Σημαία του ΝΑΤΟ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
NATO
Αναλογία 3:4
Υιοθετήθηκε 14 Οκτωβρίου 1953
Σχεδιασμός Ανεμολόγιο μέσα σε κύκλο σε μπλε φόντο

Η σημαία του Οργανισμού Βόρειου Ατλαντικού Συμφώνου έχει σκούρο μπλε φόντο με ένα ανεμολόγιο στο κέντρο. Υιοθετήθηκε τρία χρόνια μετά την ίδρυση του οργανισμού και είναι η σημαία του ΝΑΤΟ από τις 14 Οκτωβρίου 1953. Το σκούρο μπλε χρώμα συμβολίζει τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε στις 4 Απριλίου 1949, όταν δώδεκα κράτη υπέγραψαν το βορειοατλαντικό σύμφωνο για να εναντιωθούν στην ανερχόμενη ισχύ της Σοβιετική Ένωσης. Ύστερα από συμβούλια τα μέλη αποφάσισαν ότι μια σημαία ήταν απαραίτητη. Προτάθηκε μια σημαία απλή αλλά εντυπωσιακή που θα τόνιζε όμως και τις ειρηνικές προθέσεις της οργάνωσης. Έγιναν πολλές προτάσεις και αρκετές από αυτές απορρίφθηκαν. Το επίσημο έμβλημα του ΝΑΤΟ υιοθετήθηκε τελικά στις 14 Οκτωβρίου 1953.

Η σημαία υψώθηκε για πρώτη φορά στις 9 Νοεμβρίου 1953 στην τελετή έναρξης της Ατλαντικής Έκθεσης στο Παρίσι.

Συμβολισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χρώματα της σημαίας υποδηλώνουν πολιτικά και πολιτιστικά μηνύματα. Το σκούρο μπλε πλαίσιο συμβολίζει τον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ ο κύκλος συμβολίζει την ενότητα ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ. Το ανεμολόγιο συμβολίζει την κατεύθυνση προς το μονοπάτι της ειρήνης, ο σημαντικότερος σκοπός της οργάνωσης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]