Πράξεις των Αποστόλων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πράξεις των Αποστόλων
Οι 4 Ευαγγελιστές και δύο Απόστολοι σε εξώφυλλο Πράξεων των Αποστόλων, ψαλτήρι του 11ου αιώνα, Μονή Βατοπαιδίου
Γλώσσααρχαία ελληνικά
Dewey Decimal226
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οι Πράξεις των Αποστόλων είναι το πέμπτο κατά σειρά από τα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης. Περιγράφει τη ζωή και τη δράση της αρχαίας εκκλησίας, αμέσως μετά την Ανάσταση του Ιησού Χριστού κατ' ακρίβειαν με την Ανάληψη. Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Λουκάς, συνεργάτης του απόστολου Παύλου. Είναι το δεύτερο βιβλίο που έγραψε ο Λουκάς (μετά το Κατά Λουκάν Ευαγγέλιον), και η συγγραφή του χρονολογείται στο 61[1] με 63 μ.Χ.[2]. Όπως και το Ευαγγέλιό του, ο Λουκάς έγραψε και αυτό το βιβλίο για ένα πρόσωπο που φέρει το όνομα Θεόφιλος[3].

Πράξεις 15:22-24, από τον Codex Laudianus του έβδομου αιώνα, ο οποίος παραθέτει παράλληλα το πρωτότυπο Ελληνικό κείμενο και Λατινική μετάφρασή του.

Με τις Πράξεις των Αποστόλων, ο Λουκάς επιχειρεί να απαντήσει ένα θεολογικό πρόβλημα, το πώς δηλαδή ο Μεσσίας των Εβραίων κατέληξε να δημιουργήσει μια Εκκλησία συντριπτικά μη-εβραϊκή. Η απάντηση που δίνει είναι ότι το μήνυμα του Χριστού στάλθηκε στους Εθνικούς, διότι οι Εβραίοι στο σύνολό τους το απέρριψαν[4]. Το Βιβλίο μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως υπεράσπιση του κινήματος του Ιησού που απευθύνεται στους Εβραίους: το μεγαλύτερο μέρος των ομιλιών και των κηρυγμάτων στις Πράξεις των Αποστόλων απευθύνεται σε εβραϊκό κοινό, με τους Ρωμαίους να είναι εξωτερικοί κριτές σε διαφορές σχετικές με τα εβραϊκά έθιμα και νόμους[5]. Από τη μια πλευρά, ο Λουκάς εμφανίζει τους οπαδούς του Ιησού ως μια αίρεση των Εβραίων, η οποία δικαιούνται νομική προστασία ως αναγνωρισμένη θρησκεία. Από την άλλη, φαίνεται ασαφής ως προς το μέλλον που ο Θεός επιφυλάσσει για τους Εβραίους και τους Χριστιανούς, καθώς υπογραμμίζει μεν την εβραϊκή ιδιότητα του Ιησού και των άμεσων οπαδών του, ενώ παράλληλα περιγράφει το πώς οι Εβραίοι είχαν απορρίψει τον Μεσσία.

Διάγραμμα περιεχομένου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Εκκλησία στην Ιερουσαλήμ. (1-7)
  • Η Εκκλησία στην Ιουδαία και στη Σαμάρεια. (8:1-9:31)
  • Η Εκκλησία στα πέρατα της Γης. (9:32-28:31)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]