Ρόερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 50°29′56″N 6°6′35″E / 50.49889°N 6.10972°E / 50.49889; 6.10972

Ρόερ
ΠηγέςHigh Fens
ΕκβολέςΜεύσης[1]
ΧώραΟλλανδία, Γερμανία και Βέλγιο
Μήκος164,5 χλμ
Μέση εκροή25 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιΊντε, Merzbach, Urft, Βουρμ, Malefinkbach, Belgenbach, Kall, Ellebach, Lendersdorfer Mühlenteich, Linnicher Mühlenteich, Nysterbach, Mühlbach, Schaagbach, Kitschbach, Perlenbach, Laufenbach, Holderbach, Riffelsbach, Bettebach και Kirmessief
Χάρτης
Για τον μικρότερο ποταμό με παρόμοια ονομασία στη Βόρεια Γερμανία, δείτε: Ρουρ.
Ο ποταμός Ρόερ

Ο ποταμός Ρόερ ή Ρουρ (γαλλικά και ολλανδικά: Roer / Ρόερ, γερμανικά:Rur / Ρουρ) είναι σημαντικός ποταμός ο οποίος διαρρέει τμήματα του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Γερμανίας. Είναι δεξιός παραπόταμος του ποταμού Μεύση. Περίπου το 90% του ποταμού βρίσκεται στη Γερμανία. Έχει συνολικό μήκος 200 χιλιόμετρα και λεκάνη απορροής 2.340 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πηγές του Ρόερ βρίσκονται στο εθνικό Πάρκο Χόιτε-Φάνες του Βελγίου, σε υψόμετρο περίπου 660 μέτρων.Ρέει νότια,προς την πόλη Μονσό, και έπειτα στη Γερμανία. Διαρρέει πρώτα το βόρειο τμήμα των λόφων Άιφελ.

Μετά από 39 χιλιόμετρα, φτάνει στη λίμνη Ρόερστραουσσε, τη δεύτερη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Γερμανίας.Μετά από διαδρομή 160 περίπου χιλιομέτρων,εισέρχεται στην Ολλανδία, και στο 200ο χιλιόμετρο της διαδρομής του εκβάλλει στον ποταμό Μεύση.

Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, το βόρειο τμήμα του ποταμού είχε μολυνθεί από τα απόβλητα πολλών γερμανικών ανθρακωρυχείων. Ψάρια καθώς και άλλοι οργανισμοί εξαφανίστηκαν από τον ποταμό, και ήταν επικίνδυνη η κολύμβηση. Νιφάδες αφρού συχνά πλημμύριζαν τμήματα της πόλης Ρόερμοντ. Μετά το κλείσιμο των ορυχείων, ο καθαρισμός των λυμάτων βελτιώθηκε κατά πολύ στη Γερμανία και στην Ολλανδία. Μόνο το κάτω μέρος του ποταμού είναι ακόμη μολυσμένο.[2] Το νερό του άνω τμήματος του ποταμού είναι πλέον τόσο καθαρό που υπάρχουν πέστροφες και άλλα 30 είδη ψαριών. Μετά από απουσία 124 ετών, οι σολομοί επέστρεψαν στον Ρόερ το 2004.

Παραπόταμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρόερ υπήρξε ένα από τα σημαντικά μέτωπα πίεσης των Συμμάχων προς τις δυνάμεις του Άξονα προς το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η "Επιχείρηση Μπλάκοκ" (Operation Blackcock) ήταν η κωδική ονομασία για τον καθαρισμό του τριγώνου του Ρόερ που αποτελούνταν από τις πόλεις Ρόερμοντ, Σίτταρντ και Χάινσμπεργκ. Διεξήχθη από τη Δεύτερη Βρετανική Στρατιά ανάμεσα στις 14 και στις 26 Ιανουαρίου 1945. Ο σκοπός ήταν να πιέσουν την 15η Γερμανική Στρατιά να οπισθοχωρήσει πίσω από τους ποταμούς Ρόερ και Βουρμ ώστε να οδηγηθεί το μέτωπο στα ενδότερα της Γερμανίας. Η επιχείρηση είναι σχετικά άγνωστη παρόλο που μερικές φορές διεξήχθησαν πολύ άγριες μάχες.

Ανάμεσα στις 16 Δεκεμβρίου 1944 και στις 23 Φεβρουαρίου 1945, η 9η στρατιά των ΗΠΑ αδυνατούσε να προχωρήσει πέρα από τον ποταμό Ρόερ κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Κουίν (Operation Queen), επειδή οι γερμανικές δυνάμεις έλεγχαν φράγματα κοντά στις πηγές του ποταμού στην πυκνά δασική περιοχή του Χόες Βεν. Αυτό σήμαινε πως οι δυνάμεις του Άξονα μπορούσαν να ανατινάξουν τα φράγματα,απελευθερώνοντας αρκετό νερό ώστε να καταπνίξουν μια ενδεχόμενη επίθεση των συμμάχων. Την ίδια στιγμή, αν στη Μάχη των Αρδεννών οι Γερμανοί κατάφερναν να πιέσουν προς τα δυτικά, αυτό θα σήμαινε ότι το μέτωπο θα άνοιγε περισσότερο και ότι τα στρατεύματα θα ήταν αρκετά μακριά από τις γραμμές ανεφοδιασμού. Τελικά, η γερμανική αντεπίθεση συντρίφτηκε και οι Γερμανοί μηχανικοί, κάτω από την πίεση εναέριων βομβαρδισμών καθώς και του πυροβολικού, άνοιξαν τα φράγματα. Καθώς το νερό σταδιακά υποχωρούσε, οι συμμαχικές δυνάμεις διέσχισαν τον Ρόερ με σχεδίες τις πρώτες ώρες της 23ης Φεβρουαρίου 1945, στο πλαίσιο της "Επιχείρησης Χειροβομβίδα" (Operation Grenade).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Roer (département)- Μια περιφέρεια που πήρε το όνομα της από τον ποταμό στο διάστημα 1795-1815, όταν το Βέλγιο, η Ολλανδία και τμήματα της Γερμανίας ενσωματώθηκαν στη Γαλλία.
  • Rurtalbahn (Σιδηρόδρομος της κοιλάδας του Ρόερ)-Φορτηγά τρέχουν κατά μήκος του ποταμού, από το Χάιμπαχ μέχρι το Λίνιχ
Ο Ρόερ κοντά στο Χέκελχεβεν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]