Σημαία της Βόρειας Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βόρεια Μακεδονία
Χρήση Εθνική σημαία και σύμβολο Κανονική ή de jure έκδοση της σημαίας, ή πλευρά παρατήρησης.
Αναλογία 1:2
Υιοθετήθηκε 5 Οκτωβρίου 1995
Σχεδιασμός Χρυσός ήλιος με οκτώ ακτίνες επί ερυθρού φόντου.
Σχεδιάστηκε από τον Μίροσλαβ Γκρτσεφ

Η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας αποτελείται από έναν κίτρινο ήλιο που ανατέλλει με 8 ακτίνες, οι άκρες των οποίων εκτείνονται σε κόκκινο φόντο. Το σύμβολο αυτό, που υιοθετήθηκε επίσημα στις 5 Οκτωβρίου του 1995, εκπροσωπεί το «νέο ήλιο της ελευθερίας», όπως αναφέρεται στον εθνικό ύμνο της χώρας.

Προηγούμενες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη σημαία που χρησιμοποιήθηκε στη χώρα ήταν κόκκινη με ένα κόκκινο πεντάκτινο αστέρι στο κέντρο με κίτρινο περίγραμμα. Η σημαία αυτή χρησιμοποιήθηκε, μετά την ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στα πλαίσια της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, από τον Αύγουστο του 1944 έως τον Δεκέμβριο του 1946.

Η δεύτερη και μακροβιότερη σημαία ήταν κόκκινη με ένα κόκκινο αστέρι με κίτρινο περίγραμμα στην πάνω γωνία δίπλα στο μέρος όπου κυματίζει η σημαία, παρόμοια με αυτή της Ε.Σ.Σ.Δ. και της Λ.Δ. Κίνας. Βρίσκονταν σε χρήση από το 1946 έως τον Αύγουστο του 1992. Ξεκίνησε την πορεία της ως σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας, συνέχισε ως σημαία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (όπως μετονομάστηκε η Λαϊκή Δημοκρατία το 1963), και τελείωσε την ιστορία της ως σημαία της τότε πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας το 1992, 11 μήνες μετά την απόσχιση της χώρας (Σεπτέμβριος 1991) από την Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

Σχεδόν 1 χρόνο μετά την απόσχιση της χώρας από τη Γιουγκοσλαβία από τον Αύγουστο του 1992 και μέχρι τον Οκτώβριο του 1995, στη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας ήταν ο Ήλιος της Βεργίνας σε κόκκινο φόντο, γεγονός που πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών από την Ελλάδα, εξαιτίας της προέλευσης του συμβόλου, το οποίο ήταν σύμβολο της Μακεδονικής Δυναστείας του Φιλίππου Β΄ [1]. Η Ελλάδα έχει το σύμβολο του Ηλίου της Βεργίνας στη σημαία της Μακεδονίας, που υιοθετείται στην ίδια περίοδο. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Βόρεια Μακεδονία παραιτείται κάθε χρήσης του Ηλίου της Βεργίνας (με εξαίρεση αρχαιολογικά ευρήματα που υπάγονται στην αρχαία μακεδονική κληρονομιά) και υποχρεούται να αφαιρέσει το σύμβολο από κάθε απεικόνισή του σε φορείς της χώρας έως και τον Αύγουστο 2019.[2]

Ο προτεινόμενος σχεδιασμός για τη σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από την υπάρχουσα κρατική σημαία που υιοθετήθηκε επίσημα το 1995, είχαν προταθεί οι παρακάτω σημαίες[3]:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]