Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγίου Μαρίνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγίου Μαρίνου
Ίδρυση1931
ΜέλοςFIFA (από 1988) και UEFA (από 1988)
ΠρόεδροςΤζιόρτζιο Κρεσεντίνι
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγίου Μαρίνου (FSGC) (Ιταλικά: Federazione Sammarinese Giuoco Calcio) αποτελεί τη διοικούσα αρχή του ποδοσφαίρου στο Άγιο Μαρίνο. Διοργανώνει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του Άγιου Μαρίνου (Campionato Sammarinese), ένα εθνικό κύπελλο (Coppa Titano), ένα σούπερ καπ (Trofeo Federale) και οργανώνει την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Αγίου Μαρίνου. Έδρα της είναι ο Άγιος Μαρίνος.

Η FSGC επίσης βοήθησε να δημιουργηθεί ο σύλλογος Σαν Μαρίνο Κάλτσιο, ο οποίος αγωνίζεται στην Σέριε C2[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ποδόσφαιρο άρχισε να αναπτύσσεται στον Άγιο Μαρίνο στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Ο πρώτος σύλλογος, ο ΑΚ Λιμπερτάς, ιδρύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1928 και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγίου Μαρίνου (FSGC) ακολούθησε τρία χρόνια αργότερα, το 1931[2]. Πήρε χρόνο για να οργανώσει έναν επίσημο διαγωνισμό, αλλά, τελικά, το καλοκαίρι του 1937, τέσσερις ομάδες -ΑΚ Λιμπερτάς, Λα Καστελιάνα, ΣΠ Λα Φιορίτα και US Τιτάνια (πλέον ΣΠ Σοτσετά Πολισπορτίβα Τρε Πέννε)-διεκδίκησαν το εναρκτήριο κύπελλο, το Κόππα Τιτάνο.Όλοι οι αγώνες έλαβαν χώρα στο Μπόργκο Ματζόρε, το μόνο γήπεδο στην χώρα εκείνη την εποχή, και ο Λιμπερτάς θριάμβευσε. Κράτησαν τα πρωτεία νικώντας στα επόμενα πέντε Κόππα.[1]

Το 1960 η FSGC ίδρυσε έναν σύλλογο, ονόματι ΣΣ Σερενίσσιμα, για να αγωνιστεί στην Ιταλία[1]. Αρχικά υπό την προεδρία του Κάρλο Κασάλι, η ομάδα ξεκίνησε στη δεύτερη κατηγορία του ιταλικού ερασιτεχνικό πρωταθλήματος, επιτυγχάνοντας την πρώτη προαγωγή της το 1962. Έμεινε δύο σεζόν στην ημι-επαγγελματική Σέριε D πριν από τη συγχώνευση με μια άλλη ομάδα το 1973 για να γίνει ΑΚ Σαν Μαρίνο. Στην συνέχεια,το 1988, μετονομάστηκε σε Σαν Μαρίνο Κάλτσιο και αγωνίζεται μέχρι σήμερα στην Σέριε C2.

Το 1963 Η FSGC ίδρυσε την Νούκλεο Αντεστραμέντο Τζοβάνι Καλτσατόρι (ιταλικά: Nucleo Addestramento Giovani Calciatori-NAGC) -την πρώτη ποδοσφαιρική ακαδημία νέων του Αγίου Μαρίνου- με επόπτη τον Γκουλιέλμο Τζιοβαννίνι. Στην συνέχεια το Κόππα Τιτάνο αναπτύχθηκε και νέες ομάδες έγιναν δεκτές. Τελευταίος έγινε δεκτός ο ΣΠ Κόσμος, το 1979.

To 1980, η FSGC ανέπτυσσε την ιδέα ενός επίσημου τοπικού πρωταθλήματος, θεωρώντας το απαραίτητο για να κερδίσει η χώρα την αναγνώριση από την ΦΙΦΑ. Το νέο πρωτάθλημα, το Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Σαν Μαρίνο, ξεκίνησε το 1985 (Σεπτέμβριος 1985 - Μάιος 1986).[1] Το ίδιο έτος δημιουργήθηκε και το Τροφέο Φεντεράλε, ένα σούπερ καπ ανάμεσα στους νικητές του Πρωταθλήματος και του Κόππα Τιτάνο.

Η FSGC κατάφερε να γίνει μέλος της UEFA το 1988 στα πλαίσια του Συνεδρίου στο Μονακό στις 24 Ιανουαρίου. Έξι μήνες αργότερα έγινε μέλος της FIFA σε ένα Συνέδριο στην Ζυρίχη.[1]

Το πρώτο διεθνές επίσημο παιχνίδι του Αγίου Μαρίνου ήταν ένας φιλικός αγώνας Κ-21 εναντίον της Ελβετίας στις 6 Ιουνίου 1989 στο Στάντιο Ολίμπικο. Στον πρώτο αγώνα της εθνικής ομάδας ανδρών, στις 14 Νοεμβρίου 1990, αντίπαλος ήταν πάλι η Ελβετία η οποία νίκησε 4-0.

Ο Άγιος Μαρίνος έχει την πρώτη του συμμετοχή -ΣΣ Φολγκόρε- σε προκριματικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την σεζόν 2000/01. Εν συνεχείᾳ, το 2007, του παραχωρείται μία δεύτερη θέση στους προκριματικούς του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ με τον σύλλογο Σ.Σ. Μουράτα τον πρώτο αντιπρόσωπο.

Τον Οκτώβριο του 2000 και τον Νοέμβριο του 2005 επισκέφθηκε τον Άγιο Μαρίνο αντιπροσωπεία της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, αντίστοιχα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη χώρα. Το 2008 ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί επισκέφθηκε τον Άγιο Μαρίνο και παρευρέθηκε στα εγκαίνια του Κάσα ντελ Κάλτσιο (ιταλικά: Casa del Calcio, που σημαίνει σπίτι του ποδοσφαίρου), της νέας έδρας της FSGC.[1]

Μεταξύ του 2004 και του 2009 η FSGC βελτίωσε σημαντικά την αθλητική της υποδομή με την τοποθέτηση τρίτης και τέταρτης γενιάς τεχνητού χλοοτάπητα. Η σαφέστερη ένδειξη προόδου ήταν η τοποθέτηση στο Στάντιο Ολίμπικο του πρώτου ενισχυμένου φυσικού χλοοτάπητα στον κόσμο.

Πρόεδροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ
  2. Ιστοσελίδα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Αγίου Μαρίνου

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]