Ράντσταντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 52°11′26.99″N 4°39′20.02″E / 52.1908306°N 4.6555611°E / 52.1908306; 4.6555611

Σχηματικός χάρτης του Ράντσταντ

Το Ράντσταντ (Ολλανδικά Randstad) είναι μια συσσώρευση πόλεων στις Κάτω Χώρες. Αποτελείται από τις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Χάγη και Ουτρέχτη και πολλές δευτερεύουσες. Με 7,5 εκατομμυρια κατοίκους (τον μισό πληθυσμό της Ολλανδίας· αν προσθέσουμε και άλλες περιοχές φτάνει τα 10 εκατομμύρια, σχεδόν 2/3 του ολλανδικού πληθυσμού είναι μια από τις μεγαλύτερες πολεοδομικές συναθροίσεις στην Ευρώπη. Κύριες πόλεις είναι οι Αλμέρε, Άμστερνταμ, Ντελφτ, Ντόρντρεχτ, Χάουντα, Χάαρλεμ, Χίλφερσουμ, Λέιντεν, Ρότερνταμ, Χάγη, Ουτρέχτη και Ζούτεμεϊρ. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι οι Άλπεν αν ντε Ράιν, Άμερσφοορτ, Άμστελφεϊν, Καπέλλε αν ντε Άισελ, Χόοφτντορπ, Κάτβαϊκ, Λάιντσενταμ, Νιούβεχαϊν, Πούρμερεντ, Ράισβαϊκ, Σχιντάμ, Σπάικενισσε, Φλάαρντιχεν, Φόορμπουρχ, και Ζάανσταντ.

Μαζί με τις συναθροίσεις της Κοιλάδας του Ρουρ, την Αμβέρσα, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι, την ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, και μερικές μικρότερες αστικές περιοχές όπως Λιλ - Κορτράικ και Μάαστριχτ - Λιέγη - Άαχεν, είναι η οικονομική ατμομηχανή της ΕΕ. Η περιοχή είναι και η πιο αστικοποιημένη στην ΕΕ, με περίπου 50 εκ. κατοίκους.

Οι πόλεις του Ράντσταντ είναι διατεταγμένες περίπου στο σχήμα μιας αλυσίδας ή κύκλου. Αυτό δίνει στην περιοχή το όνομα της (rand είναι η περιφέρεια και stad σημαίνει πόλη). Η περιοχή ανάμεσα στις πόλεις ονομάζεται και πράσινη καρδιά (Groene Hart).