Νομοθετικό Σώμα της Φλόριντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νομοθετικό Σώμα της Φλόριντα
Coat of arms or logo
Είδος
ΤύποςΔιθάλαμο
ΣώματαΓερουσία
Βουλή των Αντιπροσώπων
Ηγεσία
Πρόεδρος της Γερουσίας
Ομιλητής της Βουλής
Δομή
Γερουσία πολιτικές ομάδες
Δημοκρατικό Κόμμα: 12
Ρεπουμπλικανικό Κόμμα: 28
Βουλή
πολιτικές
ομάδες
Δημοκρατικό Κόμμα: 39
Ρεπουμπλικανικό Κόμμα: 81
Εκλογές
Γερουσία τελευταία εκλογή
2 Νοεμβρίου 2010
Βουλή τελευταία εκλογή
2 Νοεμβρίου 2010
Γερουσία επόμενη εκλογή
6 Νοεμβρίου 2012
Τόπος συνεδριάσεων
Πολιτειακό Καπιτώλιο της Φλόριντα, Ταλλαχάσσι
Ιστοσελίδα
www.leg.state.fl.us/

Το Νομοθετικό Σώμα της Φλόριντα είναι ο όρος που συχνά χρησιμοποιείται για την αναφορά στα δύο σώματα που ενεργούν ως το πολιτειακό νομοθετικό σώμα της πολιτείας Φλόριντα των ΗΠΑ. Το Σύνταγμα της Φλόριντα δηλώνει ότι «Η νομοθετική εξουσία της πολιτείας πρέπει να ανήκει σε ένα νομοθετικό σώμα της Πολιτείας της Φλόριντα», που αποτελείται από μια Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων.[1] Το νομοθετικό σώμα εδρεύει στο Πολιτειακό Καπιτώλιο της Φλόριντα στο Ταλαχάσι.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σύνταγμα της Φλόριντα ορίζει ένα διθάλαμο πολιτειακό νομοθετικό σώμα με μια άνω βουλή, την Γερουσία της Φλόριντα με όχι περισσότερα από 40 μέλη και μια κάτω βουλή, την Βουλή των Αντιπροσώπων της Φλόριντα με όχι περισσότερα από 120 μέλη.[1] Ένας αντιπρόσωπος πρέπει να είναι τουλάχιστον 21 ετών, κάτοικος της περιφέρειας στην οποία θέλει να εκλεγεί, και κάτοικος της Φλόριντα για τουλάχιστον δύο έτη πριν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει σην εκλογή.

Λόγω των ορίων θητείας, τα μέλη της Βουλής μπορούν να εκλεγούν για μέχρι τέσσερις θητείες (οκτώ έτη), ενώ οι Πολιτειακοί Γερουσιαστές μπορούν να εκλεγούν για μέχρι δύο θητείες (οκτώ έτη). Τα πρώην μέλη μπορούν να επανεκλεγυν μετά από διάλλειμμα δύο ετών.

Αμφότερα τα σώματα βρίσκονται υπό Ρεπουμπλικανικό έλεγχο από το 1996.

Ηγεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Της Βουλής ηγείται ο Ομιλητής (Speaker), ενώ της Γερουσίας ο Πρόεδρος (President). Ο Ομιλητής της Βουλήςκαι ο Πρόεδρος της Γερουσίας ελέγχουν την ανάθεση θέσεων ηγεσίας και επιτροπών, μαζί με τον έλεγχο της ατζέντας των δύο σωμάτων. Οι δύο ηγέτες θεωρούνται ισχυροί πολιτειακοί ηγέτες και μαζί με τον Κυβερνήτη της Φλόριντα ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της ατζέντας του πολιτειακού έργου στη Φλόριντα.

Γερουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνεδριάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νομοθετικό Σώμα της Φλόριντα λειτουργεί με μια τακτική νομοθετική συνεδρίαση που αρχίζει την πρώτη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα τον Μάρτιο[2] για μια περίοδο που δεν υπερβαίνει τις 60 ημερολογιακές ημέρες. Οι ειδικές συνεδριάσεις καλούνται όταν χρειάζεται

Κάθε δέκα έτη (1982, 1992, 2002, 2012, κλπ.), μετά την ανά δεκαετία απογραφή, το Νομοθετικό Σώμα φροντίζει, με νόμο, να αρχίσει νωρίς η 60ήμερη τακτική συνεδρίαση, τυπικά τον Ιανουάριο.[3]

Λειτουργίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νομοθετικό Σώμα είναι εξουσιοδοτημένο να φτιάχνει νόμους, υποκείμενους στην εξουσία του Κυβερνήτη να προβάλει βέτο. Όμως, το βέτο μπορεί να υπερβαθεί από το Νομοθετικό Σώμα αν υπάρχει πλειοψηφία δύο τρίτων υπέρ της υπέρβασης σε κάθε Σώμα. Το Νομοθετικό Σώμα επίσης έχει την εξουσία να προτείνει τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της Φλόριντα. Οι κανόνες για το Νομοθετικό Σώμα της Φλόριντα τίθενται στο Σύνταγμα της Φλόριντα, και επίσης προβλέπονται για τα αντίστοιχα σώματ όταν είναι εφικτό. Η Φλόριντα είχε έξι διαφορετικά πολιτειακά συντάγματα, του 1838, 1861 (απόσχιση), 1865, 1868, 1885, και 1968 (το ισχύον Σύνταγμα της Φλόριντα).

Το 2009, οι νομοθέτες κατέθεσαν 2.138 νομοσχέδια για εξέταση. Κατά μέσον όρο, το Νομοθετικό Σώμα έχει περάσει περίπου 300 νομοσχέδια ετησίως.[4]

Νομοσχέδια τύπου Earmark που δεν έχουν περάσει από την κανονική νομοθετική διαδικασία είναι γνωστά στην καθομιλουμένη ως "turkeys" (γαλοπούλες). Το 2010, το Florida TaxWatch, ένας οργανισμός παρακολούθησης της κυβέρνησης μέτρησε 41 "turkeys" συνολικού ύψους $61 εκατομμυρίωνn.[5]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «The Florida Constitution». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2012. 
  2. Πριν το 1991, η τακτική νομοθετική συνεδρίαση άρχιζε τον Απρίλιο. Το Κοινό Ψήφισμα 380 της Γερουσίας (1989) πρότεινε στους ψηφοφόρους μια συνταγματική τροποποίηση (που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο 1990) η οποία άλλαξε την ημερομηνία έναρξης της τακτικής συνεδρίασης από τον Απρίλιο στον Φεβρουάριο. Ακολούθως, το Κοινό Ψήφισμα 2606 της Γερουσίας (1994) πρότεινε στους ψηφοφόρους μια συνταγματική τροποποίηση (που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο 1994) η οποία μετέβαλε την ημερομηνία έναρξης και την τοποθέτησε στον Μάρτιο, όπου παραμένει. Ο λόγος για την απαίτηση της «πρώτης Τρίτης μετά την πρώτη Δευτέρα» πηγάζει από την εποχή που η συνεδρίαση άρχιζε τον Απρίλιο. Η συνεδρίαση θα μπορούσε να αρχίζει οποιαδήποτε ημέρα από την 2α Απριλίου μέχρι την 8η Απριλίου, αλλά ποτέ την 1η Απριλίου -- την λεγέμενη Πρωταπριλιά με τις φάρσες.
  3. Το ΆρθροIII, Τμήμα 3(b), Σύνταγμα της Φλόριντα, προβλέπει ότι η τακτική συνεδρίαση πρέπει να συγκληθεί την πρώτη τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα τον μάρτιο σε περιττά έτη και εκείνη την ημέρα ή τέτοιαάλλη ημέρα όπως ορίζεται από νόμο στα άρτια έτη.
  4. Flemming, Paul (8 Μαρτίου 2009). Capital Ideas: Lawmakers face 2,138 proposals. Florida Today. 
  5. Schweers, Jeff (27 May 2010). «Supporters object after group calls parkway project a 'turkey'». Melbourne, Florida: Florida Today, σελ. 1B. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-07-10. https://archive.today/20120710144402/http://m.floridatoday.com/news.jsp?key=328585&rc=ne. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]