Σέλευκος Ε΄ Φιλομήτωρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σέλευκος Ε' Φιλομήτωρ)


Σέλευκος Ε' Φιλομήτωρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος125 π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΑυτοκρατορία των Σελευκιδών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΔημήτριος Β' Νικάτωρ και Κλεοπάτρα Θεά
ΑδέλφιαΑντίοχος Στ' Διόνυσος
Αντίοχος Θ΄ Κυζικηνός
Αντίοχος Η' Γρυπός
ΟικογένειαΑυτοκρατορία των Σελευκιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαηγεμών της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών

Ο Σέλευκος Ε' Φιλομήτωρ ήταν ηγεμόνας της Δυναστειας των Σελευκιδών, βασιλέων της Συρίας κατά την ελληνιστική περίοδο. Ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία γιος του Δημητρίου Β' Νικάτορος και της Κλεοπάτρας Θεάς, και κυβέρνησε ένα εξαιρετικά περιορισμένο εδαφικά βασίλειο το 125 π.Χ. Το επώνυμο «Φιλομήτωρ» σημαίνει «αυτός που αγαπά τη μητέρα του».


Ο πατέρας του ανετράπη από τον Αλέξανδρο Β' Ζαβίνα, που ήταν πιόνι του φαραώ της Αιγύπτου, Πτολεμαίου Η' Φύσκονα. Κατόπιν ο Δημήτριος δολοφονήθηκε, πιθανώς υπό την ανοχή της συζύγου του, Κλεοπάτρας Θεάς, με την οποία οι σχέσεις του ήταν κάκιστες. Αμέσως ο Σέλευκος, όντας ο μεγαλύτερος ηλικιακά γιος του κάπου μεταξύ 15 και 20 ετών, διεκδίκησε το στέμμα των Σελευκιδών. Ωστόσο αυτό ήταν ολέθριο λάθος καθώς δεν συμβουλεύτηκε πρώτα τη μητέρα του και ακλόνητη βασίλισσα της Συρίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια (και βασιλείς), Κλεοπάτρα Θεά. Η τελευταία δεν τον συγχώρεσε και υποκινούμενη είτε από μίσος είτε από φόβο μήπως την εκδικηθεί για το θάνατο του πατέρα του, διέταξε τη δολοφονία του Σέλευκου το 125 π.Χ., ώστε να ανεβάσει στο θρόνο το δεύτερο γιο της με το Δημήτριο, τον Αντίοχο Η' Γρυπό.


Χρονολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος (π.Χ.) Γεγονός
Γέννηση του Σέλευκου Ε' Φιλομήτορος, γιου του Δημητρίου Β' Νικάτορος και της Κλεοπάτρας Θεάς.
129 π.Χ. Ο Δημήτριος Β' ανακτά το θρόνο και τη σύζυγό του. Το βασίλειό του όμως έχει περιοριστεί σημαντικά εδαφικά και πλέον περιλαμβάνει μονάχα τη Συρία και την Κιλικία.
128 π.Χ. Η Βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα Β', μητέρα της συζύγου του Δημητρίου, παρέδωσε ολόκληρο στρατό στο Δημήτριο ελπίζοντας να τον εμπλέξει στον εμφύλιο πόλεμο που είχε ξεσπάσει στην πτολεμαϊκή Αίγυπτο, ανάμεσα σε εκείνη και τον αδερφό της και φαραώ Πτολεμαίο Η' Φύσκονα. Σαν αποτέλεσμα ο Πτολεμαίος υποστήριξε έναν νέο σφετεριστή του θρόνου, τον Αλέξανδρο Β' Ζαβίνα.
125 π.Χ. Ο Δημήτριος ηττήθηκε σε μια μάχη και έχασε τη ζωή του. Ο γιος του, Σέλευκος, διεκδικεί το στέμμα, αλλά θανατώνεται από τη μητέρα του, ώστε να ανεβάσει στο θρόνο το δεύτερο γιο της με το Δημήτριο, τον Αντίοχο Η' Γρυπό.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]