ΦΚ Σαχτάρ Ντονέτσκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σαχτάρ Ντονέτσκ)
Σαχτάρ Ντονέτσκ
Επίσημη ονομασίαФутбольний Клуб Шахтар Донецьк
Ίδρυση1936
ΈδραΝτονέτσκ, Ουκρανία
ΣτάδιοΑρένα Λβιβ,[σ 1], Ντονέτσκ
ΙδιοκτήτηςΡινάτ Αχμέτοφ
ΠρόεδροςΡινάτ Αχμέτοφ
ΠροπονητήςΠάουλο Φονσέκα
ΠρωτάθλημαΠρέμιερ-Λίχα
Ιστότοποςshakhtar.com
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η ΦΚ Σαχτάρ Ντονέτσκ (ουκρανικά: ФК Шахтар Донецьк) είναι ουκρανική ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα την πόλη Ντονέτσκ. Μαζί με την Ντιναμό Κιέβου είναι οι δύο ισχυρότερες ομάδες του ουκρανικού ποδοσφαίρου. Έχει κατακτήσει 11 πρωταθλήματα Ουκρανίας, 12 κύπελλα Ουκρανίας και 4 κύπελλα Ε.Σ.Σ.Δ..

Σημαντικότερη στιγμή στην ιστορία της Σαχτάρ είναι η κατάκτηση του κυπέλλου UEFA το 2009 απέναντι στην γερμανική Βέρντερ Βρέμης. Η Ομάδα από την ίδρυση της, χρησιμοποίησε το όνομα «Σταχάνοβετς» (Стахановець) όπου υπήρχε μέχρι το 1946 ενώ αργότερα μετονομάστηκε σε «Σαχτάρ» ή «Σαχτιόρ» (Шахтар / Шахтёр) οπότε και απέκτησε το σημερινό της όνομα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σαχτάρ ιδρύθηκε τον Μάιο του 1936 και ονομάστηκε Σταχάνοβετς (Стахановець). Η ομάδα δημιουργήθηκε από δύο τοπικές ομάδες που έδρευαν στην πόλη του Ντόνετσκ, την «Ντιναμό» (Динамо) και την «Σταλίνο» («Вугільники»). Στον πρώτο τους αγώνα αντιμετώπισε την Ντιναμό Καζάν χάνοντας με το ευρύ 1-4. Συγκεκριμένα, η Σαχτάρ όσο περνούσε ο καιρός, ανέβαινε επίπεδο με αποτέλεσμα να γίνει μια σπουδαία ομάδα στην δεκαετία του '30. Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου, το 1941, το πρωτάθλημα της Σοβιετικής Ένωσης, κατάφερε και πήρε το πρώτο της πρωτάθλημα. Για να γίνει πρωταθλήτρια έπρεπε να νικήσει τη Ντιναμό Μόσχας και τα κατάφερε.

Τον Ιούλιο του 1946 αποφάσισε να αλλάξει το όνομα της σε «Σαχτάρ» ή Σαχτιόρ (Шахтар / Шахтёр) λόγω της περιοχής όπου υπήρχε η έδρα της. Το 1951 κατέκτησε το δεύτερο της πρωτάθλημα, ενώ τη δεκαετία του 1960 έφτασε τέσσερις φορές στον τελικό του Κυπέλλου Σοβιετικής Ένωσης. Το 1978 τερμάτισε στην 3η θέση ενώ την επόμενη χρονιά βγήκε δεύτερη με αρχηγό τον Βιταλί Σταρούκιν όπου σκόραρε 26 τέρματα. Τις χρονιές 1980 και 1983 πήρε το κρυστάλλινο κύπελλο της Σοβιετικής Ένωσης και το το 1983 μάλιστα πήρε και το Σούπερ Κάπ ΕΣΣΔ αποκλείοντας τη Ντνίπρο Ντινπροπετρόσκ.

Τέλος το 2009 κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ νικώντας την Βέρντερ Βρέμης και έτσι παρέμεινε επισήμως ως η τελευταία ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο ως Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, καθώς την επόμενη σεζόν ονομάστηκε Γιούροπα Λιγκ.

Χρώματα και έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έως το 1960, χρώματα του συλλόγου αποτελούσαν το γαλάζιο και το κόκκινο. Από το 1961 και μετά, η εντός έδρας αμφίεση της ομάδας αποτελείται από τα χρώματα πορτοκαλί και μαύρο.

Το πρώτο λογότυπο του συλλόγου είχε σχεδιαστεί το 1936, με ένα μπλε εξάγωνο που εμπεριείχε ένα κόκκινο «С» στη μέση (το αρχικό της Σταχάνοβετς), που το διαπερνούσε ένα τηλεσκόπιο. Το 1946, όταν ο σύλλογος μετονομάστηκε, το λογότυπο άλλαξε σε μαύρο και άσπρο, με την προσθήκη του ονόματος του συλλόγου. Αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας του 1960, στο λογότυπο απεικονίζονταν δύο σταυρωτά σφυριά, με την επιγραφή Σαχτιόρ Ντόνετσκ γραμμένη στον κύκλο. Το έμβλημα προστέθηκε στη φανέλα και παρέμεινε, εκτός από ορισμένες περιόδους στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το όνομα του συλλόγου απεικονίζονταν στη ρωσική γλώσσα, έως τη δημιουργία του τελευταίου λογότυπου. Ως εκ τούτου, μερικές πηγές έχουν το όνομα γραμμένο συχνά ως Σάχτερ ή σπανιότερα Σαχτιόρ.

Το 1989, ένας καλλιτέχνης, ο Βίκτορ Σαβίλος, κατά την περίοδο αναδιάρθρωσης του συλλόγου δημιούργησε ένα σχέδιο παραλλαγή του λογότυπου με τα στοιχεία της μπάλας και του αγωνιστικού χώρου. Λίγο καιρό αργότερα, το λογότυπο αναδιαμορφώθηκε. Το έμβλημα προστέθηκε στη φανέλα το 1997.[1] Το 2008, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου γηπέδου του συλλόγου, ένα νέο λογότυπο του συλλόγου παρουσιάστηκε στα αποκαλυπτήρια. Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, τα σφυριά, τα παραδοσιακά σύμβολα του συλλόγου, ήταν παρόντα στην κορυφή. Επίσης, για πρώτη φορά το όνομα γράφτηκε στην ουκρανική γλώσσα (Шахтар, Σαχτάρ) και όχι στη ρωσική (Шахтёр, Σαχτιόρ).

Στάδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έδρα της Σαχτάρ αποτελούσε το Ντόνμπας Αρένα που έχει χωρητικότητα 52.667 θέσεων. Οι αγώνες πριν χτιστεί το Ντονμπάς, όπου άνοιξε τις πύλες του τον Αύγουστο του 2009, γίνονταν στο Στάδιο Ολιμπίνσκι γνωστό και ως Ολυμπιακό Στάδιο Ουκρανίας. Το πρώτο στάδιο της, ήταν και είναι το Στάδιο Σαχτάρ που χρησιμοποιείται ως στάδιο εκτάκτου ανάγκης και αποτέλεσε έδρα της Μέταλουρχ για τους ευρωπαϊκούς αγώνες. Εξαιτίας του Πολέμου στο Ντονμπάς το 2014, για λόγους ασφαλείας, έδρα της ομάδας είναι η Αρένα Λβιβ.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΕΣΣΔ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ουκρανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μη επίσημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Φυσική έδρα της ομάδας είναι η Ντονμπάς Αρένα στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας, χωρητικότητας 52.187 θεατών, όμως για λόγους ασφαλείας η ομάδα αγωνίζεται στο Λβιβ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]