκραβίνα) γεννήθηκε στην Γκραβίνα το 1649. Η φεουδαρχική καταπίεση οδήγησε σε σειρά εξεγέρσεων, ιδιαίτερα από το 1789 ως την ένωση της Ιταλίας (1861).

Η Γκραβίνα ιν Πούλια καταστράφηκε εν μέρει από τους βομβαρδισμούς των συμμαχικών δυνάμεων κατά τον Β' Π.Π..

Σημειώσεις παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «DiPI Online - Dizionario di Pronuncia Italiana». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2013. 
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 23 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2016. 
  3. Rohlfs, G. (1976)
  4. Parise, M. (2003). «Flood history in the karst environment of Castellana- Grotte (Apulia, southern Italy)». Natural Hazards and Earth System Sciences 3 (6): 593–604. 
  5. Periodic of cultural information, Gravina's Castle, Cocco Cornacchia, January 1990
  6. Diod. xx. 80
  7. Strabo, vi. p. 283
  8. Plin. iii. 11. s. 16

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]