Σάαρλαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σάαρλαντ

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΓερμανία
Διοικητική υπαγωγήΓερμανία
ΠρωτεύουσαΣααρμπρύκεν
Διοίκηση
 • Minister-President of the SaarlandAnke Rehlinger (από 2022)
Έκταση2.570 km²
Πληθυσμός986.887 (31  Δεκεμβρίου 2019)[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες49°22′38″N 6°52′42″E
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Το Ζάαρλαντ ή Σάαρλαντ ή, αλλιώς, Ζάαρ όπως και ήταν γνωστό όταν βρισκόταν υπό γαλλικό έλεγχο (γερμανικά: Saarland, γαλλικά: Sarre), είναι ενα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Έχει πληθυσμό 990.509 κατοίκους (31 Δεκεμβρίου 2018)[2]. Η κρατιδιακή πρωτεύουσα είναι το Ζααρμπρύκεν. Και στην έκταση και στον πληθυσμό είναι το μικρότερο σε έκταση των γερμανικών κρατιδίων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά, το Ζάαρλαντ κατοικήθηκε από λαούς κελτικής καταγωγής. Αφού πέρασε πολλά χρόνια στα χέρια των Ρωμαίων και των Φραγκονιανών, περιήλθε στην κατοχή των Γάλλων το 1792. Το 1870, ύστερα από τη μάχη του Ζάαρμπρύκεν, περιήλθε στην κατοχή της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Το 1920, το Ζάαρλαντ περιήλθε στα χέρια της Γαλλίας και της Βρετανίας, όμως το 1933, ύστερα από δημοψήφισμα έγινε κτήση της Ναζιστικής Γερμανίας με το συντριπτικό ποσοστό του 90,3% έναντι του 9,7% υπέρ της ένωσης με τη Γαλλία. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για 10 χρόνια, το Ζάαρλαντ ήταν αυτόνομο κράτος, Το 1955 έγινε δημοψήφισμα, στο οποίο οι ψηφοφόροι ψήφισαν κατά της παραχώρησης ανεξαρτησίας στη περιοχή, η οποία θα διοικούταν υπό την επίβλεψη ενός Ευρωπαίου επιτρόπου διοριζόμενου από το υπουργικό συμβούλιο της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι οι κάτοικοι επιθυμούσαν την επανένωση της περιοχής με τη Δυτική Γερμανία. Το Ζάαρλαντ παρέμεινε αυτόνομο κράτος μέχρι το 1959, ενώ σήμερα αποτελεί τμήμα της Γερμανίας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνορεύει με τη Γαλλία (Department de Moselle) στο νότο και τη δύση με το Λουξεμβούργο στη δύση και το κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου στο βορρά. Το όνομα του κρατιδίου προέρχεται από τον ποταμό Σάαρ, ο οποίος είναι ένας παραπόταμος του ποταμού Μοζέλλα (παραπόταμος του Ρήνου). Οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν σε μια συσσώρευση πόλεων στα γαλλικά σύνορα, που περιβάλλει την πρωτεύουσα Σααρμπρύκεν και το γαλλικό Σαργκεμίν (Sarreguemines).

Το Σάαρλαντ διαιρείται σε έξι περιοχές:

  1. Μέρτσιχ-Βάντερν
  2. Νοϊνκίρχεν
  3. Σααρμπρύκεν (Saarbrücken)
  4. Σααρλουίς
  5. Σααρπφάλτς
  6. Ζανκτ Βέντελ

Διακυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σάαρλαντ έγινε κρατίδιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1957. Έκτοτε, τα ακόλουθα πρόσωπα έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί:

Εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Das Saarland in Kürze». 14  Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 27  Μαρτίου 2022.
  2. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα stat.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]