Σεντσέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σενζέν)

Συντεταγμένες: 22°33′N 114°06′E / 22.550°N 114.100°E / 22.550; 114.100

Σεντσέν
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σεντσέν
22°32′6″N 114°3′14″E
ΧώραΛαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
Διοικητική υπαγωγήΚουανγκτούνγκ
Ίδρυση1979
Διοίκηση
 • ΣώμαPeople's Government of Shenzhen Municipality
 • Mayor of ShenzhenChen Rugui (από 2017)
 • Μέλος του/τηςΔίκτυο Δημιουργικών Πόλεων
Έκταση1.997,27 km²
Υψόμετρο0 μέτρο
Πληθυσμός17.494.398 (2020)[1]
Ταχ. κωδ.518000
Τηλ. κωδ.755
Ζώνη ώραςUTC+8
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Μια λεωφόρος στο κέντρο της πόλης

Η Σεντσέν[2] ή Σεντζέν (κινεζικά: 深圳, προφέρεται: [ʂə́n.ʈʂə̂n]) είναι μια μεγάλη πόλη στο νότιο τμήμα της Νότιας Κίνας στην επαρχία Κουανγκτούνγκ, βόρεια του Χονγκ Κονγκ. Η περιοχή ήταν η πρώτη και μία από τις πιο επιτυχημένες Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) της Κίνας. Κατέχει, επίσης εξουσίες ελαφρώς λιγότερες από μια επαρχία.

Βρίσκεται στο Δέλτα του ποταμού Περλ, που συνορεύει με το Χονγκ Κονγκ στο νότο, το Χουεϊτζόου προς τα βόρεια και βορειοανατολικά και Ντόνγκγκουαν στα βόρεια και βορειοδυτικά. Ο δήμος καλύπτει μια έκταση 2.050 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων των αστικών και αγροτικών περιοχών, με συνολικό πληθυσμό των 14 εκατομμύρια.

Το σύγχρονο αστικό τοπίο της Σεντζέν είναι το αποτέλεσμα της δυναμικής οικονομίας και της πολιτικής της «μεταρρύθμισης και το άνοιγμα». Περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ξένων επενδύσεων έχουν δοθεί σε ξένες εταιρίες και κοινοπραξίες, κατά την πρώτη κυρίως στον τομέα της μεταποίησης, αλλά πιο πρόσφατα στην υπηρεσία βιομηχανιών. Η Σεντζέν θεωρείται σήμερα μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στον κόσμο. Είναι το οικονομικό κέντρο της νότιας Κίνας και ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια παγκοσμίως.

Η πόλη είναι έδρα του Shenzhen Stock Exchange, καθώς και η έδρα πολλών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, όπως η BYD, Dingoo, G'Five, Hasee, Huawei, JXD, Konka, Netac, Skywort, Tencent και ZTE. Επίσης ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στην Κίνα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]