Ποδοσφαιρική Ένωση Σάαρλαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποδοσφαιρική Ένωση Σάαρλαντ
Επίσημη ονομασίαSaarländischer Fußballverband e.V.
ΣυντομογραφίαSFV
Ίδρυση1948
ΈδραHermann-Neuberger-Sportschule
ΜέλοςFIFA (1950–1957), UEFA (1954–1957), DFB (από 1957), Landessportverband für das Saarland και FRVS
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube

Η Ποδοσφαιρική Ένωση Σάαρλαντ (γερμανικά: Saarländischer Fußballverband, SFV) είναι διοικητικό όργανο όσον αφορά το άθλημα του ποδοσφαίρου στο γερμανικό κρατίδιο του Σάαρλαντ. Η έδρα της βρίσκεται στο Σααρμπρύκεν και είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων του κρατιδίου, των πρωταθλημάτων όπως και του θεσμού του κυπέλλου. Η SFV υπάγεται στη Νοτιοδυτική Περιφερειακή Ποδοσφαιρική Ένωση και αποτελεί ένα από τα 21 μέλη της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οργανισμός ιδρύθηκε στις 25 Ιουλίου του 1948 στο Σούλτσμπαχ/Σάαρ από τον Χέρμαν Νόεμπεργκερ ως Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σάαρλαντ (Saarländischer Fußballbund, SFB) του τυπικά ανεξάρτητου κρατιδίου Σάαρλαντ το 1948. Από το 1950 έως το 1956, η SFB ήταν ανεξάρτητο μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) και διατηρούσε τη δική της εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954, το Σάαρλαντ αγωνίστηκε εναντίον της Γερμανίας και τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου πάνω από τη Νορβηγία.

Η SFB είχε στη σύντομη ιστορία της, μία εκπροσώπηση σε διεθνές διασυλλογικό επίπεδο στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Την περίοδο 1955-1956 η ΦΚ Σααρμπρύκεν αγωνίστηκε στο Κυπέλλου Πρωταθλητριών ως πρωταθλήτρια Σάαρλαντ. Εκεί, κέρδισε τη ΑΚ Μίλαν στο πρώτο παιχνίδι με 3-4 μέσα στο Μιλάνο, αλλά αποκλείστηκε μετά από μια ήττα στην έδρα της με 1-4. Στις 8 Ιουλίου 1956 η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σάαρλαντ (SFB) μετονομάστηκε σε Ποδοσφαιρική Ένωση Σάαρλαντ (SFV). Μετά την προσχώρηση του Σάαρ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (1η Ιανουαρίου 1957), η Ένωση παραιτήθηκε από τη FIFA και προσχώρησε στην Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Η Ποδοσφαιρική Ένωση του Σάαρλαντ το 2017 είχε 387 εγγεγραμμένους συλλόγους που έχουν συνολικά 114.715 μέλη. 2.954 ομάδες λαμβάνουν μέρος στις διοργανώσεις της Ένωσης.[1] Η έδρα της Ένωσης βρίσκεται στο αθλητικό σχολείο "Χέρμαν Νόεμπεργκερ" στο Σααρμπρύκεν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]