Σαράντα Εκκλησιές (Τουρκία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σαράντα Εκκλησιές Θράκης)
Για τη συνοικία της Θεσσαλονίκης, δείτε Σαράντα Εκκλησιές (Θεσσαλονίκη).
Σαράντα Εκκλησιές
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σαράντα Εκκλησιές
41°44′5″N 27°13′31″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Σαράντα Εκκλησιών
Γεωγραφική υπαγωγήΑνατολική Θράκη
Υψόμετρο203 μέτρα
Πληθυσμός79.884 (2020)
Ταχ. κωδ.39000
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οι Σαράντα Εκκλησιές (τουρκικά: Kırklareli, «Κιρκλάρελι», πρώην Kırk Kilise «Κιρκιλισέ») είναι πόλη της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Διοικητικά υπάγεται στην ομώνυμη επαρχία, της οποίας αποτελεί και την πρωτεύουσα. Ο πληθυσμός της πόλης υπολογίζεται σε 60.000 άτομα.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη βρίσκεται στον γεωγραφικό χώρο της Ανατολικής Θράκης και είναι κτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς της Στράντζας[1], σε υψόμετρο 203 μέτρων. Απέχει 84 χιλιόμετρα από την Αδριανούπολη[2], 117 χλμ. από τη Ραιδεστό[3] και 213 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη.

Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες πληροφορίες της ελληνικής ιστοριογραφίας όσον αφορά το όνομα της πόλης προέρχονται από τον Σκαρλάτο Βυζάντιο και το «Απλοελληνικό Λεξικό» του, όπου αναφέρει τη πόλη ως «Καρπούδαιμον». Ο Σκαρλάτος Βυζάντιος αναφέρει ως πηγή της πληροφορίας τα «Γεωγραφικά» του Κλαύδιου Πτολεμαίου, στα οποία ο Έλληνας γεωγράφος την αναφέρει ως «Καρποδαίμων».[1] Με το ίδιο όνομα εμφανίζεται και στην Χάρτα του Ρήγα Φεραίου.

Το παλαιότερο τουρκικό όνομα, Κιρ Κιλισέ, σήμαινε 40 εκκλησίες. Mετά την εδραίωση του σύγχρονου τουρκικού κράτους από τον Μουσταφά Κεμάλ, και την διοικητική αναδιοργάνωση που ακολούθησε, η πόλη στις 20 Δεκεμβρίου του 1924, ονομάστηκε επίσημα Κιρκλαρελί.[4]

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τον 17ο αιώνα το, μέχρι τότε, χωριό άρχισε ν' αναπτύσσεται με ταχύτητα από πολυάριθμους έποικους Εβραίους και Σπαχήδες στρατιωτικούς, προερχόμενους από τη Βεσσαραβία. Στη συνέχεια προστέθηκαν σ΄ αυτούς Έλληνες και Τούρκοι από τις γύρω περιοχές. Η ελληνική κοινότητα που δημιουργήθηκε έφθασε τους 10.000 Έλληνες διατηρώντας και ημιγυμνάσιο. Ο Άγγλος περιηγητής Ρόμπερτ Ουώλς που πέρασε από την πόλη το 1827 αναφέρει την ύπαρξη αλληλοδιδακτικής σχολής, σαν την οποία υπάρχει μόνο άλλη μία στην Τουρκία. Αναφέρει επίσης ότι αν και ο ελληνικός πληθυσμός είναι πολυάριθμος, δεν έχει εκκλησία γιατί δεν κατάφερε ύστερα από απανωτές αιτήσεις να πάρει άδεια.[5]

Πριν το 1918 οι Σαράντα Εκκλησιές αποτελούσαν σαντζάκι (επαρχία), που ανήκε στο βιλαέτι (νομό) της Αδριανούπολης, και κατά την ελληνική διοίκηση που ακολούθησε αποτέλεσε πρωτεύουσα ιδίου ομώνυμου νομού.

Με την ανταλλαγή πληθυσμών οι περισσότεροι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη ενώ πολλοί μετανάστευσαν στην Αμερική. Στη Θεσσαλονική οι πρόσφυγες ίδρυσαν συνοικισμό τον οποίο ονόμασαν Σαράντα Εκκλησιές.[6]

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα της πόλης είναι ηπειρωτικό. Οι χειμερινές θερμοκρασίες είναι συχνά κάτω από 0 °C και χαρακτηρίζεται από πολλές χιονοπτώσεις, ακόμα κι αν μειώνονται σπάνια κάτω από -10 °C. Οι χειμώνες κρατούν από τον Νοέμβριο έως τα μέσα Μαρτίου. Το καλοκαίρι, η μέση θερμοκρασία είναι περίπου 24 °C (ο μέσος όρος για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο), παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες φθάνουν μερικές φορές σε 35-40 °C στο κέντρο της πόλης. Τα καλοκαίρια κρατούν από τον Ιούνιο έως τα μέσα του Σεπτέμβρη. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου, οι θερμοκρασίες ποικίλλουν μεταξύ 12-24°C. Το ετήσιο ύψος βροχής φθάνει τα 585 χιλιοστόμετρα.

Γενικά οι Σαράντα Εκκλησιές έχουν υγρό υποτροπικό κλίμα (Κλιματική ταξινόμηση Κέππεν: Cfa), με μακρά, ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες με σπραδικές χιονοπτώσεις.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Κιακίδου, Θεοδώρου Π. (1960). «Ιστορία του Σαμμακοβίου και των πέριξ ελληνικών κοινοτήτων». Θρακικά (Εν Αθήναις: Σύγγραμμα, περιοδικόΝ εκδιδομένον υπό του εν Αθήναις "Θρακικού Κέντρου") 32: 41. https://www.he.duth.gr/erg_laog/thrakika/Thrakika32.pdf. 
  2. https://kmhesaplama.com/edirne-kirklareli-arasi-kac-km/
  3. https://www.distancecalculator.net/from-kirklareli-to-tekirdag
  4. Erdoğan, Nevnihal· Yüksek, Izzet (7 Αυγούστου 2013). Traditional Window Designs of Kirklareli, Turkey. Bentham Science Publishers. σελ. 13. ISBN 978-1-60805-741-2. 
  5. Πολύδωρος Παπαχριστοδούλου, Η ελληνικότης της Θράκης. Αρχείον Θρακικού Λαογραφικού και Γλωσσικού Θησαυρού, τ. ΙΣΤ', σ. 42, 43. Παραπέμπει στο Robert Walsh, Voyage en Turquie et a Constantinople, μετάφρ. εκ του αγγλικού.
  6. «Σαράντα Εκκλησιές - Εθνολογικό Μουσείο Θράκης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2016.