Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ουαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ουαλίας
Ίδρυση1876
ΈδραΚάρντιφ
ΜέλοςIFAB (από 1886), FIFA (από 1910) και UEFA (από 1954)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ουαλίας (αγγλικά: Football Association of Wales, FAW, ουαλικά: Cymdeithas Bêl-droed Cymru, CBD) είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης του ποδοσφαίρου στην Ουαλία. Είναι μέλος της FIFA και της UEFA. Κατέχει μόνιμη έδρα στο Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB), το οποίο είναι υπεύθυνο για τους κανονισμούς του Παιχνιδιού. Ιδρύθηκε το 1876 και είναι η τρίτη παλαιότερη εθνική ομοσπονδία στον κόσμο. Είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και διοίκηση των εθνικών ομάδων ανδρών, γυναικών και νέων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ουαλίας ιδρύθηκε σε μια συνάντηση στις 2 Φεβρουαρίου 1876 στο ξενοδοχείο Wynnstay Arms στο Ρέξαμ, αρχικά για να επισημοποιήσουν τις ρυθμίσεις για την προσεχή αγώνα εναντίον της Σκωτίας.

Τον Μάιο του 1876, σε μια νέα συνάντηση, αυτή τη φορά στην αίθουσα χορού του ομώνυμου ξενοδοχείου Wynnstay Hotel Arms στο Ruabon όπου συμφωνήθηκε το όνομα «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ουαλίας» και συντάχθηκε το καταστατικό.

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα της ομοσπονδίας αποτελείται από τον Ουαλικό Δράκο, περιτριγυρισμένο από νάρκισσους μέσα σε θυρεό, ενώ στο κάτω μέρος εμπεριέχει κορδέλα με την επιγραφή gorau chwarae cyd chwarae που στα ουαλικά σημαίνει καλύτερο παιχνίδι συνεργατικό παιχνίδι. Στη νέα του εκδοχή, που παρουσιάστηκε το 2010, προβλέπεται και η προσθήκη της ονομασίας της ομοσπονδίας στην αγγλική γλώσσα FA Wales και CBD Cymru από το Cymdeithas Bêl-droed Cymru που στα ουαλικά σημαίνει Κοινωνία Ποδο-σφαίρου Ουαλίας.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]