Πλώρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πλώρη τύπου θωρηκτού του Θ/Κ Γ.Αβέρωφ
Πλώρη πλοίου, τύπου clipper bow

Πλώρη ή πρώρα ονομάζεται το μπροστινό μέρος του πλοίου ή οποιουδήποτε σκάφους.

Ανάλογα της μορφής κατασκευής της διακρίνεται σε τέσσερις τύπους:

  1. Καμπυλωτή ή ιστιοφόρου (clipper bow), που μοιάζει με την συνήθη των ιστιοφόρων.
  2. Κάθετη (straight bow), που είναι τελείως κάθετη προς την επιφάνεια της θάλασσας.
  3. Οξύρυγχη ή θωρηκτού (battle-ship bow). Η διάκριση αυτή είχε εκλείψει πλην όμως ήδη έχει ξεκινήσει η ναυπήγηση αμερικανικού πολεμικού πλοίου, υπερσύγχρονου καινοτόμου καταδρομικού, με πλώρη μικτού τύπου θωρηκτού και βολβοειδούς, η καθέλκυση του οποίου προβλέπεται το 2012.
  4. Βολβοειδής πλώρη (bulbous bow) που είναι η συνηθέστερη σήμερα στα σύγχρονα πλοία.

Το προς την πλώρη τμήμα του πλοίου λέγεται "πρωραίο". Στο τμήμα αυτό βρίσκονται οι πρωραίες δεξαμενές (fore tanks), τα πρωραία κύτη (fore holds) -πρώτα σε αρίθμηση ξεκινώντας από δεξιά προς τ΄ αριστερά-, το πρωραίο κατάστρωμα (fore deck), το πρόστεγο, η πρωραία δεξαμενή ζυγοστάθμισης (fore peak), τα βαρούλκα αγκυρών, οι άγκυρες κ.ά.

Τέλος στην πλώρη φέρονται το όνομα πλοίου, τα διεθνή σήματα αγκυροβολίας και ο πρόβολος των ιστιοφόρων καθώς και εκείνοι των πλοίων ειδικών εργασιών (π.χ. καλωδιακών, συντήρησης ναυδέτων κλπ.), οι ενδείξεις του πρωραίου βυθίσματος (draught fore) καθώς και ενδεικτικά σύμβολα ύπαρξης "βολβοειδούς πλώρης", (προεξέχουσας υπό την επιφάνεια), ή πρωραίας έλικας (προπέλας).

Η δίπλωρη όψη πλοίου τύπου «καταμαράν».

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οι εξωτερικές πλευρές (επιφάνειες) της πλώρης λέγονται παρειές ή μάσκες (μάγουλα) διακρινόμενες σε δεξιά και αριστερή μάσκα
  • Με τον όρο "κατάπλωρα" χαρακτηρίζεται αφενός το ακραίο σημείο της πλώρης, (όπου φέρεται συνήθως στιλίδιο), αφετέρου η κατά πλώρη του πλοίου διεύθυνση, π.χ. το ραντάρ εντοπίζει «κατάπλωρα» ένα στόχο.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]