Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθήνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τον νέο κεντρικό σταθμό Αθήνας. Για το σταθμό που εξυπηρετούσε τα τρένα από και προς Πελοπόννησο, δείτε: Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθηνών Πελοποννήσου.

Συντεταγμένες: 37°59′32.24″N 23°43′14″E / 37.9922889°N 23.72056°E / 37.9922889; 23.72056

Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθηνών
Σταθμός Λαρίσης
Athens Railway Station - Larissa Station
Γενικές πληροφορίες
ΙδιοκτησίαΟργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας
ΔιαχειριστήςHellenic Train
ΤοποθεσίαΘεοδώρου Δηλιγιάννη & Δομοκού, Αθήνα, Κεντρικός Τομέας Αθηνών
Είδος σταθμούΤερματικός σταθμός
Γραμμές5 (Πάνω γραμμές) 2 (Κάτω γραμμές) (χρησιμοποιούνται οι 4 από αυτές)
Ηλεκτροκίνηση25kV ~1 AC (= Μονοφασικό εναλλασσόμενο ρεύμα υπερυψηλής τάσης ρεύματος 25.000V συχνότητας 50 Ηz)
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας8 Μαρτίου 1904
Κατασκευή
Είδος κτιρίουΣτο έδαφος
Επίπεδα2
Αποβάθρες11 (χρησιμοποιούνται οι 4)
Συγκοινωνίες
ΛεωφορείοΜετρό Αθήνας - Γραμμή 2
Μητροπολιτικός σιδηρόδρομοςΟ.Α.Σ.Α. - Α10 Β10 719 A15 B15
Εγκαταστάσεις
Παροχές
Σχεδιαστική απεικόνιση
Δομή γραμμών
προς Σ.Κ.Α./Θεσσαλονίκη
προς Πειραιά

Ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθηνών, γνωστός και ως «Σταθμός Λαρίσης», εξυπηρετεί τα επιβατικά & εμπορικά δρομολόγια των τρένων προς Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Αεροδρόμιο, Κιάτο & Αίγιο (και μελλοντικά Πάτρα), Καλαμπάκα και Λειανοκλάδι. Αποτελεί τον μεγαλύτερο και πρώτο πιο σημαντικό σιδηροδρομικό σταθμό στην Ελλάδα και έναν από τους μεγαλύτερους στα Βαλκάνια.

Ο σταθμός εγκαινιάστηκε στην αρχική του μορφή στις 30 Ιουνίου 1884 με ένα κτίριο που έγινε γνωστό με το όνομα Σταθμός Πελοποννήσου, λόγω της περιοχής που εξυπηρετούσε σιδηροδρομικά. Το 1904, σε πολύ μικρή απόσταση από τον Σταθμό Πελοποννήσου, εγκαινιάστηκε ο λεγόμενος «Σταθμός Λαρίσης», αρχικός ιδιοκτήτης του οποίου ήταν οι Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους (Σ.Ε.Κ.). Ονομάστηκε έτσι (ανεπίσημα) επειδή αυτός εξυπηρετούσε τη σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με τη ΛάρισαΛάρισα ήταν ακόμα η σημαντικότερη πόλη κοντά στο βόρειο άκρο της σιδηροδρομικής γραμμής εκείνα τα χρόνια, πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους), αλλά το βόρειο άκρο της γραμμής ήταν στην πραγματικότητα ο οικισμός Παπαπούλι, κοντά στα τότε ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στις 7 Αυγούστου 2005, ο Σταθμός Πελοποννήσου έκλεισε μαζί με την μετρική γραμμή Πειραιάς-Άγιοι Ανάργυροι και οι δραστηριότητές του σταθμού μεταφέρθηκαν στον παρακείμενο Σταθμό Λαρίσης.[1]

Εσωτερικό του παλιού σταθμού

Σήμερα, η πρόσβαση στον Σταθμό Λαρίσης είναι εφικτή με το μετρό της Αθήνας, μέσω γειτονικού ομώνυμου σταθμού της Γραμμής 2, ενώ τρεις λεωφορειακές γραμμές έχουν αφετηρία έξω από τον Σταθμό.[2] Ο σταθμός λόγω της κομβικότητας και της σημασίας του, έχει εξελιχτεί σε τοπωνύμιο και έχει δώσει το όνομά του στην γύρω περιοχή, που ονομάζεται Σταθμός Λαρίσης.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σταθμός της Αθήνας του ΟΣΕ βρίσκεται επί της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιά - Πλατέος, στη συμβολή των οδών Σιδηροδρόμων και Πολυδώρου. Εγκαινιάστηκε στις 8 Μαρτίου 1904 και σήμερα βρίσκεται υπό ανακατασκευή. Διέθετε μία πλευρική και μία κεντρική αποβάθρα και γραμμές εναπόθεσης αμαξοστοιχιών. Τον Ιούλιο του 2017 η κίνηση μεταφέρθηκε στις γραμμές 7-10, με δύο κεντρικές αποβάθρες και μία πλευρική. Τόσο οι γραμμές όσο και οι αποβάθρες θα αυξηθούν σημαντικά με την ολοκλήρωση της τρέχουσας ανακατασκευής.[3]

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρένα μακρών και μεσαίων αποστάσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΟΣΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προηγούμενος σταθμός   ΤΡΑΙΝΟΣΕ   Επόμενος σταθμός
Τερματικός InterCity
Τερματικός Τοπική

Προαστιακός Σιδηρόδρομος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προηγούμενος σταθμός   Προαστιακός Προαστιακός   Επόμενος σταθμός
Π1
Π2
προς Κιάτο
Τερματικός Π3

Μετρό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρόσβαση στον Σταθμό Λαρίσης είναι εφικτή με το μετρό της Αθήνας, μέσω του γειτονικού ομώνυμου σταθμού της Γραμμής 2.

Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 2

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Athens Guide: Trains in Greece». www.athensguide.com. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2018. 
  2. «Γραμμή Α10 ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ - ΑΧΑΡΝΑΙ». ΟΑΣΑ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2014. 
  3. Naftemporiki (2017-02-08). «Τον νέο «ηλεκτροκινούμενο» Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών εγκαινίασε ο Χρ. Σπίρτζης». naftemporiki.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-09-05. https://web.archive.org/web/20170905124219/http://www.naftemporiki.gr/story/1264068/ton-neo-ilektrokinoumeno-sidirodromiko-stathmo-athinon-egkainiase-o-xr-spirtzis. Ανακτήθηκε στις 2018-01-09.