Ροχουλάχ Νικπάι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ροχουλάχ Νικπάι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15  Ιουνίου 1987
Καμπούλ
ΚατοικίαΚαμπούλ
Χώρα πολιτογράφησηςΑφγανιστάν
Ύψος180 cm Edit this on Wikidata
Βάρος68 kg Edit this on Wikidata
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλητής του Τάε Κβον Ντο
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ροχουλάχ Νικπάι (Περσ. روح‌الله نیکپای) είναι Αφγανός αθλητής του τάε κβο ντο. Το 2008 έγινε ο πρώτος Ολυμπιονίκης της χώρας του, στο Πεκίνο.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1987 και ανήκει στην εθνοτική ομάδα των Χαζάρων. Ο Νικπάι ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στην Καμπούλ σε ηλικία 10 ετών.[1] Στη διάρκεια των αιματηρών πολεμικών συγκρούσεων γύρω από την Καμπούλ, η οικογένειά του έφυγε από την πόλη και εγκαταστάθηκε σε ένα από τα πολλά προσφυγικά στρατόπεδα στο Ιράν. Γρήγορα έγινε μέλος της ομάδας τάε κβον ντο των προσφύγων. Επέστρεψε στην Καμπούλ το 2004 και συνέχισε την εκπαίδευσή του στις επιχορηγούμενες από την κυβέρνηση ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Στην κατηγορία ελαφράς μύγας ο Νικπάι αγωνίστηκε στους Ασιατικούς Αγώνες του 2006 στην Ντόχα του Κατάρ. Εκεί ηττήθηκε από τον τελικό δεύτερο νικητή Ναταπόνγκ Τεγουαγουετσαπόνγκ από την Ταϊλάνδη στο γύρο 16.

Ο Νικπάι αγωνίστηκε στα 58 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, καταφέρνοντας να νικήσει τον δις παγκόσμιο πρωταθλητή από την Ισπανία, Χουάν Αντόνιο Ράμος και κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο. Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για το μετάλλιο, ο ίδιος ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι τηλεφώνησε στον αθλητή και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Του έκανε επίσης δώρο ένα σπίτι, με έξοδα της κυβέρνησης.[2] Ο ίδιος ο Νικπάι εξέφρασε την ελπίδα ότι η νίκη του θα έστελνε ένα μήνυμα για ειρήνη στη χώρα του έπειτα από τριάντα χρόνια πολέμου.[3][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]