Σάλτσμπουργκ (κρατίδιο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 48°N 13°E / 48°N 13°E / 48; 13

Σάλτσμπουργκ

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΑυστρία
Διοικητική υπαγωγήΑυστρία
ΠρωτεύουσαΣάλτσμπουργκ
Διοίκηση
 • ΕπικεφαλήςWilfried Haslauer Jr. (από 2013)
Έκταση7.156,03 km²
Υψόμετρο827 μέτρα
Πληθυσμός558.410 (1  Ιανουαρίου 2020)[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες47°46′1″N 13°21′51″E
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Το κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ (γερμανικά: Land Salzburg) είναι ένα ομόσπονδο κρατίδιο της Αυστρίας. Έχει έκταση 7.156 τ. χλμ. και βρίσκεται δίπλα στα γερμανικά σύνορα. Με 568.468 κατοίκους (1η Ιανουαρίου 2023)[2], είναι είναι ένα από τα μικρότερα κρατίδια από την πληθυσμιακή άποψη. Πρωτεύουσα είναι η ομώνυμη πόλη του Σάλτσμπουργκ.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κρατίδιο Σάλτσμπουργκ -με τον ποταμό του, τον Σάλτσαχ- βρίσκεται μεταξύ της Άνω Αυστρίας, της Στυρίας, της Καρινθίας, του Τιρόλου και της Βαυαρίας (Γερμανία).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάστρο Χοενβέρφεν

Το ορυκτό αλάτι έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής. Σάλτσμπουργκ σημαίνει «κάστρο αλατιού». Η ανεξαρτησία από τη Βαυαρία εξασφαλίστηκε προς το τέλος του 14ου αιώνα. Η αρχιεπισκοπή του Σάλτσμπουργκ αποτελούσε ανεξάρτητη ηγεμονία μέσα στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους μέχρι το 1803. Μετά από την αυστριακή ήττα στη μάχη του Άουστερλιτς το 1805, το Σάλτσμπουργκ προσαρτήθηκε από την Αυστρία ως αποζημίωση για την απώλεια του Τιρόλου στο βασίλειο της Βαυαρίας και ο Φερδινάνδος μεταφέρθηκε στο μεγάλο δουκάτο του Βύρτσμπουργκ (Würzburg). Μετά τη νέα αυστριακή ήττα το 1809, η επαρχία παραδόθηκε με τη Συνθήκη της Βιέννης (1809) στη Βαυαρία το 1810. Το 1816, μετά την ήττα του Ναπολέοντα Α΄ και την παροχή επαρκούς αποζημίωσης στη Βαυαρία στο συνέδριο της Βιέννης, επιστράφηκε στην Αυστρία με εξαίρεση το βορειοδυτικό Ρουπέρτιγκαου (Rupertigau), το οποίο παρέμεινε βαυαρικό. Το έδαφος του κρατιδίου έγινε τμήμα της Άνω Αυστρίας. Το 1849 το Δουκάτο του Σάλτσμπουργκ καθιερώθηκε ως «Γη του Στέμματος» (Kronland) της Αυστριακής Αυτοκρατορίας και μετά από το 1866 της Αυστροουγγαρίας. Το 1918 μετά από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Δουκάτο του Σάλτσμπουργκ διαλύθηκε και αντικαταστάθηκε με το κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ, αρχικά τμήμα της γερμανικής Αυστρίας και ύστερα της σύγχρονης Δημοκρατίας της Αυστρίας.

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανεξάρτητες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επαρχιακοί νομοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βίλφριντ Χασλάουερ είναι κυβερνήτης από τις 19 Ιουνίου 2013. Στις κρατιδιακές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 22 Απριλίου 2018, το κυβερνών Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα ήρθε πρώτο κερδίζοντας 15 έδρες στην τοπική βουλή από τις συνολικά 56. Στις πιο πρόσφατες εκλογές στο κρατίδιο, στις 23 Απριλίου 2023, το ÖVP διατήρησε τη θέση του ως το μεγαλύτερο κόμμα στο νομοθετικό σώμα, μια θέση που κατείχε στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του κρατιδίου, αν και έχασε τρεις έδρες και έλαβε το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό ψήφων και εδρών στην ιστορία του κρατιδίου, ξεπερνώντας μόνο το 29% και τις 11 έδρες που έλαβε το 2013. Το FPÖ κέρδισε τρεις επιπλέον έδρες και έλαβε το καλύτερο ποσοστό ψήφων και εδρών στο κρατίδιο από την ίδρυσή του, ενώ το SPÖ έχασε μία έδρα και έλαβε το χειρότερο ποσοστό ψήφων και εδρών στο κρατίδιο από την ίδρυσή του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]