Πουατού-Σαράντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 46°05′N 0°10′E / 46.083°N 0.167°E / 46.083; 0.167

Τοποθεσία της Πουατού-Σαράντ στον χάρτη της Γαλλίας.

Η Πουατού-Σαράντ είναι μία από τις συνολικά 22 διοικητικές περιοχές της Μητροπολιτικής Γαλλίας. Περιλαμβάνει τέσσερις νομούς: την Σαράντ, την Σαράντ-Μαριτίμ, τις Ντε-Σεβρ και την Βιέν, οι οποίοι προέρχονται από τις παλιές επαρχίες του Ανγκουμουά, του Ωνί, ένα τμήμα του Πουατού (Ω-Πουατού) και της Σαιντόνγκ. Έχει ως πρωτεύουσα το Πουατιέ, το οποίο και αποτελεί την μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη και αστική περιοχή στο σύνολο της περιοχής. Οι υπόλοιπες σημαντικές πόλεις είναι η Λα Ροσέλ, το Νιόρ, το Ανγκουλέμ, το Σατελερώ, η Σαιντ, το Ροσφόρ και το Ρουαγιάν.

Ευρισκόμενη εντός της Μείζονος Νοτιοδυτικής Γαλλίας[1], είχε πληθυσμό της τάξεως των 1.770.363 κατοίκων το 2010, οι οποίοι είναι γνωστοί ως Picto-Charentais (ονομασία που προέρχεται από τον γαλατικό λαό των Πικτόνων), πληθυσμός που είναι απλωμένος σε έκταση της τάξεως των 25.809 τ.χλμ., είτις μια μέση πληθυσμιακή πυκνότητα της τάξεως των 69 κατ/τ.χλμ. Υπάρχουν, ωστόσο, σημαντικές δημογραφικές διαφορές μεταξύ αγροτικών περιοχών των οποίων ο πληθυσμός είναι σε διαρκή μείωση, παραθαλάσσιων περιοχών με συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό (Ωνί, νήσοι του Ρε και του Ολερόν, Κοτ ντε Μπωτέ) και αστικών περιοχών με, τις περισσότερες φορές, πολύ πυκνή κατοίκηση.

Η περιοχή αυτή καλύπτεται κυρίως από αγροτικές εκτάσεις, ενώ είναι φημισμένη για τους αμπελώνες της, οι οποίοι παράγουν το κονιάκ, το πινώ των Σαράντ, αλλά και τα κρασιά του Ω-Πουατού, τα οπωροειδή της (τα πεπόνια, στον τομέα των οποίων είναι και πρώτη σε κατάταξη σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά την παραγωγή τους[2]) ή τα γαλακτοκομικά της προϊόντα (κατσικίσιο και αγελαδινό τυρί, βούτυρο των Σαράντ-Πουατού). Ο τουρισμός, κυρίως παραθαλάσσιος, αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα της τοπικής οικονομίας, καθώς και οι διάφορες υπηρεσίες. Η περιοχή μετρά δύο πανεπιστήμια (Πουατιέ και Λα Ροσέλ), τέσσερις αποκεντρωμένους πανεπιστημιακούς πόλους (Ανγκουλέμ, Νιόρ, Ρουαγιάν και Σατελερώ), δύο ανώτατες σχολές εμπορίου, επτά σχολές μηχανικών και διάφορους πόλους έρευνας και μετάδοσης της τεχνολογίας.

Η Πουατού-Σαράντ οριοθετείται από το Σαντρ και την Χώρα του Λίγηρα στα Βόρεια, το Λιμουζέν στα Ανατολικά και την Ακουιτανία στα Νότια. Τα όριά της στα Δυτικά οριοθετούνται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και τις Εκβολές της Ζιρόντ, μεγαλύτερες σε μέγεθος εκβολές ποταμού στην Ευρώπη, κάτι που της προσφέρει μια μεγάλου μήκους ακτογραμμή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Système d'Information Régional Poitou-Charentes». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2013. 
  2. «Le poids des activités économiques agricoles et maritimes, site de Poitou-Charentes». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]