Σημαία του Ανατολικού Τιμόρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λόγος σημαίας: 1:2

Η σημαία του Τιμόρ-Λέστε (όπως λέγεται αλλιώς το Ανατολικό Τιμόρ) υιοθετήθηκε στις 20 Μαΐου του 2002 και είναι ίδια με αυτήν του 1975. Είναι ορθογώνια και αποτελείται από δύο ισοσκελή τρίγωνα, οι βάσεις των οποίων συμπίπτουν. Το ένα τρίγωνο είναι μαύρο με το ύψος του να είναι το μισό του μήκους της σημαίας. Στο κέντρο του μαύρου τριγώνου βρίσκεται ένα πεντάκτινο αστέρι χρώματος λευκού, το οποίο συμβολίζει το φως που καθοδηγεί. Μία από τις άκρες του λευκού αστεριού είναι στραμμένη προς την αριστερή άκρη της σημαίας.

Το κίτρινο τρίγωνο αντιπροσωπεύει τα ίχνη της αποικιοκρατίας στην ιστορία της χώρας και το μαύρο τρίγωνο το σκοταδισμό, ο οποίος είναι απαραίτητο να ξεπεραστεί. Το κόκκινο φόντο της σημαίας συμβολίζει τον αγώνα για την εθνική απελευθέρωση και το λευκό αστέρι την ειρήνη. Το άσπρο αστέρι έχει μία από τις ακτίνες του στραμμένη προς το αριστερό άκρο της σημαίας. Η χώρα έχει Σύνταγμα από τις 22 Μαρτίου 2002.

Άλλες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης των κατοίκων του Ανατολικού Τιμόρ

Μια διαφορετική σημαία προτάθηκε από τους εκπροσώπους των τιμορέζικων πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων στη διάρκεια της πρώτης Εθνικής Συνέλευσης των κατοίκων του Ανατολικού Τιμόρ, η οποία διεξήχθη τον Απρίλιο του 1998 στην Πορτογαλία. Αρχικά η σημαία εκείνη ήταν η σημαία του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης των κατοίκων του Ανατολικού Τιμόρ (στα πορτογαλικά: Conselho Nacional de Resistência Timorense, CNRT). Εξαιτίας της δημοφιλίας του Συμβουλίου οι συμμετέχοντες στη συνέλευση συμφώνησαν να υιοθετήσουν τη σημαία τους ως προσωρινή σημαία του Ανατολικού Τιμόρ. Αντικαταστάθηκε το 2002, με το προηγούμενο σχέδιο του 1975.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]