Ράσελ Κρόου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ράσσελ Κρόου
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Russell Ira Crowe (Αγγλικά)
ΓέννησηΡάσελ Άιρα Κρόου
7 Απριλίου 1964 (1964-04-07) (60 ετών)
Ουέλλινγκτον, Νέα Ζηλανδία
ΚατοικίαFinger Wharf
ΕθνικότηταΝεοζηλανδοί
Χώρα πολιτογράφησηςCountry flag Νέα Ζηλανδία
ΣπουδέςΓραμματικό Σχολείο του Ώκλαντ, Sydney Boys High School, Vaucluse Public School, Mount Roskill Grammar School και Vaucluse High School
Ιδιότηταηθοποιός[1][2], παραγωγός ταινιών, τραγουδιστής, μουσικός, καρατερίστας, σεναριογράφος, ηθοποιός ταινιών, ηθοποιός τηλεόρασης, σκηνοθέτης κινηματογράφου, συνθέτης και σκηνοθέτης
Εν ενεργεία1985-σήμερα
ΣύζυγοςΝτάνιελ Σπένσερ (2003–2018)[3]
Τέκνα2
ΣυγγενείςDon Spencer (πεθερός), Dave Crowe (θείος), Jeff Crowe (ξάδελφος), Martin Crowe (ξάδελφος) και Λορέν Ντάουνς (cousin-in-law)
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςΓουέστερν
Σημαντικά έργαΜονομάχος, Άνθρωπος από Ατσάλι, The Insider, The Silver Brumby, Ένας Υπέροχος Άνθρωπος, The Water Diviner, Thor: Love and Thunder, Robin Hood, Οι Άθλιοι, Winter's Tale, Proof, Spotswood, Νώε, Boy Erased, Ο Εξορκιστής του Βατικανού, Body of Lies, Master and Commander: Στα πέρατα του κόσμου, The Man with the Iron Fists, The Greatest Beer Run Ever και Οι επόμενες τρεις μέρες (ταινία)
Βραβεύσειςμετάλλιο της εκατονταετηρίδας της Αυστραλίας (1  Ιανουαρίου 2001)[4], Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου (2001), Australian National Living Treasure, βραβείο BAFTA καλύτερου Α΄ ανδρικού ρόλου (2002), αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[5], Χρυσή Σφαίρα για τον Καλύτερο Άνδρα Ηθοποιό σε Δραματική ταινία (2002), Βραβεία Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Χρυσές Σφαίρες
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ράσσελ Κρόου (αγγλ. Russell Crowe, γενν. 7 Απριλίου 1964) είναι Νεοζηλανδός ηθοποιός, παραγωγός και τραγουδιστής. Αν και πολίτης της Νέας Ζηλανδίας, έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αυστραλία.[6]

Βραβεύθηκε με Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Μάξιμος Δέκιμος Μερίδιος στην ταινία Μονομάχος (2000). Έχει προταθεί επίσης επίσης για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για τις ταινίες The Insider (1999) και Ένας υπέροχος άνθρωπος (2001).

Ο Κρόου έχει κερδίσει πολλά βραβεία κατά τη διάρκεια της καριέρας του μεταξύ των οποίων και ένα αστέρι στην Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλλυγουντ, τρεις διαδοχικές υποψηφιότητες για Όσκαρ (1999-2001), μια Χρυσή Σφαίρα, ένα Βραβείο BAFTA και ένα Βραβείο Όσκαρ. Ο Κρόου είναι επίσης συνιδιοκτήτης της South Sydney Rabbitohs, μιας αυστραλιανής ομάδας ράγκμπυ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ράσσελ Άιρα Κρόου γεννήθηκε το 1964 στο Ουέλλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας.[7] Είναι γιος της Τζόσελιν Υβόν (το γένος Ουίμς) και του Τζον Αλεξάντερ Κρόου, οι οποίοι ασχολούνται με το κέτερινγκ, ενώ ο πατέρας του ήταν και διευθυντής ξενοδοχείου.[8][9] Έχει επίσης και ένα αδελφό, τον Τέρρυ.

Ο παππούς του Κρόου από τη μεριά της μητέρας του, ο Σταν Ουίμς, ήταν κινηματογραφιστής ο οποίος έλαβε το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τo Ηνωμένο Βασίλειο για την μαγνητοσκόπηση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (παράσημο το οποίο φορούσε ο Κρόου στα Όσκαρ του 2001).[10] Ο παππούς του Κρόου από τον πατέρα του, ο Τζον Ντάμπλντεϋ Κρόου, ήταν από το Ρέξαμ της Ουαλίας, ενώ μια από τις προ-προ-γιαγιάδες του από την πλευρά της μητέρας του ήταν Μαορί. Ο Κρόου έχει επίσης αγγλική, γερμανική, ιρλανδική, ιταλική, νορβηγική, σκωτσέζικη, σουηδική και ουαλική καταγωγή.[11][12][13][14][15]

Όταν ο Κρόου ήταν τεσσάρων ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στο Σίδνεϋ. Σε ηλικία έξι ετών έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην τηλεοπτική σειρά Spyforce, της οποίας παραγωγός ήταν ο νονός της μητέρας του. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών επέστρεψε με την οικογένεια του στη Νέα Ζηλανδία, όπου και συνέχισε το σχολείο, το οποίο, όμως, παράτησε στα δεκαέξι του προκειμένου να ακολουθήσει το όνειρο του, να γίνει ηθοποιός.

Ο Κρόου ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως μουσικός στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με το όνομα Russ Le Roq, υπό την καθοδήγηση του καλού του φίλου Τομ Σάρπλιν. Συμμετείχε σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές όταν επέστρεψε στην Αυστραλία σε ηλικία εικοσιενός ετών. Το 1990 έκανε το ντεμπούτο του και στον κινηματογράφο στις ταινίες The Crossing και Ο όρκος του αίματος. Το 1991 συμμετείχε στην ταινία Με τα μάτια του έρωτα με τον Χιούγκο Ουίβινγκ. Το 1992 ακολουθούν άλλες δυο ταινίες το Spotswood και το Σαρώνω. Το 1993 παίζει στην καναδέζικη ταινία Αιώνιοι εραστές.

Το 1995 συμπρωταγωνιστεί με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον στην ταινία Εντολή εξόντωσης και με την Σάρον Στόουν στην ταινία Γρήγορη και Θανάσιμη. Δύο χρόνια μετά πρωταγωνιστεί με την Κιμ Μπέισιντζερ, τον Γκάυ Πιρς και τον Κέβιν Σπέισυ στο Λος Άντζελες: Εμπιστευτικό. Η ταινία κερδίζει 2 Όσκαρ και ο Κρόου γίνεται γνωστός στο Χόλλυγουντ. Το 1999 έρχεται και η πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία The Insider, όπου πρωταγωνιστούσε με τον Αλ Πατσίνο.

Την επόμενη χρονιά κερδίζει το Χρυσό αγαλματίδιο ως καλύτερος ηθοποιός, για τον ρόλο του ως Μάξιμος Δέκιμος Μερίδιος στο ιστορικό έπος του Ρίντλεϋ Σκοτ, Μονομάχος και η ταινία θεωρείται από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες για το 2000. Την ίδια χρονιά πρωταγωνιστεί στην Απόδειξη Ζωής με την Μεγκ Ράυαν. Το 2001 έρχεται και τρίτη υποψηφιότητα για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Τζον Νας στο Ένας Υπέροχος Άνθρωπος του Ρον Χάουαρντ, στο πλευρό της Τζέννιφερ Κόννελλυ. Για την ερμηνεία του κερδίσει μια Χρυσή Σφαίρα, ένα βραβείο BAFTA, ένα βραβείο από το Σωματείο Ηθοποιών και πολλά άλλα, αλλά χάνει το Όσκαρ από τον Ντένζελ Ουάσινγκτον. Οι επόμενες ταινίες που πρωταγωνιστεί είναι Master and Commander: Στα πέρατα του κόσμου το 2003 και Cinderella Man το 2005.

Το 2006 πρωταγωνίστησε στην ρομαντική κομεντί Μια καλή χρονιά και στο πλευρό του είχε την Γαλλίδα ηθοποιό Μαριόν Κοτιγιάρ, σε σκηνοθεσία του Ρίντλεϋ Σκοτ.[16] Ο Κρόου και ο Σκοτ συνεργάζονται για δεύτερη φορά μετά τον Μονομάχο, μια συνεργασία που επαναλαμβάνεται και το 2007 στην ταινία American Gangster με συμπρωταγωνιστή τον Ντένζελ Ουάσινγκτον (ο Κρόου και ο Ουάσινγκτον συνεργάζονται για δεύτερη φορά μετά το 1995). Οι μετοχές του Κρόου στο Χόλλυγουντ αυξάνονται σταθερά.[17][18] Το 2010 ενσάρκωσε τον θρυλικό Ρομπέν των Δασών στην ταινία Ρομπέν των Δασών με την Κέητ Μπλάνσετ. Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στην ταινία Οι Επόμενες Τρεις Μέρες του Ποωλ Χάγκις, η ταινία μια προσαρμογή στην γαλλική ταινία Pour Elle του 2008.

Μετά από ένα διάλειμμα ενός έτους το 2012 επιστρέφει με την ταινία Ο Άνθρωπος με τις Σιδερένιες Γροθιές, αλλά και με την συμμετοχή του στο μιούζικαλ Οι Άθλιοι ως Ιαβέρης.[19] Το 2013 τον βρίσκει στην ταινία Broken City και Άνθρωπος από Ατσάλι ενσαρκώνοντας τον Τζορ-Ελ, τον βιολογικό πατέρα του Σούπερμαν. Το 2014 γίνεται γκάνγκστερ στην ταινία Μια Χειμωνιάτικη Ιστορία με τον Κόλιν Φάρρελ, και Νώε στην βιβλική ταινία Νώε με την Τζέννιφερ Κόννελλυ και την Έμμα Ουότσον.[20] Την ίδια χρονιά κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στην δραματική ταινία The Water Diviner στην οποία πρωταγωνιστεί.[21][22] Το 2016 γίνεται "καλό παιδί" στην ταινία The Nice Guys με τον Ράυαν Γκόσλινγκ, ενώ το 2017 συμμετέχει στην ταινία Η Μούμια με τον Τομ Κρουζ.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κρόου διατηρούσε ανοιχτή σχέση με την Αυστραλιανή τραγουδίστρια Ντανιέλ Σπένσερ από το 1989. Το 2000 είχε ένα ειδύλλιο με την συμπρωταγωνίστρια του Μεγκ Ράυαν στα γυρίσματα της ταινίας Απόδειξη Ζωής. Το 2001 ο Κρόου και η Σπένσερ επανασυνδέθηκαν και τον Απρίλιο του 2003 παντρεύτηκαν στο κτήμα του Κρόου στη Νέα Νότια Ουαλία. Στις 21 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους γεννήθηκε ο πρώτος τους γιος, Τσαρλς και στις 7 Ιουλίου 2006 γεννήθηκε και ο δεύτερος γιος τους, Τέννυσον. Τον Οκτώβριο του 2012 ανακοινώθηκε ότι ο Κρόου και η Σπένσερ χωρίζουν. Τον Απρίλιο του 2018 πήραν και επίσημα διαζύγιο.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις Παρ.
1990 Blood Oath Υπολοχαγός Τζακ Κόρμπετ
1990 The Crossing Τζόνι Ράϊαν Υποψηφιότητα-Βραβείο AACTA Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου [23]
1991 Με τα μάτια του έρωτα Άντι Βραβείο AACTA Καλύτερου Β΄ Ανδρικού Ρόλου
1992 Spotswood Κιμ Μπάρι
1992 Σαρώνω Χάντο Βραβείο AACTA Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Βραβείο Seattle International Film Festival Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
[24]
1993 Σφυροκοπήματα Ίστ Ντρίσκολ Βραβείο Seattle International Film Festival Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
1993 Το Ασημένιο Άλογο: Ο Βασιλιάς των Άγριων Αλόγων Άνδρας (Ίγκαν)
1993 Αιώνιοι εραστές Λάκλαν Κέρι
1993 Love in Limbo Άρθουρ Μπάσκιν
1994 The Sum of Us Τζεφ Μίτσελ
1995 Γρήγορη και Θανάσιμη Κόρτ
1995 Δρόμος Χωρίς Επιστροφή Πράκτορας FBI Ζακ Γκράντ
1995 Εντολή Εξόντωσης SID 6.7
1995 Rough Magic Άλεξ Ρος
1997 Λος Άντζελες: Εμπιστευτικό Αξιωματικός Γουέντελ "Μπαντ" Γουάιτ Υποψηφιότητα-Βραβείο Satellite Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου σε Δραματική Ταινία
Υποψηφιότητα-Βραβείο Screen Actors Guild Καλύτερης Ομαδικής Ερμηνείας σε Ταινία
[25]
1997 Ο Παράδεισος Φλέγεται Κόλιν Ο'Μπράϊεν
1997 Ο χωρισμός Στιβ
1999 Αλάσκα: Η Γη του Μυστηρίου Σερίφης Τζον Μπίμπε
1999 The Insider Τζέφρι Γουίγκαντ Βραβείο Broadcast Film Critics Association Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Βραβείο London Film Critics Circle Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Βραβείο Los Angeles Film Critics Association Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Βραβείο National Society of Film Critics Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Βραβείο New York Film Critics Circle Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Βραβείο San Diego Film Critics Society Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Βραβείο Southeastern Film Critics Association Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Βραβείο National Board of Review Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Υποψηφιότητα-Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου
Υποψηφιότητα-Βραβείο BAFTA Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Υποψηφιότητα-Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου σε Δραματική Ταινία
Υποψηφιότητα-Βραβείο Satellite Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου σε Δραματική Ταινία
Υποψηφιότητα-Βραβείο Screen Actors Guild Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Υποψηφιότητα-Βραβείο Las Vegas Film Critics Society Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Υποψηφιότητα-Βραβείο Online Film Critics Society Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Υποψηφιότητα-Βραβείο Chicago Film Critics Association Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
[26]
2000 Μονομάχος Μάξιμος Δέκιμος Μερίδιος Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου
Βραβείο AACTA Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Βραβείο Αυτοκρατορίας Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Βραβείο Broadcast Film Critics Association Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Βραβείο Dallas-Fort Worth Film Critics Association Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Βραβείο London Film Critics Circle Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Βραβείο San Diego Film Critics Society Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Υποψηφιότητα-Βραβείο BAFTA Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Υποψηφιότητα-Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου σε Δραματική Ταινία
Υποψηφιότητα-Βραβείο MTV Movie & TV Καλύτερης Ερμηνείας
Υποψηφιότητα-Βραβείο MTV Movie & TV Καλύτερης Μάχης
Υποψηφιότητα-Βραβείο Satellite Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου σε Δραματική Ταινία
Υποψηφιότητα-Βραβείο Saturn Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Υποψηφιότητα-Βραβείο Screen Actors Guild Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Υποψηφιότητα-Βραβείο Screen Actors Guild Καλύτερης Ομαδικής Ερμηνείας σε Ταινία
Υποψηφιότητα-Βραβείο Las Vegas Film Critics Society Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Υποψηφιότητα-Βραβείο Online Film Critics Society Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
[27]
2000 Απόδειξη ζωής Τέρι Θόρν
2001 Ένας Υπέροχος Άνθρωπος Τζον Νας Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου σε Δραματική Ταινία
Βραβείο BAFTA Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Βραβείο Screen Actors Guild Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Βραβείο Broadcast Film Critics Association Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Βραβείο Dallas-Fort Worth Film Critics Association Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Βραβείο San Diego Film Critics Society Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Βραβείο Phoenix Film Critics Society Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Υποψηφιότητα-Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου
Υποψηφιότητα-Βραβείο AACTA Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Υποψηφιότητα-Βραβείο MTV Movie & TV Καλύτερη Ερμηνεία
Υποψηφιότητα-Βραβείο Satellite Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου σε Δραματική Ταινία
Υποψηφιότητα-Βραβείο Screen Actors Guild Καλύτερης Ομαδικής Ερμηνείας σε Ταινία
Υποψηφιότητα-Βραβείο Online Film Critics Society Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Υποψηφιότητα-Βραβείο Vancouver Film Critics Circle Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Υποψηφιότητα-Βραβείο Chicago Film Critics Association Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
[28]
2003 Master and Commander: Στα πέρατα του κόσμου Καπετάνιος Τζακ Όμπρεϊ Υποψηφιότητα-Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου σε Δραματική Ταινία
Υποψηφιότητα-Βραβείο London Film Critics Circle Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Υποψηφιότητα-Βραβείο Broadcast Film Critics Association Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
2005 Cinderella Man Τζιμ Μπράντοκ Βραβείο AACTA Καλύτερος Διεθνής Ηθοποιός
Υποψηφιότητα-Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου σε Δραματική Ταινία
Υποψηφιότητα-Βραβείο Screen Actors Guild Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Υποψηφιότητα-Βραβείο Dallas-Fort Worth Film Critics Association Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Υποψηφιότητα-Βραβείο Broadcast Film Critics Association Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
2006 Μια καλή χρονιά Μαξ Σκίνερ
2007 Το Τελευταίο Τρένο για τη Γιούμα Μπεν Γουέϊντ Υποψηφιότητα-Βραβείο Screen Actors Guild Καλύτερης Ομαδικής Ερμηνείας σε Ταινία
2007 American Gangster Ντετέκτιβ Ρίτσι Ρόμπερτς Υποψηφιότητα-Βραβείο AACTA Καλύτερος Διεθνής Ηθοποιός
Υποψηφιότητα-Βραβείο Screen Actors Guild Καλύτερης Ομαδικής Ερμηνείας σε Ταινία
2008 Η Πλεκτάνη Έντ Χόμφαν
2009 Ανεξέλεγκτη Εκδίκηση Ντετέκτιβ Κριστοφόρο
2009 Η Κατάσταση των Πραγμάτων Καλ ΜακΆφρεϊ Βραβείο AACTA Καλύτερος Διεθνής Ηθοποιός
2010 Ρομπέν των Δασών Ρομπέν Λόνγκστραϊντ Υποψηφιότητα-Βραβείο Teen Choice Καλύτερου Ηθοποιού σε Δράση [29]
2010 Οι Επόμενες Τρεις Μέρες Τζον Μπρένναν
2012 Ο Άνθρωπος με τις Σιδερένιες Γροθιές Τζακνάϊφ
2012 Οι Άθλιοι Ιαβέρης Βραβείο Satellite Καλύτερου Κάστ σε Δραματική Ταινία
Βραβείο Washington D.C. Area Film Critics Association Καλύτερου Κάστ
Βραβείο National Board of Review Καλύτερου Κάστ
Υποψηφιότητα-Βραβείο Broadcast Film Critics Association Καλύτερου Κάστ
Υποψηφιότητα-Βραβείο Phoenix Film Critics Society Καλύτερου Κάστ
Υποψηφιότητα-Βραβείο San Diego Film Critics Society Καλύτερης Ερμηνείας σε Κάστ
Υποψηφιότητα-Βραβείο Screen Actors Guild Καλύτερης Ομαδικής Ερμηνείας σε Ταινία
2013 Broken City Νίκολας Χόστετλερ
2013 Άνθρωπος από Ατσάλι Τζορ-Έλ
2014 Μια Χειμωνιάτικη Ιστορία Πέρλι Σόμς/Δαίμονας
2014 Νώε Νώε
2014 The Water Diviner Τζόσουα Κόννορ Επίσης σκηνοθέτης
Υποψηφιότητα-Βραβείο AACTA Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου
2015 Πατέρας και Kόρη Τζέικ Ντέιβις
2016 The Nice Guys Τζάκσον Χίλι
2017 War Machine Μπομπ Γουάιτ Σύντομη εμφάνιση
2017 Η Μούμια Δρ. Χένρι ΤΖέκιλ/Κος. Έντουαρντ Χάιντ
2018 Boy Erased Μάρσαλ Κόνλεϊ Post-production
2018 Bad Times at the El Royale Post-production
TBA True History of the Kelly Gang Χάρι Πάουερ Filming

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
1972 Spyforce
1977 The Young Doctors Ράσελ
1987 Neighbours Κένι Λάρκιν 4 Επεισόδια
1988 Living with the Law Γκάρι Χάρντιγκ
1991 Acropolis Now Ντάνι Ο'Μπράϊαν
1991 Brides of Christ Ντόμινικ Μαλόνεϊ 1 Επεισόδιο
1992 Police Rescue Κόνσταμπλ Τομ "Μπόμπερ" Γιάνγκ
2012 Republic of Doyle Μπόϊντ Κέϊλι 1 Επεισόδιο
2016 Saturday Night Live Τον εαυτό του/Οικοδεσπότης Επεισόδιο: "Russell Crowe/Margo Price"

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. tt10648342. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουλίου 2022.
  2. www.acmi.net.au/creators/79827.
  3. «Russell Crowe Has Finalized His Divorce After Five-Year Separation From Wife Danielle Spencer». (Αγγλικά) 10  Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 11  Απριλίου 2018.
  4. (Αγγλικά) Australian Honours Search Facility. 1127575. Ανακτήθηκε στις 17  Ιουνίου 2018.
  5. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.
  6. Roach, Vicki (26 June 2013). «Oscar-winner Russell Crowe denied Australian citizenship». Courier Mail. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-08-15. https://web.archive.org/web/20160815062942/http://www.couriermail.com.au/entertainment/oscarwinner-russell-crowe-denied-australian-citizenship/story-fnic6ynx-1226670247991. Ανακτήθηκε στις 26 June 2013. 
  7. «Russell Crowe». People in the News (CNN). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2008. 
  8. «Inside The Actors Studio With Russell Crowe. 4 January 2004 – Transcript». Kaspinet.com. 4 Ιανουαρίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2010. 
  9. «Russell Crowe Biography (1964–)». FilmReference.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2010. 
  10. «Inside The Actors Studio – Transcript». kaspinet.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2017. 
  11. «Entertainment | Russell Crowe: Hollywood livewire». BBC News. 7 Ιουνίου 2005. http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/film/4070410.stm. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2010. 
  12. «Brits 'Sheepish' About 'Kiwi' Cousins Despite Close Historical Links». Ancestry.co.uk. 5 February 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2012. https://web.archive.org/web/20120330235306/http://www.ancestry.co.uk/about/default.aspx?section=pr-2011-02-05. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2011. 
  13. «Ancestry entdeckt preußische Wurzeln des "Gladiator" Russell Crowe». Ancestryeurope.lu. 7 Φεβρουαρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-07-06. https://web.archive.org/web/20170706111523/http://www.ancestryeurope.lu/press/press-releases/deutschland/2011/02/ancestry-entdeckt-preuische-wurzeln-des-gladiator-russell-crowe/. Ανακτήθηκε στις 4 March 2011. 
  14. Russell Crowe [@russellcrowe] (6 Ιουλίου 2013). «Born NZ, live Australia,1 Welsh grandad,1 Scottish, also Italian, Norwegian & Maori heritage, also English in there but I don't mention that» (Tweet). Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2013 – μέσω Twitter. 
  15. «RootsWeb's WorldConnect Project: Johansen / Olsen Family Tree». ancestry.com. 
  16. «Russell Crowe video interview». STV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (Video) στις 1 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2007. 
  17. Williamson, Kevin (26 November 2010). «The fall of Russell Crowe». Toronto Sun. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-06-30. https://web.archive.org/web/20170630005343/http://www.torontosun.com/entertainment/movies/2010/11/26/16331416.html. Ανακτήθηκε στις 8 April 2011. 
  18. «Accretion of HSX Russell Crowe share RCROW». Hsx.com. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2012. 
  19. «Russell Crowe Joins Les Miserables». ComingSoon.net. 8 Σεπτεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2011. 
  20. Silver, Stephen. «Crow on Board as Noah». Entertainmenttell. technologytell.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2012. 
  21. «Russell Crowe Plans Directorial Debut in Period Drama 'Water Diviner'». firstshowing.net. 18 June 2013. http://www.firstshowing.net/2013/russell-crowe-plans-directorial-debut-in-period-drama-water-diviner/. Ανακτήθηκε στις 19 June 2013. 
  22. «Russell Crowe Set To Make Feature Directing Debut With THE WATER DIVINER». twitchfilm.com. 18 June 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-06-22. https://web.archive.org/web/20130622071403/http://twitchfilm.com/2013/06/russell-crowe-set-to-make-feature-directing-debut-with-the-water-diviner.html. Ανακτήθηκε στις 19 June 2013. 
  23. «1990 Winners & Nominees». AACTA Awards. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2013. 
  24. «1992 Winners & Nominees». AACTA Award. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2013. 
  25. «1998 Satellite Award». Satellite Awards. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2013. 
  26. «The 72nd Academy Awards (2000) Nominees and Winners». Academy Awards. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2013. 
  27. «The 73rd Academy Awards (2001) Nominees and Winners». Academy Awards. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2013. 
  28. «The 74th Academy Awards (2002) Nominees and Winners». Academy Awards. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2013. 
  29. «2010 Teen Choice Awards Winners List». Mtv.com. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]