Ρικ Τζέισον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρικ Τζέισον
Γέννηση21  Μαΐου 1923[1]
Νέα Υόρκη
Θάνατος16  Οκτωβρίου 2000[1]
Moorpark
Αιτία θανάτουτραύμα από πυροβολισμό
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
Τόπος ταφήςHollywood Forever Cemetery
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΑμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών και Rhodes Preparatory School[2]
Ιδιότηταηθοποιός, ηθοποιός θεάτρου, ηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός φωνής και ηθοποιός ταινιών[3]
ΒραβεύσειςΠαγκόσμιο θεατρικό βραβείο (1950)[4]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρικ Τζέισον (Rick Jason, πραγματικό όνομα Richard Jacobson, 21 Μαΐου 1923, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ - 16 Οκτωβρίου 2000, Moorpark, Ventura, Καλιφόρνια) ήταν Αμερικανός ηθοποιός. Είναι περισσότερο γνωστός για την ερμηνεία του ως "Υπολοχαγός Χένλεϊ" ("2nd Lt. Gil Hanley") στην δραματική τηλεοπτική σειρά "Combat!" (1962 – 1967), παραγωγής του δικτύου "ABC". Μιλούσε τέσσερις ξένες γλώσσες (ισπανικά, γαλλικά, ιταλικά και κινέζικα).

Τα πρώτα χρόνια και καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μοναδικό παιδί μιας οικογένειας Εβραίων, ο Ρικ Τζέισον αποφοίτησε από το "Rhodes Preparatory School" του Μανχάτταν. Από το 1943 έως το 1945 πολέμησε με τις αμερικανικές δυνάμεις στον ΒΠΠ και μετά τη λήξη του σπούδασε υποκριτική στην "Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών".

Ενώ εργαζόταν στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, συναντήθηκε με τον ηθοποιό Hume Cronyn που τον πρότεινε για ένα ρόλο στην θεατρική παράσταση "Now I Lay Me Down to Sleep". Για την εμφάνισή του αυτή ο Τζέισον τιμήθηκε με "Βραβείο Θεατρικού Κόσμου", το οποίο του εξασφάλισε αμέσως ένα επαγγελματικό συμβόλαιο με την εταιρεία "Columbia Pictures". Έκτοτε, ο δρόμος προς την επιτυχία ήταν ανοικτός για τον αρρενωπό ηθοποιό. Ακολούθησαν συνεργασίες με την εταιρεία "MGM" ("Sombrero", "The Saracen Blade", "This Is My Love"). Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στο κοινό συμμετέχοντας στο έργο "The Wayward Bus" ("21th Century Fox") μαζί με τις Τζέιν Μάνσφιλντ και Τζόαν Κόλινς. Πραγματοποίησε ακόμη, αρκετές έκτακτες εμφανίσεις σαν "προσκεκλημένος σταρ" σε διάφορες τηλεοπτικές εκμπομπές, όπως Η συγγραφέας ντετέκτιβ, "Matt Houston", "Here's Hollywood" κ.α. Εργάσθηκε, επίσης, σαν αφηγητής στο ραδιόφωνο και την T.V., ενώ δούλεψε στην Ιαπωνία και στο Ισραήλ.

Combat![Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην κορυφή της δημοσιότητας ο Τζέισον βρέθηκε χάρη στη συμμετοχή του στην δραματική πολεμική σειρά "Combat!", όπου υποδύθηκε με μεγάλη πειστικότητα έναν Αμερικανό αξιωματικό που ήταν επικεφαλής μιας διμοιρίας στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην κατεχόμενη Γαλλία. Στο σίριαλ πήραν επίσης μέρος, μεταξύ άλλων, ο Βικ Μόροου και ο Κόνλαν Κάρτερ.

Ενδεικτική εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "The Pepsi-Cola Playhouse"
  • "The Fountain of Youth" (1956 Βραβείο "Peabody")
  • "The Lieutenant Wore Skirts" (1956)
  • "California Gold Rush"
  • "The Case of Dangerous Robin" (1960)
  • "The Monk" (1969)
  • "The Young and the Restless" (1973)

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρικ Τζέισον είχε έναν πραγματικά πολυτάραχο προσωπικό βίο. Παντρεύτηκε συνολικά 4 γυναίκες (χωρίς να αποκτήσει παιδιά), εκ των οποίων χώρισε με τις τρεις πρώτες, τις δυο από αυτές μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο. Η τελευταία σύζυγός του ήταν η Cindy Jason με την οποία έζησε από το 1983 έως το θάνατό του. Προηγουμένως είχε παντρευτεί κατά σειρά τις Aria Allen (έζησαν μαζί από το 1950 έως το 1962), Shirley Johnston (1962), και Jutta Parr (1962 - 1964). Μια μόλις εβδομάδα μετά από την τελευταία επανένωση των περισσότερων μελών της σειράς "Combat!" (παρουσία και θαυμαστών του σίριαλ), η οποία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2000 στο Λας Βέγκας[5] ο Τζέισον βρέθηκε νεκρός[6], καθώς είχε αυτοκτονήσει με πυροβόλο όπλο. Πληροφορίες που συνέλεξε η αστυνομία κάνουν λόγο για απελπισία του ηθοποιού, λόγω "ακαθόριστων προσωπικών προβλημάτων" κάτι που σημαίνει, πιθανότατα, πως ο Τζέισον έπασχε από κατάθλιψη και δεν είχε αναζητήσει κατάλληλη θεραπεία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 22716. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2021.
  3. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.
  4. www.theatreworldawards.org/past-recipients.html.
  5. Combat! Cast Reunions
  6. 'Combat!' Actor Rick Jason Found Dead