Σημαία της Μιανμάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σημαία της Μιανμάρ. Καθιερώθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2010.

Η σημαία της Μιανμάρ καθιερώθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2010, αντικαθιστώντας την προηγούμενη σοσιαλιστική σημαία. Η νέα σημαία αποτελείται από 3 οριζόντιες λωρίδες, χρώματος κίτρινου, πράσινου και κόκκινου από πάνω προς τα κάτω. Στο μέσο της σημαίας βρίσκεται ένα μεγάλο λευκό αστέρι. Δεν έχει ακόμα δοθεί επίσημη εξήγηση για το τι συμβολίζουν τα στοιχεία αυτά.[1]

Σημαία της Ενώσεως της Βιρμανίας (περ.1948 - 1974).
Λόγος: 5:9
Σημαία της Ένωσης της Βιρμανίας, από το 1974 ως το 2010).
Λόγος: 5:9 (και 2:3 , 6:11)

Η προηγούμενη σημαία καθιερώθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1974 την ίδια μέρα της ανακήρυξης της σοσιαλιστικής δημοκρατίας της Βιρμανίας, από το Νε Γουίν.

Το σχέδιο της νέας σημαίας δεν ήταν πολύ διαφορετικό από την προηγούμενη σημαία. Και οι δύο είχαν κόκκινο φόντο με μπλε τετράγωνο στην πάνω γωνία του ιστού. Ωστόσο, η εικόνα στο εσωτερικό του τετραγώνου άλλαξε και έγινε ένας τροχός με στάχυα ρυζιού.Αυτά τα σοσιαλιστικά σύμβολα αντιπροσωπεύουν τους αγρότες και τους εργάτες. Γύρω από αυτά βρίσκονται 14 πεντάκτινα αστέρια που συμβολίζουν τη διοικητική διαίρεση της Μιανμάρ. Το λευκό χρώμα συμβολίζει την αγνότητα, το μπλε την ειρήνη και το κόκκινο το θάρρος.

Πρόσφατες προτάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προτεινόμενη σημαία της Μιανμάρ (2006)

Μία πρόταση για αλλαγή της σημαίας σε τρίχρωμη απορρίφθηκε το 2006. Το αστέρι στη σημαία αυτή συμβόλιζε την ενότητα.[2]

Ακολούθησε και νέα πρόταση, το Σεπτέμβριο του 2007. Στη νέα πρόταση το λευκό αστέρι είναι μεγαλύτερο και οι λωρίδες πιο πλατιές. . Η πρόταση αυτή συμπεριλήφθηκε στο νέο Σύνταγμα, το οποίο εγκρίθηκε το Μάιο του 2008 σε δημοψήφισμα. Το νέο Σύνταγμα και η νέα σημαία τέθηκαν επίσημα σε ισχύ το 2010.

Ιστορικές σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Reuters
  2. «Άρθρο στο New Light of Myanmar». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2007. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2009.