Σημαία της Παλαιστίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Σημαία της Παλαιστίνης (Λόγος σημαίας 1:2)

Η σημαία της Παλαιστίνης (αραβικά علم فلسطين) αρχικά σχεδιάστηκε από το Σαρίφ Χουσεΐν για την αραβική επανάσταση κατά των Οθωμανών, το 1916. Το 1917 χρησιμοποιήθηκε ως σημαία του αραβικού εθνικιστικού κινήματος. Στις 18 Οκτωβρίου του 1948 η κυβέρνηση όλων των Παλαιστινίων υιοθέτησε ξανά τη σημαία στη Γάζα και στη συνέχεια ο Αραβικός Σύνδεσμος την αναγνώρισε ως τη σημαία του λαού της Παλαιστίνης. Το 1964 η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αναγνώρισε τη σημαία επίσημα ως σημαία του παλαιστινιακού λαού. Στις 15 Νοεμβρίου του 1988 η Οργάνωση αυτή υιοθέτησε τη σημαία αυτή, ως σημαία του Κράτους της Παλαιστίνης. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρύτατα για να αντιπροσωπεύσει τις περιοχές που διοικούνται από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες, χρώματος μαύρου, λευκού και πράσινου, από πάνω προς τα κάτω, με ένα κόκκινο ισοσκελές τρίγωνο να βρίσκεται στο μέρος από το οποίο κυματίζει η σημαία. Η σημαία είναι πανομοιότυπη σχεδόν με αυτήν του Κόμματος Μπάαθ αλλά και παρόμοια με τη σημαία της Δυτικής Σαχάρας, τη σημαία του Σουδάν και τη σημαία της Ιορδανίας. Όλες αυτές οι σημαίες είναι εμπνευσμένες από τη σημαία της Αραβικής Επανάστασης για την αποτίναξη του ζυγού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1916-1918). Η σημαία αυτή είχε λευκό στη μέση και σε αυτό διέφερε από τη σημερινή σημαία.

Συμβολισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μαύρη, λευκή και η πράσινη λωρίδα της Αραβικής Επανάστασης συμβολίζει, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας, τις αραβικές δυναστείες των Αββασιδών, των Ομεϊάδών και των Φατιμιδών αντίστοιχα, ενώ το κόκκινο τρίγωνο που ενώνεται με τις λωρίδες αντιπροσωπεύει τη Χασεμιτική δυναστεία.[1]

Κάποια άλλη γνώμη θέλει τη σημαία να προέρχεται από τους Άραβες ακτιβιστές, οι οποίοι δημιούργησαν το σχέδιο της σημαίας γύρω στα 1901-11, στη διάρκεια του Αραβικού Συμβουλίου Διανοουμένων, στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα για το συμβούλιο εκτός από τα χρώματα στη σημαία, είχαν το εξής ποίημα:

Ρώτα τα δόρατα που αναδύονται από ψηλά, των φιλοδοξιών μας
Φέρε μάρτυρες τα σπαθιά εάν χάσουμε την ελπίδα
Είμαστε μια ομάδα, η τιμή σταματά τις ψυχές μας
Ξεκινώντας με την βλάβη, αυτά που δεν θα μας βλάψουν
Λευκά είναι τα κατορθώματά μας, μαύρες οι μάχες μας,
Πράσινα είναι τα εδάφη μας, κόκκινα τα σπαθιά μας.
(Σαφί αλ-Ντιν αλ-Χιλί, ποιητής)

Άλλες γνώμες ισχυρίζονται ότι το κόκκινο, χρώμα των αραβικών φυλών, σχετίζεται με τους Χασεμίτες και τους Ασράφ της Χετζάζης, όπως επίσης και με τις σημαίες που είχαν χρώμα ερυθρό που χρησιμοποιήθηκαν στην επανάσταση κατά των Ρασίντ και των Ομεϊαδών.

Το μαύρο αποτελούσε πολεμικό σύμβολο από τα χρόνια πριν την έλευση του Ισλάμ. Το λευκό σήμερα σχετίζεται με τα κινήματα υπέρ της μοναρχίας. Το πράσινο είναι το χρώμα της δυναστείας των Φατιμιδών.

Απαγόρευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1967 με απόφαση του Κράτους του Ισραήλ απαγορεύτηκε η παλαιστινιακή σημαία. Έπειτα από την υπογραφή των Συμφωνιών στο Όσλο, το 1993, η απαγόρευση άρθηκε μερικώς. Ωστόσο, σήμερα παραμένει σε ισχύ.[2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The National Anthem of the Hashemite Kingdom of Jordan
  2. «Israel and the occupied territories». 2002 Country Reports on Human Rights Practices. US Department of State. 
  3. Muhammad Hallaj (Μαρτίου 1982). «Palestine — The Suppression of an Idea». The Link - Volume 15, Issue 1. Americans for Middle East Understanding. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]