Πρόεδρος της Σερβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρόεδρος της
Δημοκρατίας της Σερβίας
Председник Републике Србијe
Σημαία του Προέδρου της Σερβίας
Κάτοχος
Αλεξάνταρ Βούτσιτς

από 31 Μαΐου 2017
ΠροσφώνησηΕξοχότατε Κύριε Πρόεδρε
ΚατοικίαΠαλάτι Σεγκρέ
Διορισμός απόΆμεση Λαϊκή Ψήφος
Διάρκεια θητείας5 έτη, άπαξ ανανεώσιμη
Αρχικός κάτοχοςΣλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Δημιουργία11 Ιανουαρίου 1991
Ιστοσελίδαwww.predsednik.rs

Ο Πρόεδρος της Σερβίας (σερβικά: Председник Србијe) είναι ο ανώτατος άρχoντας της χώρας.[1] Την θέση του Προέδρου την κατέχει από το 2017 ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η θέση είναι σημαντική, καθώς στο ημιπροεδρικό σύστημα της Σερβίας τα καθήκοντα του Προέδρου της δημοκρατίας είναι αυξημένα. Ωστόσο οι σημαντικότερες αρμοδιότητες όπως το ότι προεδρεύει του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας και διοικεί άμεσα τις ένοπλες δυνάμεις σε αντίθεση με Προεδρευόμενες Κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες όπου ο Πρόεδρος είναι μεν Αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων αλλά δεν τις διοικεί άμεσα.[2] Μπορεί επίσης να προβάλει Βέτο μόνο στην περίπτωση επιλογής Υπουργού Εθνικής Άμυνας ή Υπουργού Εξωτερικών αν δεν συμφωνεί με την επιλογή του πρωθυπουργού ενώ έχει τον πρώτο λόγο σε ζητήματα ζητήματα Εθνικής Άμυνας και εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ακόμα ο Πρόεδρος προεδρεύει του υπουργικού συμβουλίου σε περίπτωση που επιθυμεί να ενημερωθεί για το έργο της κυβέρνησης αλλά δεν μπορεί να προβάλει Βέτο στο κυβερνητικό έργο. Τέλος σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να ασκεί έκτακτες αρμοδιότητες. Ο Πρόεδρος της Σερβίας εκλέγεται άμεσα από τον λαό όπως και ο Πρωθυπουργός της Σερβίας και έχει πενταετή θητεία.

Αρμοδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Διορίζει τον πρωθυπουργό ο οποίος προέρχεται από το κόμμα που έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και έπειτα διορίζει το υπουργικό συμβούλιο και τα μέλη της κυβέρνησης κατόπιν υπόδειξης του πρωθυπουργού.Μπορεί να προβάλει βέτο μόνο σε περίπτωση επιλογής υπουργών εθνικής Αμυνας και εξωτερικών σε περίπτωση που διαφωνεί με την επιλογή του πρωθυπουργού. Αν η διαφωνία συνεχίζεται τότε ο Πρόεδρος επιλέγει άμεσα ο ίδιος τον υπουργό Αμυνας χωρίς να απαιτείται η έγκριση του πρωθυπουργού ενώ στην περίπτωση διαφωνίας για την θέση του υπουργού εξωτερικών υπερισχύει η πρόταση του πρωθυπουργού.
  • Εκδιδει προεδρικά διατάγματα και τις αποφάσεις που ψήφισε το κοινοβούλιο.Σε περίπτωση που διαφωνεί με κάποιον νόμο μπορεί να τον στείλει πίσω στην Βουλή για επανεξέταση. Αν η Βουλή εγκρίνει και πάλι τον νόμο έχει δικαίωμα να στείλει τον νόμο στο ανώτατο δικαστήριο.Αν αυτό τον εγκρίνει τότε ο πρόεδρος υποχρεούται να τον εκδώσει. Αν δεν τον εγκρίνει όμως το Ανώτατο δικαστήριο τότε ο νόμος απορρίπτεται και δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά προς ψήφιση στο κοινοβούλιο για μία επταετία.
  • Διορίζει τους δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου
  • Προεδρεύει του συμβουλίου Εθνικής άμυνας και ασφαλείας της Σερβίας.
  • Διορίζει και απολύει την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Σερβίας.
  • Είναι ο μόνος που έχει δικαίωμα να απευθύνει διάγγελμα στον λαό.Ανάλογο δικαίωμα δεν έχει κανένας άλλος ούτε καν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της Σερβίας.
  • Διοικεί άμεσα τις ένοπλες δυνάμεις των οποίων είναι επικεφαλής.
  • Απομένει τις διακρίσεις και εκπροσωπεί την Πολιτεία.
  • Εχει δικαίωμα να απονέμει προεδρική αμνηστία και χάρη.
  • Μπορεί να προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου αν ο πρωθυπουργός του το ζητήσει ή αν ο πρόεδρος θέλει να ενημερωθεί για το κυβερνητικό έργο.
  • Καθορίζει την αμυντική πολιτική της χώρας.Συμμετέχει επίσης και έχει τον πρώτο λόγο στον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας την οποία καθορίζει σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αλλά δεν έχει κανέναν λόγο στον καθορισμό της εσωτερικής και οικονομικής πολιτικής τις οποίες καθορίζει αποκλειστικά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της Σερβίας χωρίς τον πρόεδρο.
  • Διορίζει τους πρεσβευτές και τους διπλωμάτες.
  • Ασκεί έκτακτες εξουσίες σε περιόδους πολέμου και έκτακτης ανάγκης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]