Ραμ Νάραγιαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ραμ Νάραγιαν
Νάραγιαν το 2007
Πληροφορίες
Γέννηση25  Δεκεμβρίου 1927[1]
Ουνταϊπούρ
ΚαταγωγήUdaipur, Ινδία
Eίδοςκλασική μουσική ινδός
Μουσικά όργανασαράνγκι
Παρουσία1944 – σήμερα
Ιστότοπος
Pandit Ram Narayan

Ο Ραμ Νάραγιαν (χίντι: राम नारायण; IAST: Rām Nārāyaṇ) (γεννήθηκε 25 Δεκεμβρίου 1927) που αναφέρεται συχνά με τον τίτλο Pandit, είναι ένας Ινδός μουσικός που έκανε δημοφιλές ένα όργανο που παίζεται με δοξάρι, το σαράνγκι, ως σόλο όργανο κονσέρτου στην Ινδική κλασική μουσική ινδός και έγινε ο πρώτος επιτυχημένος οργανοπαίκτης σαράνγκι στον κόσμο.

Ο Νάραγιαν γεννήθηκε στο Udaipur και έμαθε να παίζει το σαράνγκι σε μικρή ηλικία. Μαθήτευσε σε παίκτες σαράνγκι και τραγουδιστές και δούλεψε σε εφηβική ηλικία ως δάσκαλος μουσικής και περιφερόμενος μουσικός. Ο Νάραγιαν προσλήφθηκε ως μουσικός συνοδεύοντας τραγουδιστές στον ραδιοφωνικό σταθμό All India Radio στην Λαχόρη το 1944. μεταφέρθηκε στο Δελχί μετά την διαίρεση της Ινδίας το 1947 και ενδιαφέρθηκε για να προχωρήσει και πέραν της συνοδείας. Απογοητευμένος από τον βοηθητικό του ρόλο, ο Νάραγιαν βρέθηκε στο Βομβάη για να εργαστεί στον Ινδικό κινηματογράφο το 1949.

Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια το 1954, ο Νάραγιαν έγινε καλλιτέχνης σολίστας σε κονσέρτα το 1956 και μετέπειτα εγκατέλειψε την συνοδεία. Άρχιζε να ηχογραφεί σόλο δίσκους και τις περιοδείες στην Αμερική και την Ευρώπη την δεκαετία του 1960. Ο Νάραγιαν δίδαξε Ινδούς και ξένους μαθητές και ερμήνευσε συχνά έξω από την Ινδία μέχρι την δεκαετία του 2000. του απονεμήθηκε από την Ινδία η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική διάκριση, το Padma Vibhushan, το 2005.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) SNAC. w61h4rhn. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]