Πύλη:Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


π • ε Πύλη ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.) – συχνά αναφερόμενες ως «Ηνωμένες Πολιτείες» ή απλά «Αμερική» – είναι μια ομοσπονδιακή δημοκρατία 50 πολιτειών που βρίσκεται στο κέντρο της Βόρειας Αμερικής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνορεύουν με τον Καναδά στα βόρεια και το Μεξικό στα νότια, και τα χωρικά της ύδατα συνορεύουν με την Ρωσία, τον Καναδά και τις Μπαχάμες. Περικλείεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, τον Αρκτικό Ωκεανό, τον Ατλαντικό Ωκεανό, τον Κόλπο του Μεξικού και την Καραϊβική Θάλασσα, ενώ χωρίζεται από τη Ρωσία με τον Βερίγγειο Πορθμό. 48 από τις πολιτείες βρίσκονται σε μια ενιαία περιοχή μεταξύ του Καναδά και του Μεξικού. Οι άλλες δύο, η Αλάσκα και το αρχιπέλαγος της Χαβάης, δε συνδέονται με τις υπόλοιπες. Υπάρχει μια ομοσπονδιακή περιοχή - η Περιφέρεια της Κολούμπια, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και μια ακατοίκητη περιοχή, η Ατόλλη Παλμύρα, που έχοντας πλήρως ενσωματωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρείται μέρος της χώρας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης κατέχουν ένα αριθμό από υπερπόντιες περιοχές και κτήσεις. (περισσότερα...)

Αυτή η πύλη είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ένα από τα πιο ισχυρά κράτη στον κόσμο. Εξερευνήστε την πύλη αυτή ελεύθερα!...

π • ε Επιλεγμένο λήμμα

Το Λος Άντζελες (στα ισπανικά Los Angeles = Οι Άγγελοι) ή στην Αμερικανική αργκό L.A.) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών από άποψη πληθυσμού, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά, πολιτιστικά επιστημονικά και ψυχαγωγικά κέντρα του κόσμου. Βρίσκεται στη δυτική ακτή των Η.Π.Α., στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Έχει 3,85 εκατομμύρια κατοίκους σύμφωνα με εκτίμηση του 2006 και έκταση 1.214,9 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η αχανής μητροπολιτική περιοχή του Λος Άντζελες εκτιμάται ότι αριθμεί περίπου 13 εκατομμύρια κατοίκους, οι οποίοι αποκαλούνται Angelenos. Η πόλη αποτελεί ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα μέρη στον κόσμο, καθώς κατοικούν άνθρωποι προερχόμενοι από κάθε γωνιά της γης, που προσελκύονται από το ευχάριστο κλίμα, τον έντονο και γεμάτο ενέργεια τρόπο ζωής αλλά και την υπόσχεση του αμερικανικού ονείρου. (περισσότερα...)

π • ε Επιλεγμένη εικόνα
Πανοραμική άποψη της Βοστώνης.
π • ε Επιλεγμένη προσωπικότητα
H Κάθριν Χέμπορν το 1940 στο The Philadelphia Story

H Κάθριν Χάουτον Χέπμπορν (Katharine Houghton Hepburn) (12 Μαΐου 190729 Ιουνίου 2003) ήταν μια Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου.

Ένας θρύλος της οθόνης, η Χέπμπορν, μέσα από την πολυετή καριέρα της (73 χρόνια) διατηρεί το ρεκόρ για τα περισσότερα Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, τέσσερα τον αριθμό, από δώδεκα υποψηφιότητες (η Μέριλ Στριπ κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων υποψηφιοτήτων με δεκαέξι). Η Χέπμπορν κέρδισε βραβείο Emmy τo 1976 για το ρόλο της στην τηλεταινία Love Among the Ruins (Αγάπη Ανάμεσα στα Ερείπια). Ήταν επίσης υποψήφια για τέσσερα ακόμα Emmy, δύο βραβεία Τόνι και εφτά Χρυσές Σφαίρες. Το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την αξιολόγησε πρώτη στη λίστα με τις καλύτερες γυναίκες ηθοποιούς όλων των εποχών.

(περισσότερα)

π • ε Γνωρίζετε ότι
  • Οι περισσότεροι κάτοικοι των ΗΠΑ είναι μετανάστες;
  • Ο πρώτος Έλληνας που αποβιβάστηκε στις ΗΠΑ ήταν κάποιος Ντον Τεοντόρο;
  • Έχει το μεγαλύτερο χρέος στον κόσμο, ξεπερνώντας τα 14 τρις. δολαρίων;
π • ε Σχετικές πύλες
π • ε Κατηγορίες
π • ε Τι μπορείτε να κάνετε

Μπορείτε να...

  • Ξεκινήσετε ένα λήμμα ή
  • Να επεκτείνετε ή
  • Να επιμεληθείτε ένα λήμμα σχετικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
π • ε Άλλα εγχειρήματα
Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στα Βικιβιβλία   Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο Βικιεπιστήμιο   Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στη Βικιθήκη   Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο Βικιλεξικό   Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στα Βικινέα   Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στα Βικιταξίδια   Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στα Βικιφθέγματα   Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στα Wikimedia Commons   Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο Wikidata
Εγχειρίδια και βιβλία Υλικό μάθησης Πηγές Ορισμοί Νέα Ταξιδιωτικός οδηγός Αποφθέγματα Εικόνες και πολυμέσα Δεδομένα
π • ε Άλλες Πύλες