Σημαία της Γροιλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σημαία της Γροιλανδίας.

Η σημαία της Γροιλανδίας σχεδιάστηκε από τον Ινουίτ ιθαγενή Thue Christiansen. Αποτελείται από δύο ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες χρώματος λευκού (στην κορυφή) και κόκκινου, με έναν δίσκο τοποθετημένο εκτός κέντρου προς την πλευρά του ιστού. Το επάνω μισό του δίσκου είναι κόκκινο και το κάτω μισό είναι άσπρο. Καθιερώθηκε στις 21 Ιουνίου 1985. Η Γροιλανδία έχει Σύνταγμα από τις 5 Ιουνίου του 1953.

Η τοπική της ονομασία είναι Erfalasorput, που σημαίνει «η δική μας σημαία», ενώ και το Aappalaartoq (που σημαίνει «η κόκκινη») χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει τόσο τη γροιλανδική όσο και τη σημαία της Δανίας.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γροιλανδία άρχισε να σκέφτεται σοβαρά την πρόταση για σημαία το 1973, όταν πέντε Γροιλανδοί πρότειναν τη σημαία με το πράσινο, το λευκό και το μπλε χρώμα. Ένα χρόνο μετά, εφημερίδα παρουσίασε τις 11 προτάσεις για σημαία και ζήτησε από τους αναγνώστες της να ψηφίσουν την καλύτερη. Ωστόσο, επικράτησε πάλι ως καλύτερη η σημαία της Δανίας. Το 1978, με την αναγνώριση δικαιώματος αυτοδιάθεσης στη Γροιλανδία, επίσημα αναβίωσε η πρόταση για δική της σημαία και μάλιστα έγινε επίσημα. Τελικά επικράτησε το σημερινό σχέδιο και καθιερώθηκε το 1985.

Η λευκή λωρίδα συμβολίζει τους παγετώνες που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ενώ η κόκκινη αντιπροσωπεύει τον ωκεανό. Το κόκκινο ημικύκλιο σημαίνει τον ήλιο, ο οποίος βυθίζεται στον ωκεανό και το λευκό ημικύκλιο συμβολίζει τα παγόβουνα. Το σχέδιο επίσης φέρει στο νου τον ήλιο που δύει.


Άλλες προτάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόταση του 1973
Πρόταση του 1984.
Ανώνυμη πρόταση του 1991.
Άλλη μια πρόταση που βασίστηκε πρώτιστα στη σημαία της Δανίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]