Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°39′57.28″N 22°53′30.50″E / 40.6659111°N 22.8918056°E / 40.6659111; 22.8918056

Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Το κτίριο της Στρατιωτικής Στάσης που φιλοξενεί τις συλλογές του Σιδηροδρομικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Χάρτης
Γενικές πληροφορίες
Είδοςσιδηροδρομικό μουσείο
ΔιεύθυνσηΝέα Μοναστηρίου 7Β - Κορδελιό
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°39′57″N 22°53′31″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Θεσσαλονίκης
ΤοποθεσίαΕλευθέριο - Κορδελιό
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής2001
Commons page Πολυμέσα
Εσωτερική όψη βαγονιού του Οριάν Εξπρές.
Ατμομηχανή του 1945–1946.

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι μουσείο στη περιοχή του Ελευθερίου - Διάλογου Κορδελιού, στη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 2001 και στεγάζεται στο ανακαινισμένο αναπαλαιωμένο κτήριο της παλαιάς Στρατιωτικής στάσης (γαλλικά: Gare Militaire‎‎) της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης (γαλλικά: Jonction Salonique-Constantinople‎‎), πλησίον της σιδηροδρομικής διακλάδωσης TX-3. Αυτός ο ιστορικός σταθμός σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μεταξύ 1891 - 1894 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέρρο Αριγκόνι και εγκαινιάστηκε το 2001.

Στο γραφείο του σταθμάρχη βρίσκεται ένας χάρτης με σημειωμένες όλες τις ελληνικές σιδηροδρομικές γραμμές, στολές των εργαζόμενων στο σιδηρόδρομο, εργαλεία, προσωπικά αντικείμενα, τεχνικά εγχειρίδια και λεπτομερή στοιχεία για παλαιές ατμομηχανές και ντιζελομηχανές της πρώην βασιλικής οικογένειας. Στην αυλή του μουσείου εκτίθενται δύο πολυτελή βαγόνια, μια κλινάμαξα και το εστιατόριο, του φημισμένου Οριάν Εξπρές, τα οποία είναι ανοικτά στους επισκέπτες.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2012 ως μνημεία το κεντρικό κτίριο και το κέλυφος των τριών βοηθητικών κτισμάτων της πρώην Στρατιωτικής Στάσης της τότε Εταιρείας Σιδηροδρόμων της Ενωτικής Γραμμής Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης.[1][2][3]

Συλλογή τροχιαίου υλικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συλλογή του τροχιαίου υλικού περιλαμβάνει:

  • Μια ατμομηχανή των Σ.Ε.Κ. σειράς Ζα, τύπου 4-6-0, της εταιρείας De Glehn, πιθανώς η Ζα306.[4]
  • Δύο ατμομηχανές των Σ.Ε.Κ. σειράς Δα, τύπου 0-6-0Τ της εταιρείας USATC S100.
  • Δύο πολυτελή βαγόνια(το ενα ατο πιο γνωστό γιατί ταξίδεψε το 1900 από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη και που ενέπνευσε την πασίγνωστη συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκάθα Κρίστι), μια κλινάμαξα και το εστιατόριο, που χρησιμοποιούνταν από τα τρένα του Οριάν Εξπρές.
  • Ένας γερανός σιδηροδρόμου, και ένα βαγόνι μεταφοράς πετρελαίου του σιδηροδρόμου Πειραιώς - Δεμερλή - Συνόρων.
  • Επιπλέον εκτίθενται το σιδηροδρομικό παρελθόν της πόλης, αναβιώνει μέσα από μια σειρά σημαντικών εκθεμάτων, όπως Χάρτες, Μετάδοση Ηχητικών Σημάτων, Τρομπέτες, Καμπάνες Ακύρωσης Εισιτηρίων, Μαγνητικά τηλέφωνα, τηλέγραφο, Φανάρια, Ρολόγια, Γραφεία, Γραφομηχανές, Ετικέτες και ό,τι άλλο έχουν καταφέρει να συλλέξουν τα μέλη του Μουσείου.
  • Στη συλλογή περιλαμβάνεται επίσης ένα έπιπλο-λεκάνη που ανήκει στο «Βασιλικό Τρένο», ένα από τα λίγα αντικείμενα που σώζονται από το συγκεκριμένο τρένο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]