Σανάια Τουέιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σανάια Τουέιν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Shania Twain (Αγγλικά)
Γέννηση28  Αυγούστου 1965[1][2][3]
Ουίντσορ
ΚατοικίαΟυίντσορ
Ojibwa
Τίμμινς
Wānaka
Ελβετία
ΨευδώνυμοShania Twain
Χώρα πολιτογράφησηςΚαναδάς
ΘρησκείαContemporary Sant Mat movements[4]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[5]
ΣπουδέςTimmins High and Vocational School (έως 1983)
Βασιλικό Κονσερβατόριο Μουσικής
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδίστρια
τραγουδίστρια-τραγουδοποιός[6][7][8]
συνθέτρια[9][10]
τραγουδοποιός[7][8]
μουσικός ηχογραφήσεων[11]
Περίοδος ακμής1983
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡόμπερτ Λανγκ (1993–2010)[12]
Frédéric Thiébaud (από 2011)[13]
ΓονείςClarence Edwards[14] και Sharron Morrison[14]
ΣυγγενείςHenk Wijngaard (parent's brother)[15]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΑξιωματικός του Τάγματος του Καναδά (2005)[16]
Grammy Award for Best Country Album (1995)
Juno Award for Entertainer of the Year (1996)
Favorite Country New Artist (1996)
Juno International Achievement Award (1997)
American Music Award for Favorite Country Female Artist (1997)
Grammy Award for Best Country Song (1998)
Grammy Award for Best Female Country Vocal Performance (1998)
American Music Award for Favorite Country Female Artist (1999)
Country Music Association Award for Entertainer of the Year (1999)
Grammy Award for Best Country Song (1999)
Grammy Award for Best Female Country Vocal Performance (1999)
American Music Award for Favorite Country Female Artist (2000)
American Music Award for Favorite Pop/Rock Female Artist (2000)
βραβείο Τζούνο για τον τραγουδοποιό της χρονιάς (2000)
People's Choice Award for Favorite Female Artist (2000)
Juno Award for Artist of the Year (2003)
Juno Fan Choice (2003)
Juno Award for Country Album of the Year (2004)
Canadian Music Hall of Fame (2011)
Λεωφόρος της Δόξας στον Καναδά (2003)
αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ (2  Ιουνίου 2011)[17][18]
Country Music Assocation Award for International Achievement (1999)[19]
Ιστότοπος
www.shaniatwain.com
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σανάια Τουέιν (Shania Twain, γεννημένη ως Eilleen Regina Edwards, 28 Αυγούστου 1965) είναι Καναδή πολυβραβευμένη τραγουδίστρια, συνθέτρια και στιχουργός της κάντρι μουσικής. Η φήμη της καθιερώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 90 με το άλμπουμ The Woman in Me (1995) με πωλήσεις πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα, και κορυφώθηκε με το παγκοσμίως επιτυχημένο Come on over το 1997, το οποίο μετατράπηκε στο πιο εμπορικό άλμπουμ όλων των εποχών από γυναίκα τραγουδίστρια, καθώς και το πιο εμπορικό άλμπουμ μουσικής κάντρι όλων των εποχών. Το Come on over έχει πουλήσει πάνω από 40 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και θεωρείται ένα από τα 10 πιο επιτυχημένα και εμβληματικά άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει στην ιστορία της μουσικής.

Η Σανάια έχει στην κατοχή της 5 βραβεία Γκράμμυ, και άλλα 27 βραβεία BMI για το στιχουργικό της έργο.[20] Είναι η μόνη γυναίκα τραγουδίστρια με 3 διαμαντένιους δίσκους στις ΗΠΑ ενώ είναι η 2η πιο εμπορική τραγουδίστρια στον Καναδά μετά τη Σελίν Ντιόν. Η Σανάια Τουέιν έχει συνολικά πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.[21] Η μακροχρόνια συνεργασία της με τον μουσικό παραγωγό και πρώην σύζυγό της, Robert John "Mutt" Lange, σηματοδότησε την αρχή μιας καινούργιας κατηγορίας κάντρι μουσικής, με επιρροές από ροκ, ποπ και ηλεκτρονικούς ήχους, που θεωρήθηκε πρωτοποριακή και άλλαξε τα δεδομένα της μουσικής βιομηχανίας, δημιουργώντας ένα crossover μουσικό φαινόμενο.

Μετά από 15 χρόνια δισκογραφικής απουσίας, επέστρεψε στη μουσική με το άλμπουμ Now, το οποίο κυκλοφόρησε στις 29 Σεπτεμβρίου 2017.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σανάια Τουέιν γεννήθηκε στο Γουίντσορ (Windsor) του Οντάριο, κόρη των Clarence και Sharon Edwards. Οι γονείς της πήραν διαζύγιο όταν αυτή ήταν 2 ετών, και η μητέρα της μετακόμισε μαζί με την Eilleen (πραγματικό όνομα της Σανάια) και την αδερφή της Jill στο Τίμμινς του Οντάριο, όπου παντρεύτηκε τον Jerry Twain. Αυτός υιοθέτησε τα κορίτσια, αλλάζοντας νόμιμα το επίθετό τους σε Τουέιν.

Το ένα από τα 5 παιδιά, η Eilleen Twain είχε δύσκολη παιδική ηλικία στο Τίμμινς. Οι γονείς της έβγαζαν λίγα λεφτά και υπήρχε συχνά έλλειψη φαγητού στο σπίτι, ενώ η μητέρα έφτασε στο σημείο να καταφύγει σε καταφύγιο αστέγων στο Τορόντο, ταξιδεύοντας με τα παιδιά της 425 μίλια μακριά (684 χλμ). Η Σανάια εργαζόταν σε ένα εστιατόριο McDonald's στο Οντάριο, και ξεκίνησε να κερδίζει χρήματα τραγουδώντας σε τοπικά κλαμπ και μπαρ από πολύ μικρή ηλικία για να βοηθήσει την οικογένειά της να βγάζει τα προς το ζην.

Αν και έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της που τραγουδούσε σε τόσο "καπνισμένη" ατμόσφαιρα από μικρή ηλικία, η Σανάια πιστεύει πως αυτός ήταν ο λόγος που την ώθησε να γίνει μία επιτυχημένη τραγουδίστρια. Η Σανάια έχει πει: "Το βαθύτερο πάθος μου ήταν η μουσική και αυτό βοήθησε. Υπήρχαν στιγμές που σκεφτόμουν ότι το μισώ. Μισούσα να πηγαίνω στα μπαρ και να τραγουδάω σε μεθυσμένους. Αλλά αγαπούσα τη μουσική και έτσι επιβίωσα". Έγραψε τα πρώτα της τραγούδια σε ηλικία 10 ετών, τα οποίο είχαν ύφος παραμυθιού. Ως παιδί, η Τουέιν έχει χαρακτηριστεί από τον παιδικό της φίλο Kenny Derasp ως ένα "πολύ σοβαρό παιδί που περνούσε πολλές ώρες στο δωμάτιό της". Η τέχνη της δημιουργίας, και του να γράφει στίχους είχε διαφορά για αυτήν από το να τους ερμηνεύει απλά και είχε για αυτήν ιδιαίτερα προοδευτική σημασία.

Στις αρχές της δεκαετίας του 80, η Σανάια εργάστηκε στην εταιρία αναδάσωσης του πατέρα της στο βόρειο Οντάριο. Αν και η δουλειά είχε πολλές απαιτήσεις και ο μισθός ήταν ελάχιστος, η Σανάια έχει δηλώσει πως της άρεσε εκεί που δούλευε, γιατί είναι δυνατή και δεν φοβόταν τη σωματική άσκηση, ούτε το να περπατάει κάθε μέρα χιλιόμετρα μακριά κουβαλώντας δέντρα και ξύλα. Ωστόσο, η ίδια λέει πως μπορεί να μην είχε τη δυνατότητα να πλένεται και να φοράει μέικ απ, αλλά τουλάχιστον μπορούσε να ξεκουραστεί στο δάσος μαζί με το σκυλί και την κιθάρα της, ενώ θα έγραφε τραγούδια.

Αρχή δισκογραφικής καριέρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ταλέντο της Σανάια στο τραγούδι ήταν πηγαίο και δεν έπρεπε να πάει χαμένο. Η οικογένειά της έκανε πολλές θυσίες για να της δώσει τα κατάλληλα φόντα για ένα λαμπρό μέλλον. Αρχικά η Σανάια έπιασε δουλειά κάπου στη βόρεια πλευρά του Οντάριο τραγουδώντας συνθέσεις από διάφορα μουσικά είδη. Στη συνέχεια όμως το ενδιαφέρον της επικεντρώθηκε στη μουσική κάντρι. Σε αυτό τη βοήθησε σημαντικά και η Mary Bailey που εκτός από φίλη της, έγινε και μάνατζέρ της. Πάντοτε κάτω από τις υποδείξεις της καλής της φίλης, η Shania Twain υπέγραψε το πρώτο της δισκογραφικό συμβόλαιο (1991). Συνεργάστηκε με τον Dick Frank και στη συνέχεια ηχογράφησε το πρώτο της δοκιμαστικό tape στο Nashville υπό την καθοδήγηση του συνθέτη και παραγωγό Norro Wilson και του μάνατζερ της Mercury Records, Buddy Cannon. Δεν πέρασε πολύ καιρός και η Shania δέχθηκε ένα μεγάλο χτύπημα. Έχασε και τους δυο της γονείς. Ο χαμός των αγαπημένων της προσώπων, την έκανε να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη μουσική. Οι πρώτες της ερμηνείες ήταν συνθέσεις των Mike Reid και Kent Robbins και αποτέλεσαν το υλικό της πρώτης της δισκογραφικής δουλειάς. Το καλύτερο τραγούδι ήταν το 'God Ain't Gonna Get Υoυ For That' και ήταν αρκετό για να φανεί το πηγαίο ταλέντο της. Κάποιοι άλλοι άκουσαν το 'Dance With The One That Brought You' και σύγκριναν τη φωνή της Σανάια με αυτήν της Trisha Yearwood.

Δισκογραφική επιτυχία και καθιέρωση στη μουσική κάντρι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δισκογραφική της δουλειά που την έκανε γνωστή το 1994, περιείχε ποπ συνθέσεις και παραγωγές του Robert 'Mutt' Lange (είχε γράψει τραγούδια στους Def Leppard και τους Foreigner) που εκτός από πολύτιμος συνεργάτης της Shania Twain ήταν και ο σύντροφος της ζωής της. Οι δυο τους δούλεψαν αμέτρητες ώρες στο Nashville και το "The Woman Ιn Me" δικαίωσε τον κόπο τους μπαίνοντας αμέσως στα charts των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα χρόνο αργότερα το ίδιο άλμπουμ ξαναμπήκε στα charts και έμεινε εκεί για έξι ακόμα μήνες. Τέσσερα από τα singles του 'Woman In Me' ανέβηκαν στο Τοp 10 των country singles της Αμερικής ενώ οι πωλήσεις του άλμπουμ μέχρι το 1998 είχαν ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στην Αμερική. Εκείνη τη χρονιά η Σανάια κέρδισε τα περισσότερα από τα κάντρι βραβεία συμπεριλαμβανομένου του Entertainer Of The Year trophy.

Παγκόσμια επιτυχία με το Come on over[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1997, η Σανάια κυκλοφόρησε το επόμενο άμπλουμ της, Come on over. Αυτό το άλμπουμ την καθιέρωσε ως διεθνώς αναγνωρίσιμη καλλιτέχνη. Σιγά σιγά, το άλμπουμ ξεκίνησε να κάνει υψηλές πωλήσεις. Δεν έφτασε ποτέ στην πρώτη θέση, αλλά χάρις της πολυπλατινένιας επιτυχίας "You're Still the One", οι πωλήσεις κορυφώθηκαν και έσπασαν κάθε ρεκόρ. Άλλα τραγούδια όπως "Don't Be Stupid", "You've Got A Way", "Man! I Feel Like a Woman!", "That Don't Impress Me Much" και "From This Moment On" έγιναν τεράστιες επιτυχίες από τον εντυπωσιακό αριθμό των 12 singles που κυκλοφόρησαν από αυτό το άλμπουμ. Το άλμπουμ για τα επόμενα 2 χρόνια παρέμεινε στο top 20 των πωλήσεων παγκοσμίως, καταφέρνοντας τις υπερβολικά υψηλές πωλήσεις των 39 εκατομμυρίων αντιτύπων. Θεωρείται το πιο εμπορικό άλμπουμ από γυναίκα τραγουδίστρια όλων των εποχών καθώς και το πιο εμπορικό γενικά για τη μουσική κάντρι. Τέσσερα τραγούδια από τον δίσκο κέρδισαν βραβείο Γκράμμυ μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Ο Lange κέρδισε Grammys για τα "You're Still the One" και "Come on Over". Παρά τις πωλήσεις-ρεκόρ του δίσκου, δεν έφτασε ποτέ στην πρώτη θέση του Billboard 200, αλλά μέχρι την #2 με διαφορά ελάχιστα αντίτυπα από το αντίστοιχο άλμπουμ στην πρώτη θέση. Το 1999, το "Come on Over" διασκευάστηκε για την Ευρωπαϊκή αγορά ως ένα ποπ άλμπουμ με λιγότερες country ενορχηστρώσεις και της έδωσε τη μεγάλη αναγνωρισιμότητα στην Ευρώπη. Το "Come on over" πήγε στο #1 στο βρετανικό album chart και παρέμεινε στην πρώτη θέση για 11 εβδομάδες. Ήταν ο πιο εμπορικός δίσκος της χρονιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και ένας δίσκος bestseller και για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, πουλώντας πάνω από 1.000.000 αντίτυπα στη Γερμανία και σχεδόν άλλα 4 εκατομμύρια στην Αγγλία. Τα τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες στην Ευρώπη ήταν τα "That Don't Impress Me Much", και το "Man! I Feel Like a Woman!". Επιπλέον το άλμπουμ κατέχει το ρεκόρ της μεγαλύτερης διάρκειας στο Top 20 των αμερικανικών πωλήσεων (99 εβδομάδες). Το 1998 τραγούδησε μαζί με τις Mariah Carey, Celine Dion, Gloria Estefan και Aretha Franklin στο VH1 DIVAS Concert 1999. Την ίδια χρονιά, η Σανάια έκανε την πρώτη της παγκόσμια περιοδεία με μεγάλη επιτυχία.

Ενδεικτική Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στούντιο άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1993 : Shania Twain
  • 1995 : The woman in me
  • 1997 : Come on Over
  • 2002 : Up!
  • 2017 : Now
  • 2023 : Queen of Me

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2004 : Greatest Hits

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 26  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) SNAC. w6gc7hcr. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 390347. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. «Shania Twain». (Αγγλικά) Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27  Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14  Σεπτεμβρίου 2023.
  5. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb140256349. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  6. www.telegraph.co.uk/culture/culturepicturegalleries/9645702/The-50-top-female-singer-songwriters.html?frame=2385938.
  7. 7,0 7,1 www.worldatlas.com/webimage/countrys/namerica/province/onzfamous3.htm.
  8. 8,0 8,1 www.worldatlas.com/webimage/countrys/namerica/province/onzfamous5.htm.
  9. www.di-arezzo.co.uk/CD+sheet+music/popular+sheet+music/CD+sheet+music-for-guitar-for-piano-for-voice/Various/Beautiful++++plus+nine+more+hit+songs/AMSCO04590.html.
  10. www.theranking.com/billboard-music-awards-2013-quienes-fueron-las-mejores-vestidas_r19491.
  11. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2019.
  12. www.sheknows.com/entertainment/articles/815603/shania-twain-divorce-finalized-1.
  13. countryfancast.com/meet-shania-twain-husband-frederic-thiebaud/.
  14. 14,0 14,1 14,2 14,3 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  15. «Henk Wijngaard gaat eindelijk zijn nichtje Shania Twain ontmoeten». RTV Drenthe. 29  Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουλίου 2018.
  16. «Shania Twain named to the Order of Canada». 17  Νοεμβρίου 2005.
  17. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.
  18. «Shania Twain gets star on Hollywood Walk of Fame». CTV News. 3  Ιουνίου 2011.
  19. www.cmaworld.com/international-artist-achievement-award/.
  20. Twain, Shania, About: Awards and Accolades Αρχειοθετήθηκε 2009-07-19 στο Wayback Machine.. Shania: The Official Site. Retrieved on: October 13, 2007
  21. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2010.