Ρακούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρακούν
Ρακούν
Ρακούν
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Προκυνίδες (Procyonidae)
Γένος: Προκύων (Procyon)
Είδος: Π. ο πλύντης (P. lotor)
Διώνυμο
Προκύων ο πλύντης (Procyon lotor)
(Linnaeus, 1758)

Διάδοση του ρακούν

Ρακούν είναι η κοινή ονομασία του γένους Προκύων, Σαρκοφάγων Θηλαστικών της οικογένειας των Προκυνιδών. Το τυπικό ρακούν της Βόρειας Αμερικής (Προκύων ο πλύντης) είναι ρωμαλέο ζώο, με κοντά πόδια, φουντωτή ουρά, μυτερό ρύγχος και μικρά όρθια αυτιά. Έχει μήκος 75-90 εκ., συμπεριλαμβανομένης και της ουράς 25 εκ., και βάρος περίπου 10 κιλά.

Το πυκνό και αδρό τρίχωμά του είναι μολυβί ή μαύρο με καφετιές αποχρώσεις. Πολύ χαρακτηριστική είναι η μαύρη «μάσκα» στην περιοχή των ματιών και η ραβδωτή ουρά που φέρει 5-10 μαύρους δακτυλίους. Τα μικροσκοπικά πόδια, προπαντός αυτά των μπροστινών άκρων, μοιάζουν με λεπτά ανθρώπινα χέρια.

Ζει κυρίως σε δάση κοντά στο νερό, αλλά συμβιώνει ικανοποιητικά και με τον άνθρωπο, φτάνοντας μάλιστα κοντά σε μεγάλες πόλεις. Η εξάπλωσή του, εκτός από τις Η.Π.Α. επεκτείνεται μέχρι και την Νότια Αμερική. Είναι νυκτόβιο και παμφάγο, τρεφόμενο με μικρόσωμα ζώα, καρπούς κλπ. Αναρριχάται με ευκολία και συνήθως κρύβεται σε κουφάλες δέντρων. Όταν κάνει πολύ κρύο, κοιμάται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά δεν πέφτει σε γνήσια χειμερία νάρκη. Το θηλυκό γεννά συνήθως 3-4 νεογνά μετά από κύηση 60-73 ημερών.

Πολυπράγμον, μεθοδικό και έξυπνο, το ρακούν είναι αξιαγάπητο κατοικίδιο κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ενώ όσο μεγαλώνει γίνεται νευρικό και οξύθυμο. Λόγω της ιδιαίτερης αδυναμίας του για αυγά, νεοσσούς, καλαμπόκι και πεπόνια, προκαλεί καταστροφές στη γεωργία και την ορνιθοτροφία. Κυνηγιέται τόσο για τη γούνα του όσο και για τη σάρκα του. Όταν δέχεται επίθεση, το ρακούν αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις.

Τρία ρακούν σε δένδρο

Τόσο η επιστημονική ονομασία του τυπικού ρακούν (Π. ο πλύντης / P. lotor) όσο και η γαλλική κοινή του ονομασία (Raton laveur) επισημαίνουν τη συνήθεια των ζώων αυτών να «πλένουν» την τροφή τους στο νερό, όταν είναι αιχμάλωτα. Στη φύση ωστόσο τα άγρια ρακούν ποτέ δεν «πλένουν» την τροφή τους. Η παρερμηνεία αυτή δημιουργήθηκε εξαιτίας της ιδιότυπης συμπεριφοράς τους. Συγκεκριμένα στη μεν στεριά, απλώς τρίβουν τη λεία τους ανάμεσα στα μπροστινά τους πόδια πριν την καταβροχθίσουν ενώ στα αβαθή νερά ανασκαλεύουν τον πυθμένα αναζητώντας κάτι φαγώσιμο. Η δεύτερη αυτή συμπεριφορά επαναλαμβάνεται κατά την αιχμαλωσία μέσα στην ποτίστρα ως αταβιστική συνήθεια χωρίς σκοπό, η οποία δίνει ακριβώς την εντύπωση του «πλυσίματος» της λείας.

Στην Ιαπωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από τη δεκαετία του `70, το ρακούν ήταν ένα ζώο άγνωστο για τους Ιάπωνες. Μέχρι που κυκλοφόρησε μια παιδική ταινία της Disney η οποία αφηγούταν την ιστορία ενός αγοριού με το κατοικίδιο ρακούν του. Τα παιδιά στην Ιαπωνία ήθελαν κι αυτά ένα κατοικίδιο ρακούν, κι έτσι ήρθαν και πωλήθηκαν από τις ΗΠΑ πλήθη ρακούν. Στο τέλος, όμως, της ταινίας το αγόρι απελευθερώνει το ρακούν στη φύση. Τα παιδιά έπραξαν το ίδιο, και τα ζώα προσαρμόστηκαν εύκολα.Σήμερα τα ρακούν αποτελούν ένα πρόβλημα στην Ιαπωνία.