Πνυταγόρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πνυταγόρας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0η χιλιετία π.Χ.
ΘάνατοςΔεκαετία του 330 π.Χ.[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Περίοδος ακμής351 π.Χ. - 332 π.Χ.
Οικογένεια
ΤέκναΝικοκρέων
Νιταφών ο Πνιταγόρου
ΣυγγενείςΕυαγόρας Β΄ (θείος)
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς της Σαλαμίνας στην Κύπρο
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πνυταγόρας ήταν βασιλιάς της αρχαίας Σαλαμίνας στην Κύπρο από το 351 π.Χ. έως το 332 π.Χ.

Ανέβηκε στον θρόνο το 351 π.Χ. μετά από επανάσταση του λαού κατά των Περσών κατακτητών, διαδέχτηκε τον εξόριστο Ευαγόρα Β΄. Την εποχή που ανέβηκε στον θρόνο η Κύπρος ήταν φόρου υποτελείς στην Περσία και πλήρωνε φόρους. Η Περσία έστειλε στρατό για να καταστείλει την επανάσταση με αρχηγό τον εξόριστο Ευαγόρα Β΄, ο οποίος μετά την αποβίβασή του κινήθηκε κατά της Σαλαμίνας. Όταν οι υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου δήλωσαν υποταγή,ο Πνυταγόρας για να αποφύγει τη σύγκρουση και σώσει το βασίλειο του συκοφάντησε τον Ευαγόρα στον Αρταξέρξη καταφέρνοντας να τον κάνει να πέσει σε δυσμένεια και να εγκαταλείψει την Κύπρο.

Όταν ο μέγας Αλέξανδρος έκανε την εκστρατεία του κατά της Περσικής αυτοκρατορίας, ο Πνυταγόρας μαζί με τους άλλους Κυπρίους βασιλείς έστειλαν βοήθεια και συμμετείχαν στην κατάληψη της Τύρου. Μάλιστα ο ίδιος ο Πνυταγόρας συμμετείχε στην επίθεση για την κατάληψη της και για να τον τιμήσει ο Αλέξανδρος του έδωσε την Ταμασό που είχε πλούσια μεταλλεία χαλκού.

Έκοψε νομίσματα με τις μορφές της Αθηνάς και της Αρτέμιδας. Τον διαδέχτηκε ο γιος του Νικοκρέων, τελευταίος βασιλιάς της Σαλαμίνας.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βάσσου Καραγιώργη, Αρχαία Κύπρος, Μορφωτικό ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 1978

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ἐπὶ δὲ τούτων κατὰ τὴν Κύπρον Σαλαμινίων πολιορκουμένων ὑπ᾽ Εὐαγόρου καὶ Φωκίωνος αἱ μὲν ἄλλαι πόλεις ἅπασαι τοῖς Πέρσαις ὑπετάγησαν, τῆς δὲ Σαλαμῖνος βασιλεύων Πνυταγόρας μόνος ὑπέμεινε τὴν πολιορκίαν. [2] ὁ δ᾽ Εὐαγόρας πατρῴαν ἀρχὴν τὴν Σαλαμινίων ἀνεκτᾶτο καὶ διὰ τοῦ βασιλέως τῶν Περσῶν τὴν κάθοδον εἰς τὴν βασιλείαν ἐποιεῖτο. μετὰ δὲ ταῦτα διαβληθέντος αὐτοῦ πρὸς Ἀρταξέρξην καὶ τοῦ βασιλέως βοηθοῦντος τῷ Πνυταγόρᾳ ὁ μὲν Εὐαγόρας ἀπογνοὺς τὴν κάθοδον καὶ περὶ τῶν ἐγκλημάτων ἀπολογησάμενος ἄλλης ἡγεμονίας ἠξιώθη κατὰ τὴν Ἀσίαν μείζονος. [3] κακῶς δὲ τὰ κατὰ τὴν ἀρχὴν διοικήσας ἔφυγε πάλιν εἰς Κύπρον καὶ συλληφθεὶς τιμωρίας ἠξιώθη. ὁ δὲ Πνυταγόρας ἑκουσίως ὑποταγεὶς τοῖς Πέρσαις τὸ λοιπὸν ἀδεῶς ἐβασίλευε τῆς Σαλαμῖνος. [4] Διόδωρος Σικελιώτης Ιστορική Βιβλιοθήκη
  1. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.