Πράχοβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζουντέτς της Πράχοβα

Έμβλημα
ΧώραΡουμανία
Διοικητική υπαγωγήΡουμανία[1]
ΠρωτεύουσαΠλοέστι
Έκταση4.716 km²
Πληθυσμός695.119 (1  Δεκεμβρίου 2021)[2]
Γεωγραφικές συντεταγμένες45°6′0″N 26°1′12″E

Η Πράχοβα αποτελεί διοικητικό διαμέρισμα, (νομό), στη νοτιοκεντρική Ρουμανία. Η έκτασή της φθάνει περίπου τα 4.700 τ.χλμ. και περιλαμβάνει τμήμα των ανατολικών Καρπαθίων και Υποκαρπαθίων Ορέων. Πρωτεύουσα της Πράχοβας είναι το Πλοέστι.

Η περιοχή αυτή είναι γνωστή από τον μεγάλο αριθμό πετρελαιοπηγών και μεγάλων διυλιστηρίων, αποτελώντας κυρίαρχο κέντρο της ρουμανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας. Κατά την απογραφή του 1989 αριθμούσε 876.053 κατοίκους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η περιοχή της Πραχόβας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εσωτερική πολιτική εκτροπή της Χώρας αλλά και στην επέκταση του πολέμου στις Χώρες της Βαλκανικής και ειδικότερα στην έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Συγκεκριμένα τον Μάιο του 1940 η χιτλερική Γερμανία σύναψε με τη Ρουμανία στρατιωτικό σύμφωνο που θα εξασφάλιζε στον Χίτλερ τις πετρελαιοπηγές και τη συνεργασία του ρουμανικού στρατού. Όταν όμως τον Ιούνιο του ίδιου έτους η Σοβιετική Ένωση απαίτησε με τελεσίγραφο τη βόρεια Βουκοβίνα, τότε η Ρουμανία ζήτησε γερμανική στρατιωτική αποστολή και εγγύηση της Χώρας από τον Χίτλερ. Παρόμοιες όμως εδαφικές διεκδικήσεις άρχισαν να ζητούν και άλλα κράτη με συνέπεια η νότια Δοβρουτσά να εκχωρηθεί στη Βουλγαρία (Συνθήκη Κραϊόβας), και η βόρεια Τρανσυλβανία στην Ουγγαρία (Ρύθμιση Βιέννης). Αυτό είχε ως συνέπεια την κατακραυγή των Ρουμάνων που οδήγησε σε παραίτηση τη κυβέρνηση και τη παραίτηση του Βασιλέως Καρόλου υπέρ του διαδόχου Μιχαήλ, καθώς και τη γερμανική στρατιωτική αποστολή που έφθασε στη περιοχή στις 12 Οκτωβρίου του 1940.

Η γερμανική αυτή στρατιωτική παρουσία στο χώρο της Βαλκανικής ανησύχησε έντονα τον δικτάτορα Μουσσολίνι ο οποίος με τη σειρά του και χωρίς να συνεννοηθεί με τον Χίτλερ εξαπέλυσε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 επτά μεραρχίες (155.000 στρατιώτες) κατά της Ελλάδας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 13  Μαΐου 2021.
  2. 2021 Romanian census. Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Prahova County στο Wikimedia Commons