Σαρματία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης της Σαρματίας (1770)

Η Σαρματία ήταν αρχαία χώρα της Ευρασίας στην οποία διέμεναν επί το πλείστον οι Σαρμάτες, εξ ου και η ονομασία της μετά την εισβολή και κατάληψη του χώρου. Η Σαρματία χωρίζονταν από τον ποταμό Τάναϊ (σημερινό Δον ή Ντον) στην Ευρωπαϊκή Σαρματία και την Ασιατική Σαρματία.

Ιστορικά την ονομασία Σαρματία πρώτος φέρεται να τη χρησιμοποίησε ο Ρωμαίος γεωγράφος Πομπώνιος Μέλας, περί το 43 μ.Χ., προκειμένου να δηλώσει όλο το βόρειο μέρος της Ευρώπης και Ασίας που εκτεινόταν από τον Βιστούλα και τα Σαρματικά όρη δυτικά, μέχρι του ποταμού Ρα (σημερινός Βόλγας), ανατολικά, που αποτελούσε το όριο με την Σκυθία και που εκτεινόταν βόρεια μέχρι και της Βαλτικής και των άγνωστων ακόμα βόρειων χωρών.

Νότια όρια της Σαρματίας θεωρούνταν οι ποταμοί Δούναβης και Τύρας (σημερινός Δνείστερος) που την χώριζαν από την Πανονία και τη Δακία, ο Εύξεινος Πόντος και ανατολικά ο Καύκασος που την χώριζε από την Κολχίδα, την Ιβηρία και την Αλβανία. Παρά ταύτα η Ταυρική χερσόνησος, σημερινή Κριμαία μολονότι περικλειόταν στα όρια της Σαρματίας δεν θεωρείτο τμήμα αυτής αλλά άλλη ιδιαίτερη χώρα.

Βέβαια, οι Σαρμάτες δεν κατοικούσαν σ΄ όλο αυτόν τον γεωγραφικό χώρο αλλά μόνο σε πολύ περιορισμένη περιοχή αυτού.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαιδεία, τόμ. ΚΑ΄, σελ. 574
  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν, τόμ. 16, σελ. 878