Ριζόκαστρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

{{WikidataCoord}} – missing coordinate data

Ριζόκαστρο
Ριζόκαστρο
Είδοςσυνοικία
Διοικητική υπαγωγήΑθήνα
ΧώραΕλλάδα

Ριζόκαστρο αποκαλείται το τείχος της μεσαιωνικής οχύρωσης της Αθήνας, ένα μέρος του οποίου σώζεται στην βόρεια πλευρά της Ακρόπολης. Συχνά ονομάζεται έτσι και η παρακείμενη συνοικία, τμήμα της συνοικίας των Αέρηδων. Πρόσφατα ανασκάφηκε ένα νέο τμήμα του τείχους. [1] Ονομάζεται έτσι επειδή η τοποθεσία του είναι στην ρίζα του κάστρου και όχι στην άκρη. Φαίνεται ότι στην αρχαιότητα ήταν το ασφαλές καταφύγιο των Αθηναίων κατά την απειλή διαφόρων κινδύνων. Στη βυζαντινή εποχή το κάστρο συμπληρώθηκε, επισκευάστηκε και έγινε προοχύρωμα αρκετά δυνατό για να αντέχει στις πολιορκίες[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ελευθεροτυπία, το Ριζόκαστρο στην Ακρόπολη». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2013. 
  2. Βαβυλοπούλου-Χαριτωνίδου,, Αγγελική κ.α. (1989). «Το Ριζόκαστρο. Σωζόμενα υπολείμματα: Νέες παρατηρήσεις και επαναχρονολόγηση». Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Δελτίον XAE 14 (1987-1988), Περίοδος Δ', σελ. 329. http://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/deltion/article/viewFile/4658/4434.pdf. Ανακτήθηκε στις 1/2/2017.