Ράιαν Ουάιτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ράιαν Ουάιτ
Ο Ουάιτ το 1989
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΡάιαν Γουέιν Ουάιτ
6 Δεκεμβρίου 1971
Κόουκομο, Ιντιάνα, ΗΠΑ
Θάνατος8 Απριλίου 1990 (18 ετών)
Ιντιανάπολις, Ιντιάνα
Αιτία θανάτουΕπιπλοκές από το AIDS
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΙντιάνα
ΕθνικότηταΑμερικανός
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςWestern High School[1]
Hamilton Heights High School
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΜαθητής
Οικογένεια
ΓονείςΤζιν Χέιλ
Χιούμπερτ Ουάιτ
Ιστότοπος
www.ryanwhite.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ράιαν Γουέιν Ουάιτ (αγγλικά: Ryan Wayne White, 6 Δεκεμβρίου 1971 - 8 Απριλίου 1990)[2] ήταν Αμερικανός έφηβος, από το Κόουκομο της Ιντιάνα, γνωστός επειδή έγινε αφίσα για το AIDS στις ΗΠΑ, αφού πρώτα αποβλήθηκε από το σχολείο του, εξ αιτίας της ασθένειάς του. Ως αιμοφιλικός, μολύνθηκε με HIV, μετά από αγωγή αίματος που υπέστη και διαγνώσθηκε τον Δεκέμβριο του 1984, ενώ του δόθηκαν 6 μήνες ζωής. Οι ιατροί είπαν ότι δεν αποτελεί απειλή μετάδοσης για τους άλλους μαθητές, αλλά εκείνη την εποχή, λίγα ήταν γνωστά για το AIDS. Ο Ουάιτ, κατόπιν, προσπάθησε να γυρίσει στο σχολείο, όμως πολλοί γονείς και δάσκαλοι από το Κόουκομο ήταν εναντίον αυτής του της ενέργειας, θεωρώντας ότι η ασθένεια θα μπορούσε να μεταδοθεί μέσω σωματικών υγρών, αφού πολλά παιδιά ισχυρίστηκαν ότι ο Ουάιτ τους είχε απειλήσει ότι θα τους μολύνει με το σάλιο του ή το αίμα του. Εν τω μεταξύ το Δυτικό Σχολείο βρισκόταν στην περιοχή Ρόσβιλ, έξω από το Κόουκομο, και δεν ήταν μέρος του συστήματος του τοπικού σχολείου του Κόουκομο.[3] Μια μακρά διαμάχη ξεκίνησε με το σχολικό σύστημα της περιοχής και τα Μέσα. Η υπόθεση αυτή έκανε δημοφιλή τον Ουάιτ και εκπρόσωπο του AIDS, τόσο στην έρευνά του όσο και στη δημόσια εκπαίδευση. Εκπλήσσοντας τους γιατρούς του, ο Ουάιτ έζησε παραπάνω από πέντε χρόνια από ό,τι είχαν προβλέψει, ήτοι ένα μήνα πριν αποφοιτήσει από το λύκειο.

Πριν από τον Ουάιτ, η κοινωνία θεωρούσε ότι το AIDS αφορούσε περισσότερο την κοινότητα των ομοφυλόφιλων, επειδή ο πρώτος που διαγνώσθηκε ήταν ομοφυλόφιλος. Η αντίληψη αυτή άλλαξε με το πέρας του καιρού, καθώς πολλοί έγιναν φορείς όπως ο Μάτζικ Τζόνσον, ο Άρθουρ Έις, οι Ρέι Μπράδερς και ο Κίμπερλι Μπεργκάλις, οι οποίοι εμφανίσθηκαν στα Μέσα, προσπαθώντας να εντείνουν την προσπάθεια για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την υπόθεση, αλλά και να ενημερώσουν τη δημόσια εκπαίδευση, δημιουργώντας πλέον την πεποίθηση ότι πρόκειται για μία επιδημία. Το Αμερικανικό Κογκρέσο, πέρασε νομοθεσία για το AIDS, λίγο μετά τον θάνατο του Ουάιτ (Ryan White CARE Act). Το πρόγραμμα εξουσιοδοτήθηκε διπλά, και το Ράιαν Ουάιτ Πρόγραμμα, είναι το κυριότερο, που παρέχει υπηρεσίες σε ανθρώπους/φορείς, του HIV/ADIS στις ΗΠΑ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  2. «A Timeline of Key Events in Ryan's Life». Ryanwhite.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2009. 
  3. Johnson, Dirk (April 9, 1990). «Ryan White Dies of AIDS at 18; His Struggle Helped Pierce Myths». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-06-15. https://www.webcitation.org/5qUYvFtAc?url=http://www.nytimes.com/1990/04/09/obituaries/ryan-white-dies-of-aids-at-18-his-struggle-helped-pierce-myths.html. Ανακτήθηκε στις June 14, 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]