Πολιτική της Ανγκόλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ανγκόλα είναι πολυκομματική Προεδρική Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος είναι Αρχηγός Κράτους και Αρχηγός Κυβέρνησης και ως το 2010 διόριζε τον Πρωθυπουργό, ωστόσο η εκτελεστική εξουσία ανήκει στον Πρόεδρο. Το αξίωμα του Προέδρου χρονολογείται από την εποχή της ανεξαρτησίας από την Πορτογαλία.

Η νομοθετική εξουσία ασκείται από την κυβέρνηση και την Εθνοσυνέλευση (Assembleia Nacional), η οποία απαρτίζεται από 220 μέλη, που εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία για τετραετή θητεία.Τα 130 μέλη εκλέγονται με αναλογικό σύστημα και 90 εκλέγονται από επαρχιακά τμήματα. Το σημαντικότερο δικαστήριο είναι το Ανώτερο Δικαστήριο (Tribunal da Relacao). Τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου διορίζονται από τον Πρόεδρο. Το δικαστικό σύστημα βασίζεται στο αντίστοιχο πορτογαλικό καθώς επίσης και στο εθιμικό δίκαιο. Ο Πρόεδρος επίσης διορίζει τους διοικητές των επαρχιών. Ο Συνταγματικός Νόμος τέθηκε σε ισχύ το 1992. Στις 21 Ιανουαρίου 2010 εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο ένα νέο Σύνταγμα, με βάση το οποίο καταργήθηκε το αξίωμα του Πρωθυπουργού και αντικαταστάθηκε από το αξίωμα του Αντιπροέδρου.

Κόμματα της Βουλής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • FDA - Foro Democrático Angolano, Δημοκρατικό Βήμα της Ανγκόλας
  • FNLA - Frente Nacional da Libertação de Angola, Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Ανγκόλας
  • MPLA - Movimento Popular de Libertação de Angola, Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα της Ανγκόλας (κόμμα του προέδρου Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος με πλειοψηφία στην βουλή από το 1975 μέχρι το 1991, μαρξιστικό κόμμα)
  • PAJOCA - Partido Angolano da Juventude Operária, Κόμμα της Εργαζόμενης Νεολαίας της Ανγκόλας
  • PRD - Partido Renovador Democrático, Δημοκρατικό Ανανεωτικό Κόμμα
  • PRS - Partido de Renovação Social, Κόμμα της Κοινωνικής Ανανέωσης
  • TRD - Tendência de Reflexão Democrática, Κίνημα Δημοκρατικής Αντανάκλασης
  • UNITA - União Nacional para a Independência Total, Εθνική Ένωση για Απόλυτη Ανεξαρτησία, (Προσωρινή Προεδρία: Πάουλο Λουκάμπα. Η UNITA είναι το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης)

Αρκετά άλλα, μικρά κόμματα είχαν υποψήφιους στις εκλογές του 1992, αλλά πήραν τόσο λίγες έδρες που πολιτική τους επιρροή είναι ασήμαντη.

Συνδικάτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • UNTA (União Nacional dos Trabalhadores Angolanos), Εθνική Ένωση των Ανγκολανών Εργατών
  • CGSILA (Confederação Geral dos Sindicatos Independentes e livres de Angola), Γενική Συνομοσπονδία των Ανεξαρτήτων και Ελευθέρων Ενώσεων της Ανγκόλας

Εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι 18 διοικητικές περιφέρειες της Ανγκόλας

Η Ανγκόλα διαιρείται σε 18 διοικητικές περιφέρειες (στα πορτογαλικά: provincias), οι πρωτεύουσες είναι στις παρενθέσεις:

  1. Μπέγκο (Καξίτο)
  2. Μπεγκουέλα (Μπεγκουέλα)
  3. Μπιέ (Κουίτο)
  4. Καμπίντα (Καμπίντα)
  5. Κουάντο Κουμπάγκο (Μενόγκουε)
  6. Κουάνζα Νόρτε (Ν’Νταλαντάντο)
  7. Κουάνζα Σουλ (Σούμπρε)
  8. Κουνένε (Οντιγίβα)
  9. Χουάμπο (Χουάμπο)
  10. Χουίλα (Λουμπάγκο)
  11. Λουάντα (Λουάντα)
  12. Λούντα Νόρτε (Λουκάπα)
  13. Λούντα Σουλ (Σαουρίμο)
  14. Μαλάγκε (Μαλάνιε)
  15. Μόξικο (Λουένα)
  16. Ναμίμπε (Ναμίμπε)
  17. Ουίγκε (Ουίγκε)
  18. Ζαΐρ (Μ’Μπάνζα Κογκό)

Νέο Σύνταγμα 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Ιανουαρίου 2010 εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο το νέο Σύνταγμα, με τα δύο τρίτα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Με το νέο Σύνταγμα ενδυναμώνονται οι εξουσίες του Προέδρου, ο οποίος δεν θα εκλέγεται απευθείας, αλλά έμμεσα. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος θα εκλέγεται από το κόμμα που θα λαμβάνει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές [1]. Επίσης, θεσπίστηκε το αξίωμα του Αντιπροέδρου. Στο αξίωμα αυτό διορίστηκε ο Φερνάντο ντα Πιεντάντε Ντίας ντος Σάντος. Το νέο Σύνταγμα τέθηκε σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου 2010.

Υγεία και κοινωνική πρόνοια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πορτογαλικό αποικιακό καθεστώς ύστερα από δεκαετίες πλήρους αδιαφορίας, προκειμένου να αυξήσει την δημοτικότητά του κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, μετά το 1961, για την εφαρμογή προγραμμάτων υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Η κυβέρνηση ΛΚΑΑ, κατά την ανάληψη της εξουσίας, είχε πολύ πιο φιλόδοξα σχέδια, αλλά τα πρώτα βήματα προόδου ακολούθησε η σχεδόν πλήρης κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών, κυρίως στις αγροτικές περιοχές. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπήρχε είτε έφευγε νόμιμα ή παράνομα στο εξωτερικό είτε απέφευγε να εργαστεί σε απομακρυσμένες και επικίνδυνες περιοχές. Τα φάρμακα σπάνιζαν, η ελονοσία και η ασιτία ήταν ευρύτατα διαδεδομένες, ενώ συχνά ενέσκηπταν επιδημίες χολέρας. Η βρεφική θνησιμότητα έφθασε να συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες του κόσμου. Σύμφωνα με την στατιστική της Ανγκόλας, κάθε τρία λεπτά πεθαίνει ένα παιδί κάτω των 5 ετών, ενώ το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας αγγίζει το 2.600 ανά χιλιάδες γεννήσεων. Τα διάφορα στεγαστικά προγράμματα στις πόλεις έχασαν κάθε σημασία με την πλημμυρίδα των προσφύγων από την ύπαιθρο.

Ταυτόχρονα, οι κοινωνικές συνθήκες και η υγεία των κατοίκων στις φτωχογειτονιές της Λουάντα επιδεινώθηκαν από την πλημμελή ύδρευση. Η ανεργία, ο πληθωρισμός, τα άδεια καταστήματα, και η πλήρης αποδιάρθρωση της δημόσιας συγκοινωνίας αποτέλεσαν σφοδρά πλήγματα για τους εξαθλιωμένους κατοίκους των πόλεων, ενώ τα μέλη της πολιτικής και γραφειοκρατικής ολιγαρχίας απολάμβαναν τα έσοδα από το πετρέλαιο, διαθέτοντας ιδιαίτερο δίκτυο καταστημάτων, καλές συνθήκες στέγασης και άλλα προνόμια. Οι συνθήκες ζωής στην Ανγκόλα, όσο αφορά τη διατροφή και την υγεία, είναι κατά μέγιστο ποσοστό καταστροφικές. Τα στοιχεία για το έτος 2007 δείχνουν ότι το 70% του συνολικού πληθυσμός ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το 47% του πληθυσμού δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό και μόλις το 30% του πληθυσμού έχουν πρόσβαση στην βασική ιατρική περίθαλψη. Κάθε χρόνο πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι από αρρώστιες, που καταπολεμούνται σχετικά εύκολα. Πολλά παιδιά είναι καταδικασμένα σε θάνατο επειδή δεν τους παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα. Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού εξαρτάται απόλυτα από την βοήθεια του εξωτερικού για να καλύψει της βασικές του ανάγκες, όπως τροφή και φάρμακα. Ακόμα, λόγω της καταστροφικής ιατρικής περίθαλψης, πεθαίνουν υπερβολικά πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της γέννας.

Τον Μάρτιο του 2006, το σύστημα υγείας της Ανγκόλας ήρθε αντιμέτωπο με τη χειρότερη επιδημία χολέρας που είχε γνωρίσει ποτέ η Λουάντα. Η επιδημία εξαπλώθηκε σε όλη την πόλη και σε άλλα μέρη της χώρας. Επιπλέον, τον Μάιο ξέσπασε επιδημία στο Ουίγκε, η οποία τεθεί υπό έλεγχο τον Ιούλιο. Τον Οκτώβριο εντοπίστηκαν στην Ουίγκε κάποια περιστατικά πιθανού αιμορραγικού πυρετού. Από τις 13 Φεβρουαρίου, όταν αναφέρθηκε επίσημα το πρώτο περιστατικό στη Λουάντα, έχουν καταγραφεί πάνω από 43.000 περιστατικά σε όλη τη χώρα, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι. Η επιδημία έχει εξαπλωθεί σε 14 από τις 18 επαρχίες της Ανγκόλας.

Σήμερα, μετά το τέλος των συγκρούσεων, η επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση έχει δώσει τη θέση της σε μια μεταβατική περίοδο ανοικοδόμησης των δομών υγείας. Αν και η χώρα βρίσκεται πλέον σε περίοδο ειρήνης και η κυβέρνηση είναι σταθερή, η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια φαινόμενα διαφθοράς και έντονη έλλειψη δημοκρατικής αξιοπιστίας. Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης της Ανγκόλας για την υγεία βρίσκεται μεταξύ των πιο χαμηλών στην περιοχή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Reuters, FACTBOX-Angola approves new constitution, 21 Ιανουαρίου 2010.