Σιβρί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°45′11″N 22°53′46″E / 40.753°N 22.896°E / 40.753; 22.896

Σιβρί
Σιβρί is located in Ελλάδα
Σιβρί
Σιβρί
Ύψος 561 μέτρα
Κορυφή Σιβρί Τεπέ
Γεωγραφικά στοιχεία
Χώρες Ελλάδα Ελλάδα
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Μακεδονία

Το Σιβρί ή Σεβρί ή Μπάλτζα ή Γούργουρας ή Βουνό του Ωραιοκάστρου είναι βουνό της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, βόρεια της πόλης της Θεσσαλονίκης, με μέγιστο υψόμετρο 561 μέτρα. Αποτελεί φυσική προς Βορρά συνέχεια του Χορτιάτη από τον οποίο χωρίζεται με το πέρασμα Δερβένι.

Τοπογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σιβρί είναι μια χαμηλή οροσειρά που εκτείνεται από νότια - νοτιοανατολικά έως βόρεια - βορειοδυτικά σε μήκος 12 χιλιομέτρων. Στο νοτιοανατολικό του άκρο συναντά τον Χορτιάτη από τον οποίο χωρίζεται με το πέρασμα Δερβένι, ενώ προς Βορρά καταλήγει στην Πικρολίμνη στα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς. Εκτός από την υψηλότερη κορυφή Σιβρί, άλλη κορυφή είναι η Υψηλή Κορυφή (465 μ.), η οποία φιλοξενεί έναν μεγάλο ξύλινο σταυρό. Στους πρόποδες του Σιβρίου υπάρχουν οι οικισμοί:

Νότια:

Δυτικά:

Βόρεια:

Ανατολικά:

Ιστορία-ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την Τουρκοκρατία ονομάζονταν Καρδακλί σε αντιδιαστολή με το Μαυροβούνι Κρουσσίων (Καραντάγ) που θεωρείται συνέχειά του. Η λέξη Σιβρί σημαίνει "αιχμή" και πήρε την ονομασία του από την αιχμηρή κορυφή του.

Σε έναν από τους πολλούς χειμάρρους του Σιβρίου (που οι περισσότεροι καταλήγουν στο Γαλλικό ποταμό) υπάρχει καλοδιατηρημένος ένας Βυζαντινός υδρόμυλος. Σε άλλη χαμηλότερη κορυφή διατηρείται ένα Πυροβολείο από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, ενώ από εκείνο το σημείο ξεκινάνε οι πίστες του ποδηλατικού συλλόγου του Ωραιοκάστρου. Η κορυφή του Σιβρίου παρέχει πολύ καλή θέα σε Θεσσαλονίκη, Χωρτιάτη, Θερμαϊκό, Όλυμπο και Πιερία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]