Σαμ Πέκινπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαμ Πέκινπα
Γέννηση21  Φεβρουαρίου 1925[1][2][3]
Φρέσνο[4]
Θάνατος28  Δεκεμβρίου 1984[1][2][3]
Ίνγκλγουντ
Αιτία θανάτουκαρδιακή ανεπάρκεια
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, USC School of Cinematic Arts, Fresno High School[5] και Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Φρέσνο
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογράφου, παραγωγός ταινιών, σεναριογράφος, ηθοποιός, ηθοποιός ταινιών και σκηνοθέτης[6]
ΒραβεύσειςAmerican Campaign Medal[7], Μετάλλιο Νίκης Β´ Παγκοσμίου Πολέμου[7] και Μετάλλιο Στρατού Κατοχής[7]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σαμ Πέκινπα (David Samuel "Sam" Peckinpah, 21 Φεβρουαρίου 1925 - 28 Δεκεμβρίου 1984) ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

Αποτελούσε μέλος της γενιάς σκηνοθετών που κατά τη δεκαετία του 1960 δεν ακολούθησαν τους παραδοσιακούς κινηματογραφικούς κανόνες, τόσο σε τεχνικό όσο και σε αφηγηματικό επίπεδο. Το 1969 σκηνοθετεί την περίφημη «Άγρια συμμορία» (The Wild Bunch). Η φήμη του κορυφώνεται, καθώς πλέον θεωρείται ένας από τους κύριους κινηματογραφιστές της δεκαετίας του '70. Η ρεαλιστικότητα των σκηνών δράσης και βίας, καθώς και η επαναπροσέγγιση του γουέστερν σαν κατηγορία με έναν πιο ατίθασο τρόπο αποτέλεσαν τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σαμ Πέκινπα γεννήθηκε στο Φρέσνο της Καλιφόρνια. Μεγάλωσε με όλες τις ανέσεις, μέλος μιας πλούσιας οικογένειας δικηγόρων, δικαστών και πολιτικών. Έπειτα από μια μία μικρή θητεία στο σώμα των πεζοναυτών, αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα στον κινηματογράφο.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά έκανε ένα πέρασμα από την τηλεόραση, όπου εργάστηκε ως σεναριογράφος σε κλασικές σειρές όπως το "Gunsmoke". Μετά την επιτυχία της σειράς «Ο Εκδικητής της Ερήμου» (Ride the High Country, 1962) ο Πέκινπα έγινε πολύ δημοφιλής. Τα πάρτι που οργάνωνε εκείνη την εποχή στο παραθαλάσσιο σπίτι του στο Μαλιμπού άφησαν εποχή. Η πρώτη υψηλού προϋπολογισμού ταινία που ανέλαβε να σκηνοθετήσει ο Πεκίνπα υπήρξε «Η Ταξιαρχία των Εκδικητών» (Major Dundee, 1965). Εκείνη τη χρονική περίοδο άρχισαν τα προβλήματά του με τα στούντιο, με τα οποία θα ερχόταν συχνά αντιμέτωπος καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο εξαρτημένος από το αλκοόλ σκηνοθέτης συγκρούστηκε με στενούς συνεργάτες ή φίλους. Οι φήμες για ατίθαση συμπεριφορά κόστισαν στον Πέκινπα τη συμμετοχή του στην ταινία «Ο Χαρτοπαίχτης» (The Cincinnati Kid, 1965), ενώ τα στούντιο τον έβαλαν για περισσότερο από τρία χρόνια στη μαύρη λίστα.

Το 1969 σκηνοθετεί το «Άγρια συμμορία», οι κριτικές υπήρξαν ταυτοχρόνως διθυραμβικές και καταδικαστικές. Πολλοί μίλησαν για τον άγριο λυρισμό της, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι πρόκειται για εξύμνηση της βίας. Σε κάθε περίπτωση τότε κέρδισε το παρατσούκλι «Ματωμένος Σαμ». Αν και ο σκηνοθέτης σπάνια πλέον άφηνε το ποτό από τα χέρια του, η δεκαετία του 1970 ήταν η πιο γόνιμη περίοδος της καριέρας του. Έργα εκείνης της περιόδου, όπως το «Αδέσποτα Σκυλιά» (Straw Dogs, 1971) παραμένουν αμφιλεγόμενα μέχρι και σήμερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]