Πρώτη ανάβαση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Χένρι Μπάρμπερ στην πρώτη ανάβαση του Savage Journey στο όρος Γουέλινγκτον, Τασμανία, 1975

Στην αναρρίχηση πρώτη ανάβαση (συντόμευση FA σε αναρριχητικούς οδηγούς) ορίζεται η πρώτη επιτυχής, τεκμηριωμένη ανάβαση σε ένα βουνό, ή η πρώτη που ακολουθεί κάποια ιδιαίτερη αναρριχητική διαδρομή. Οι πρώτες αναβάσεις είναι αξιοσημείωτες διότι συνεπάγονται πραγματική εξερεύνηση, με μεγαλύτερο κίνδυνο, προκλήσεις και αναγνώριση παρά η αναρρίχηση σε διαδρομές που άνοιξαν άλλοι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πληροφορίες για τις πρώτες αναβάσεις σε πολλά βουνά είναι διφορούμενες ή αντιφατικές. Μερικές φορές η μόνη ένδειξη κορυφής είναι ένας λιθοσωρός, τέχνεργα ή επιγραφές στην κορυφή. Σήμερα, οι πρώτες αναβάσεις καταγράφονται προσεκτικά και συνήθως αναφέρονται σε αναρριχητικούς οδηγούς.

Σχετικοί όροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αναρρίχηση, ορισμένες από τις πρώτες αναβάσεις, ιδιαίτερα για δύσκολες διαδρομές, περιελάμβαναν ελεύθερη αναρρίχηση και την τεχνική αναρρίχηση. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι υποστηρικτές της αβοήθητης "αγνής" αναρρίχησης ανέπτυξαν τον προσδιορισμό πρώτη ελεύθερη ανάβαση (first free ascent (FFA)) για αναβάσεις που σκόπιμα έγιναν με τη χρήση μόνο προστατευτικού εξοπλισμού.

Οι δεύτερες αναβάσεις είναι επίσης αξιοσημείωτες στους αναρριχητικούς κύκλους, και συχνά περιλαμβάνουν βελτιώσεις μιας διαδρομής, καλύτερες περιγραφές και συμβουλές για τεχνικές βελτιώσεις ή πληροφορίες σχετικές με τον απαιτούμενο εξοπλισμό της διαδρομής.

Ορισμένες άλλες "πρώτες αναβάσεις" καταγράφονται για διαφορετικούς λόγους. Η μία είναι η πρώτη χειμερινή ανάβαση και είναι ιδιαίτερα σημαντική όπου το χειμερινό κλίμα είναι παράγων αύξησης του βαθμού δυσκολίας της διαδρομής. Στο βόρειο ημισφαίριο οι συμβατικές χειμερινές αναβάσεις γίνονται μεταξύ 21 Δεκεμβρίου και 21 Μαρτίου και δεν συσχετίζονται με τις συνθήκες[1]. Στην περιοχή των Ιμαλαΐων, αν και ο χειμώνας στο Νεπάλ και την Κίνα επιτρέπει την έναρξη περίπου από τις 1 Δεκεμβρίου, οι συμβατικές χειμερινές αναβάσεις αρχίζουν στις 21 Δεκεμβρίου[2][3].

Ένας άλλος τύπος πρώτης ανάβασης είναι η πρώτη μοναχική ανάβαση δηλαδή η πρώτη ανάβαση από έναν μόνο ορειβάτη. Είναι η σημαντικότερη πρώτη ανάβαση της αναρρίχησης υψηλού επιπέδου, στην οποία ο αναρριχητής χρησιμοποιεί τεχνικές αυτασφάλισης ή δεν χρησιμοποιεί καμία μέθοδο προστασίας (και καταγράφεται συχνά ως πρώτη ελεύθερη μοναχική αναρρίχηση). Ένας άλλος τύπος είναι η πρώτη γυναικεία αναρρίχηση (FFA first female ascent).

Απαντάται, επίσης, ο όρος τελευταία ανάβαση και αναφέρεται σε ανάβαση της οποίας τα χαρακτηριστικά έχουν τόσο αλλοιωθεί, από λιθόπτωση, ώστε η διαδρομή δεν υφίσταται πλέον (π.χ. η νοτιοδυτική όψη της Αιγκίγ ντι Ντρι στις Άλπεις). I

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Disputed First Winter Ascent of Aid Line Claimed on Troll Wall». alpinist.com. 6 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2013. 
  2. «ExWeb series: The meaning of winter in 8000+ climbing». mounteverest.com. 16 Νοεμβρίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2013. 
  3. Griffin, Lindsay. «2010: Definition of winter ascents in Tibet, China, Nepal, by L. Griffin». americanalpineclub.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]