Πολιτική του Λεσότο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το πολίτευμα του Λεσότο είναι Συνταγματική Μοναρχία , με βάση το οποίο ο Πρωθυπουργός είναι και αρχηγός της κυβέρνησης, στο πλαίσιο ενός πολυκομματικού συστήματος. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από την κυβέρνηση, όπως και η νομοθετική, από κοινού με τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου (Γερουσία και Εθνοσυνέλευση). Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία.

Αρχηγοί Κράτους του Λεσότο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανώτατοι Αρχηγοί του Λεσότο (Μπασουτολάνδη την περίοδο 1822-1965)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλείς και Βασίλισσες του Λεσότο (1965-σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωθυπουργοί του Λεσότο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχηγοί Κυβερνήσεως του Λεσότο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτελεστική εξουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχηγός Κράτους είναι ο Βασιλιάς Λετσίε Γ΄ από τις 7 Φεβρουαρίου του 1996 , του οποίου τα καθήκοντα είναι κυρίως εθιμοτυπικά και αρχηγός Κυβερνήσεως ο Πρωθυπουργός Πακαλίτα Μοσιζίλι, που πρόσκειται στο Κογκρέσο του Λεσότο για τη Δημοκρατία (LCD, από τις 29 Μαΐου του 1998. Με βάση το Σύνταγμα, το οποίο εγκρίθηκε στις 2 Απριλίου του 1993 (έπειτα από τη διεξαγωγή των εκλογών του Μαρτίου του 1993), πρωθυπουργός γίνεται αυτόματα ο ηγέτης του κόμματος που συγκεντρώνει περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση, όπου έχει την πλειοψηφία. Επίσης, με βάση τον ίδιο Καταστατικό Χάρτη, η μοναρχία είναι κληρονομική και ο μονάρχης αποτελεί «ζωντανό σύμβολο εθνικής ενότητας», χωρίς να έχει εκτελεστικές ή νομοθετικές εξουσίες. Με βάση τους παραδοσιακούς νόμους την απόφαση για τη διαδοχή του Μονάρχη λαμβάνει το Συμβούλιο των Αρχηγών. Το ίδιο συμβούλιο έχει δικαίωμα να ορίσει τον αντιβασιλέα σε περίπτωση που ο βασιλιάς είναι ανήλικος για να διοικήσει , ενώ μπορεί ακόμα και να τον ανατρέψει.

Νομοθετική εξουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κοινοβούλιο αποτελείται από δύο σώματα: την Εθνοσυνέλευση, που αποτελείται από 120 μέλη, τα οποία εκλέγονται για πενταετή θητεία. Ογδόντα από τους 120 βουλευτές εκλέγονται σε μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ενώ οι υπόλοιποι 40 με αναλογική εκπροσώπηση. Η Γερουσία απαρτίζεται από 33 συνολικά μέλη, τα οποία διορίζονται.

Πολιτικά κόμματα και εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικά κόμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρκτικόλεξο Πολιτικό κόμμα Ιδεολογία
BCP Κόμμα Κογκρέσου των Μπασότο αριστερής πτέρυγας, σοσιαλδημοκρατικό
BNP Εθνικό Κόμμα των Μπασότο δεξιάς πτέρυγας, συντηρητικό
LCD Κογκρέσο του Λεσότο για Δημοκρατία ανεξάρτητο

Εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Εκλογές στο Λεσότο

Δικαστική εξουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση το Σύνταγμα η Δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λεσότο και το Εφετείο αποτελούν τα σημαντικότερα δικαστήρια. Υπάρχουν επίσης παραδοσιακά δικαστήρια, ειδικά σε αγροτικές περιοχές. Σε καμία δίκη δεν αποφασίζουν οι ένορκοι. Αντί αυτών, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους ίδιους τους δικαστές και σε περίπτωση δικών για εγκλήματα, με δύο άλλους δικαστές ως παρατηρητές. Με βάση το Σύνταγμα διασφαλίζεται η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη, όπως η ελευθερία έκφρασης, η ελευθεροτυπία και η ανεξιθρησκεία.

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λεσότο διαιρείται σε 10 επαρχίες (districts), καθεμιά από τις οποίες διοικείται από έναν γραμματέα (district secretary) και έναν αξιωματικό του στρατού (district military officer), ο οποίος διορίζεται από την κεντρική κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις (RLDF), αντίστοιχα.

Τα διαμερίσματα είναι Κιούθινγκ, Κουάτσας Νεκ, Λερίμπε, Μασερού, Μαφετένγκ, Μοκοτλόνγκ, Μοχάλες Χεκ, Μπερέα, Μπούτα-Μπούτε και Τάμπα Τσέκα.

Διεθνείς οργανισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μικρή αφρικανική χώρα είναι μέλος σημαντικών διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ και η Αφρικανική Ένωση. Επίσης, είναι μέλος των εξής οργανισμών: ACP, AfDB, Κοινοπολιτεία, CCC, ECA, FAO, G-77, IBRD, ICAO, ICC, ICRM, IDA, IFAD, IFC, IFRCS, ILO, IMF, Intelsat (χωρίς να έχει υπογράψει), Interpol, IOC, ITU, NAM, OPCW, SACU, SADC, UNCTAD, UNESCO, UNHCR, UNIDO, UPU, WCL, WFTU, WHO, WIPO, WMO, WToO, ΠΟΕ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]