Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Βόρειας Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Βόρειας Μακεδονίας
Ίδρυση1949
ΜέλοςFIFA (από 1992) και UEFA (από 1992)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Βόρειας Μακεδονίας[1] (σλαβομακεδονικά: Фудбалска Федерација на Македонија, ФФМ‎‎) είναι το όργανο διοίκησης του ποδοσφαίρου στη Βόρεια Μακεδονία. Εδρεύει στα Σκόπια και είναι μέλος της UEFA. Διοργανώνει εθνικά πρωταθλήματα, ενώ είναι υπεύθυνη και για τη διεξαγωγή του κυπέλλου της χώρας. Συντονίζει επίσης τις δραστηριότητες των εθνικών ομάδων ανδρών, γυναικών και νέων της Βόρειας Μακεδονίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομοσπονδία διαμορφώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1926, με την ιδρυτική γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σε εστιατόριο στην πόλη των Σκοπίων. Η ομοσπονδία ανασυστάθηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις 14 Αυγούστου του 1949 στο Σκόπια (μετά το τέλος της Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το πρώτο τμήμα ποδοσφαίρου ιδρύθηκε ως μέρος του αθλητικού συνδέσμου της πόλης των Σκοπίων, από την οποία διαχωρίστηκε στις 16 Αυγούστου του 1948). Από το 1949 έως το 2002, ονομαζόταν «Ποδοσφαιρική Ένωση ΣΔΜ» (Фудбалски Сојуз на Македонија, ФСМ). Πρώτος πρόεδρος της νεοσύστατης ομοσπονδίας διετέλεσε ο Λιούμπισαβ Ιβάνοφ - Τζίνγκο.

Λογότυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο της ομοσπονδίας έχει εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου. Στις 22 Μαρτίου του 2014 παρουσιάστηκε ένα νέο λογότυπο.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]