Σάαρεμαα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 58°25′N 22°30′E / 58.417°N 22.500°E / 58.417; 22.500

Σάαρεμαα
Saaremaa
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΒαλτική Θάλασσα
ΑρχιπέλαγοςΔυτικό Εσθονικό αρχιπέλαγος
Έκταση2.673 km²
Υψόμετρο54 μ
Υψηλότερη κορυφήΒίιντου Ραουναμέγκι
Χώρα
ΕπαρχίαΕπαρχία Σάαρε
ΠρωτεύουσαΚουρεσάαρε (πληθ. 13.009)
Δημογραφικά
Πληθυσμός30.148[1] (απογραφής 2015)
Πυκνότητα11,3 /χλμ2
Πρόσθετες πληροφορίες
Ιστοσελίδαwww.saaremaa.ee/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Σάαρεμαα (εσθονικά: Saaremaa δηλ. γη του νησιού) είναι το μεγαλύτερο νησί της Εσθονίας και το δεύτερο μεγαλύτερο της Βαλτικής, μετά το Γκότλαντ, με έκταση 2.673 τ. χλμ.[2] Είναι το κύριο νησί της επαρχίας Σάαρε και βρίσκεται νότια του νησιού Χιίουμαα. Έχει 30.148 κατοίκους (2015) και πρωτεύουσα του νησιού είναι το Κουρεσάαρε με 13.009 κατοίκους (2015).

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί στην εσθονική γλώσσα ονομάζεται Saaremaa (Σάαρεμαα) και στη φινλανδική Saarenmaa, κυριολεκτικά «γη του νησιού». Στα παλιά όμως σκανδιναβικά σάγκα το Σάαρεμαα ονομάζεται Eysysla και στα ισλανδικά σάγκα Eysýsla, που σημαίνει ακριβώς το ίδιο με το όνομα του νησιού στην εσθονική γλώσσα, δηλαδή «η περιοχή (γη) του νησιού». Αυτή είναι και η προέλευση του ονόματος του νησιού στα δανικά Øsel, στα γερμανικά και στα σουηδικά Ösel και στα λατινικά Osilia. Το όνομα Eysysla εμφανίζεται μερικές φορές μαζί με το όνομα Adalsysla, δηλαδή «η μεγάλη γη», ίσως «Suuremaa» ή «Suur Maa» στα εσθονικά, το οποίο αναφέρεται στην ηπειρωτική Εσθονία. Στα λεττονικά, το νησί ονομάζεται Sāmsala, που σημαίνει «το νησί των Σαάμι».

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί αποτελεί το κύριο φυσικό εμπόδιο μεταξύ του Κόλπου της Ρίγας και της Βαλτικής θάλασσας. Στα νότια του νησιού βρίσκεται το κύριο πέρασμα από τον κόλπο, το στενό Ίρμπε, δίπλα στην χερσόνησο Σούρβε, το νοτιότερο τμήμα του νησιού. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους νησιώτες διέσχισαν το στενό και έχτισαν ψαροχώρια στην ακτή της Λιβονίας. Το υψηλότερο σημείο στο νησί είναι 54 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του νησιού είναι ο κρατήρας Κάαλι. Στο νησί υπάρχουν μεγάλες δασικές εκτάσεις και ένα από τα σύμβολα του νησιού είναι το δέντρο Άρκευθος. Χάρη στο ήπιο κλίμα και το ασβεστώδες έδαφος, τα νησί διαθέτει μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Για τους λάτρεις της φύσης υπάρχουν τα μονοπάτια μελέτης στο Φυσικό Καταφύγιο Viidumäe αλλά και στο Εθνικό Πάρκο Vilsandi, το οποίο διαθέτει χιλιάδες αποδημητικά πουλιά και άγριες ορχιδέες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εσθονική στατιστική υπηρεσία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2020. 
  2. «Επίσημη ιστοσελίδα του Σάαρεμαα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2014.