Ροκ εντ ρολ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ροκ εντ ρολ (rock and roll)
ΚαταγωγήΜπλουζ, Κάντρι, Rhythm and Blues
Τόπος γέννησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Μουσικά όργαναΗλεκτρική κιθάραΜπάσοΝτραμςΠιάνο
Συναφή είδηροκ, ροκαμπίλι
ΜουσικοίΜπιλ Χάλεϊ (Bill Halley), Φατς Ντόμινο (Fats Domino), Λιτλ Ρίτσαρντ (Little Richard), Τσακ Μπέρι (Chuck Berry) και Έλβις Πρίσλεϊ

Το ροκ εντ ρολ (αγγλ. rock and roll) είναι είδος μουσικής που αναπτύχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής περί τα τέλη της δεκαετίας του 1940 και γνώρισε μεγαλύτερη άνθιση κατά τη δεκαετία του 1950. Η έκρηξη έγινε το 1955 με την ταινία Η ζούγκλα του μαυροπίνακα (Black Board Jungle) με το σάουντρακ της ταινίας Rock Around the Clock.Θεωρείται πρόγονος της ροκ μουσικής. Ως μουσικός όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον παραγωγό Άλαν Φριντ προκειμένου να περιγράψει τη μουσική που έπαιζε στο ραδιόφωνο, ένα μείγμα μπλουζ και κάντρι μουσικής.Το όνομα ροκ ν ρολ το έδωσε ο Άλαν Φριντ από τον στίχο ενός τραγουδιού του Μπιλ Χάλεϊ "rock, rock, rock everybody, roll, roll, roll everybody".

Σημαντικοί εκπρόσωποι του είδους θεωρούνται οι Μπιλ Χάλεϊ, Φατς Ντόμινο, Λιτλ Ρίτσαρντ, Τσακ Μπέρι, Έλβις Πρίσλεϊ, οι The Stray Cats και T. Rex με το κομμάτι "I Love to Boogie", Sun Cats, lee Rocker, Τζέρι Λι Λιούις, Έντι Κόχραν, Καρλ Πέρκινς, Μπάντι Χόλι, Ρίτσι Βάλενς κ.ά.