Πολυκύτταρος οργανισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο οργανισμός Tetrabaena socialis είναι ένας στοιχειώδης οργανισμός που αποτελείται από τέσσερα μόλις κύτταρα.

Οι πολυκύτταροι οργανισμοί αποτελούνται από πάνω από ένα κύτταρα σε αντίθεση με τους μονοκύτταρους οργανισμούς[1], των οποίων αποτελούν μετεξέλιξη. Εμφανίστηκαν πριν από περίπου 1,5 δισεκατομμύρια έτη, με τη μετέπειτα εξέλιξη των πιο σύνθετων μορφών ζωής να στηρίζεται πάνω τους. Όλα τα είδη φυτών και ζώων αποτελούν – εξ ορισμού – δείγματα εξελιγμένων πολυκύτταρων οργανισμών. Επιπρόσθετα, εκτός από τα φυτά και τα ζώα, πολυκύτταροι οργανισμοί παρατηρούνται και σε αρκετά είδη μυκήτων και φυκών (των λεγόμενων μακροφυκών), όπως τα μανιτάρια και οι κέλπιες αντίστοιχα.

Το κύριο πλεονέκτημα της ύπαρξης πολλών κυττάρων, είναι ότι επιτρέπει σε ένα οργανισμό να μεγαλώσει το μέγεθός του, να καταναλώσει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από το περιβάλλον του και να αυξήσει την πολυπλοκότητά του, επιτρέποντας την εξέλιξη των διάφορων απομονωμένων συστατικών κυττάρων του[2].


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Becker, Wayne M.· Lewis J. Kleinsmith· Jeff Hardin· Gregory Paul Bertoni (2009). The world of the cell. Pearson Benjamin Cummings. σελ. 480. ISBN 978-0-321-55418-5. 
  2. Grosberg R.K., Strathmann R.R. (2007): «The evolution of multicellularity: A minor major transition? Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine.», Annu Rev Ecol Evol Syst., τόμ. 38, σσ. 621–654.