Ηγεμονία του Μπάλατον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πριγκιπάτο του Μπάλατον)
το Πριγκιπάτο του Μπάλατον

Το Πριγκιπάτο του Μπάλατον ή της κάτω Παννονίας ήταν ένα Σλαβικό πριγκιπάτο, από τα πρώτα σλαβικά κρατίδια στην Ευρώπη υποτελές του βασιλείου των Φράγκων. Υπήρχε κατά τον 9ο αιώνα και η πρωτεύουσα του κράτους ήταν η πόλη Μπλάτογκραντ στην παννονική πεδιάδα . Η επικράτεια του περιλάμβανε τμήματα της σημερινής Ουγγαρίας , της Σερβίας , της Κροατίας , της Σλοβενίας και της Αυστρίας .

Το όνομα του το οφείλει στην λίμνη Λίμνη Μπάλατον όπου ο πρώτος πρίγκιπας Πρίμπινα έχτισε ένα φρούριο και την πρωτεύουσα του βάζοντας τις βάσεις για την δημιουργία του πριγκιπάτου. Ο Πρίμπινα ήταν πρίγκιπας του πριγκιπάτου του Νίτρα εκδιώχτηκε από τους βασιλείς της Μοραβίας που κατέκτησαν το πριγκιπάτο του. Κατά την βασιλεία του Κοτσέλι άρχισε ο εκχριστιανισμός της περιοχής. Το 884 το πριγκιπάτο κατακτήθηκε από την Μεγάλη Μοραβία για να ανακτηθεί το 896, ενώ το 901 καταλήφθηκε οριστικά από τους Ούγγρους.

Πρίγκιπες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kirilo-Metodievska entsiklopedia (Cyrillo-Methodian Encyclopedia), in 3 volumes, (in Bulgarian), [DR5.K575 1985 RR2S], Sofia 1985
  • Welkya - Creation of Slavic Script, [1].
  • Dejiny Slovenska (History of Slovakia) in 6 volumes, Bratislava (volume 1 1986)
  • Steinhübel, Ján: Nitrianske kniežatstvo (Principality of Nitra), Bratislava 2004
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Principality of Lower Pannonia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).